Cocktail Hugo – rețetă la minut pentru o băutură de vară
Cocktail Hugo – rețetă la minut pentru o băutură de vară, aromată foarte plăcut și plină de prospețime. Ce conține un cocktail Hugo? Când și unde a apărut rețeta de Cocktail Hugo?
Deși abia s-a instalat vara, ne-a luat la repezeală cu o serie de zile caniculare. Când nici măcar la finalul zilei nu se-ndură temperaturile să scadă mai jos de 30°C, un cocktail fără mult alcool dar cu gust bun și multă gheață ne poate face serile mai frumoase și mai răcoroase. Propunerea mea de azi e una din topul preferințelor noastre, aromatul cocktail Hugo. Îl iubim pentru că e lejer și pentru că are arome proaspete de flori de soc, de limetă și mentă proaspătă. Combinația asta e în top cele mai proaspete și revigorante din câte am gustat vreodată.
Ce conține rețeta de cocktail Hugo?
Această rețetă de cocktail Hugo ne oferă, în foarte scurt timp, una dintre cele mai proaspete și gustoase băuturi de vară. La baza lui, e un amestec simplu din cordial de flori de soc (un lichior de flori de soc), prosecco, mentă proaspătă și lime. Mărturisesc că eu am ales varianta slab alcoolizată și am înlocuit cordialul de soc (lichiorul) cu un sirop natural de flori de soc. Dacă nu vă temeți că vreo câteva grade alcoolice în plus ar putea avea efectul invers față de cel dorit – de răcorire -, puteți folosi, desigur, lichiorul.
VEZI ȘI REȚETA DE COCKTAIL SEX ON THE BEACH – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Originea cocktail-ului
Hugo este considerat un aperitiv alcoolic. Asta-nseamnă că e una dintre băuturile fancy, de servit oaspeților, înainte de o masă bună. Mărturisesc, am încălcat regula asta de nenumărate ori! Totuși e bine să știm că băuturile din această categorie sunt concepute pentru a pregăti papilele pentru ceea ce va urma. Unele sunt foarte simple (un gin tonic, de exemplu), altele mai complexe. Toate trezesc simțurile și îl fac pe consumator să își dorească următoarele experiențe.
Revenind la rețeta de cocktail Hugo, aș zice că e un aperitiv care merge minunat la desert sau pur și simplu de un dolce far niente! Potrivit revistelor Mixology și Der Spiegel, Hugo a fost conceput în anul 2005. Destul de recent, deci! Creatorul acestui cocktail este Roland Gruber, iar locul concepției a fost San Zeno Bar,din localitatea Naturno. Creatorul și-a dorit o alternativă la Aperol Spritz. Nu e de mirare că acest cocktail s-a răspândit rapid, dincolo de hotarele Tirolului de Sud! – info din wikipedia
Funny facts: denumirea cocktailului a fost aleasă la întâmplare, de către creatorul său. Inițial, a ales numele Otto, dar s-a răzgândit și iată că sub denumirea Hugo a fost să cunoască celebritatea! De asemenea, rețeta prevedea, la început, folosirea siropului de melissa. Ulterior, acesta a fost înlocuit cu sirop sau lichior de flori de soc, mai ușor accesibil.
Ingrediente Cocktail Hugo – rețetă la minut pentru o băutură de vară
- 30 de mililitri de sirop de flori de soc (sau acel cordial/lichior de soc)
- 150 de militri de prosecco foarte rece
- 30-40 de mililitri de apă minerală carbogazoasă
- 1-2 felii de limetă
- ~6 frunze de mentă proaspătă
în plus:
- gheață
- 1 pahar tip lalea de minimum 330 de mililitri în volum
Mod de preparare Cocktail Hugo – rețetă la minut pentru o băutură de vară
Precizări
Înainte de a trece la explicații, subliniez și cât de important este să alegeți doar ingrediente de calitate premium, pentru acest cocktail Hugo. Un prosecco bun, un cordial sau un sirop de soc de calitate înaltă chiar fac diferența.
A. E foarte ușor să multiplicați rețeta de mai sus și să pregătiți mai multe porții. Baza ar fi o măsură de 30 de mililitri. Avem o parte de cordial/sirop de soc, 5 părți de prosecco, 1 parte de apă minerală puternic carbonatată. Sigur, dacă vă scapă un strop în plus/în minus din oricare ingredient, nu e mare bai.
B. Rețeta se face într-un minut sau două. Totuși, pentru o reușită ca la carte, am considerat că merită să dedic ceva mai mult spațiu modului de preparare. Pe alte site-uri, am văzut că e prezentată într-un stil telegrafic. Nu toată lumea face cocktail-uri acasă de mult timp. Există lucruri pe care un barman profesionist sau un amator pasionat le fac din obișnuință dar pe care un începător nu are de unde să le știe. Asupra acestor detalii am insistat în cele ce urmează, oferindu-vă rețeta de cocktail Hugo prezentată în stilul caracteristic Laura Laurențiu.
Ordinea operațiilor
Foarte important, am pregătit toate cele necesare înainte să încep să asamblez cocktail-ul. După asamblare, acesta trebuie oferit spre degustare cât mai proaspăt, în maximum un minut. Nu încep să tai felii de limetă după ce am băutura în pahar, nici nu ies în grădină să culeg mentă.
1. Am spălat limeta bine, am zvântat-o apoi am tăiat-o felii.
2. Am spălat menta cu apă rece, am scuturat-o bine de apă și am zvântat-o prin tamponare cu șervete de hârtie de bucătărie. Am tocat, apoi, frunzele de mentă, în bucăți mari (se pot și rupe).
3. În acest moment, trebuie să fie deja pregătite, gata de asamblare, toate ingredientele. Menta și limeta așa cum am descris la pașii anterior, prosecco și apa carbogazoasă foarte rece, gheață din belșug, alături. Am umplut paharul în care urma să asamblez băutura cu gheață. Am rotit gheața în pahar timp de 4-5 secunde și am lăsat-o să stea acolo până am deschis prosecco. Astfel, paharul va fi foarte rece, ceea ce accentuează senzația de prospețime.
Asamblarea cocktail-ului
4. Am aruncat gheața din pahar și l-am scuturat de apa rezultată din topire (dacă este). Am adăugat în pahar alte 5 cuburi de gheață și menta.
5. Am adăugat în pahar siropul de soc (îl puteți înlocui cu acel lichior de flori de soc). Pardon, eu l-am înlocuit, căci rețeta originală cerea lichiorul!
6. Fără a pierde timpul, am adăugat în pahar prosecco.
… și imediat, apa minerală carbogazoasă.
7. Rapid, am amestecat cocktail-ul (fără să insist, să nu se elimine bulele, doar să se omogenizeze siropul, care e mai dens).
8. Imediat, am adăugat o felie de limetă și gata, paharul de cocktail Hugo e asamblat! Imediat, am luat repede o sorbitură, să verific dacă a ieșit bine. Domle, ieșise foarte bine, așa că nici că m-am mai oprit din drumul meu spre terasă!
Am petrecut câteva zeci de minute încântătoare, comod așezată pe un fotoliu și sorbindu-mi porția de răcoare la pahar! Vă doresc și vouă să petreceți, vara asta, multe clipe la fel de plăcute! Cât despre rețetă, să vă fie de folos!
Lasă un răspuns