Bacon de casa – reteta pas cu pas
De ce sa faci bacon in casa? In primul rand, pentru ca de fiecare data cand s-a intamplat sa gust o felie de bacon din comert, in ultimii ani, gustul cu care am ramas la final a fost unul de medicamente, ceva astringent, greu de recunoscut dar in orice caz neplacut.
Apoi, pentru ca mezelurile din comert devin din ce in ce mai „comerciale”: aditivi de tot felul, injectari cu lichid, sa traga cat mai mult pe cantar, carne despre care nu mai stie nimeni de unde provine.
MAI MULTE RETETE DE MEZELURI DE CASA GASITI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
In al treilea rand, pentru ca e foarte placut sa te bucuri de ceva delicios, facut 100% de tine. Dupa parerea mea, aceste trei argumente sunt suficiente ca sa nu mai cumpar niciodata bacon. Daca am reusit sa va conving si pe voi sau nu, o sa constat citind comentariile voastre si bucurandu-ma de fotografiile cu propriile voastre incercari de bacon. Oricum, reteta mea de bacon de casa se adreseaza celor care nu dispun de afumatoare si instrumente sofisticate, iti trebuie doar un gratar si multa atentie.
Ingrediente Bacon De Casa
- 2,5 – 3 kg. de fleica de porc sau piept de porc dezosat (carnea de pe burta animalului sau de la piept, cu straturi de carne si grasime)
- 1 lingura de piper boabe
- 1 lingura de boabe de mustar
- 1 lingurita de boabe de coriandru
- 1 lingurita seminte de anason
- 1 lingurita de chimen
- 1 lingurita de ienibahar
- 1 lingurita rasa de nucsoara razuita
- chilli pudra sau 3-4 chilli uscati, dupa gust (daca nu va place foarte picant, renuntati)
- 1 lingura cu varf de paprika dulce, de buna calitate
- 1 lingura de usturoi granulat
- 2 linguri de zahar
- 1 lingura de sare
- 1 lingurita de cimbru uscat
- 1 lingurita de maghiran uscat
- 2 linguri de sare grunjoasa
- aschii de lemn de esenta tare (eu am folosit aschii de mar) pentru afumat
Preparare Bacon De Casa
Care este bucata de carne potrivita?
1. Carnea potrivita pentru prepararea retetei este o bucata de fleica de porc, cu o grosime de cel putin 5 cm. (5-8 cm.) si cu straturi de carne alternand cu grasimea. Se poate folosi si piept de porc. Daca se foloseste acesta, coastele trebuie indepartate (cereti asta macelarului). Carnea se poate lasa intr-o singura bucata mare sau se poate taia in doua bucati.
Condimentare
2. Amestecul de condimente pe care l-am recomandat pentru acest bacon de casa este perfect echilibrat si aromat, pentru gusturile mele. Daca va displace unul dintre condimentele de pe lista ingredientelor sau nu aveti cum sa il procurati, puteti renunta la el fara probleme, sa nu fie vorba, insa, despre sare, piper sau usturoi.
3. Condimentele, sub forma de seminte, se macina sau se piseaza fin in mojar, apoi se amesteca totul, mai putin cele 2 linguri de sare grunjoasa.
4. Se pastreaza 2 linguri din amestecul de condimente intr-un recipient curat si uscat, bine inchis. Carnea se freaca energic cu sarea grunjoasa pe toata suprafata. Se pune carnea condimentata intr-o caserola incapatoare si se imbraca in amestecul de condimente, intr-un strat gros. Se acopera caserola cu capacul si se da la frigider pentru 3 zile, in fiecare zi intorcand bucatile de carne de pe o parte pe cealalta.
5. Continutul de sare si de zahar va face carnea sa elibereze apa, asa incat stratul de condimente va fi umed, in a 3-a zi.
Gatire – afumare
6. Se spala carnea rapid sub jet de apa rece, indepartand complet stratul umed de condimente, de la suprafata. Se zvanta carnea cu servete absorbante de bucatarie, apoi se freaca cu cele 2 linguri de condiment uscat pastrate. Se asaza carnea pe o tava prevazuta cu gratar, asa incat sa nu se atinga de fundul tavii.
A. Pentru varianta fara afumare: tava cu bucatile de carne pregatite cum am aratat mai sus se da la cuptorul preincins la 150°C, neventilat, la o înălțime medie. Se gateste baconul timp de 3 ore. Dupa prima ora, se acopera lejer carnea cu o coala de hartie de copt si se gateste in continuare pana ce se scurge tot timpul de gatire recomandat. Mai departe, se continua de la pasul 11.
B. Pentru varianta cu afumare
7. Aschiile de lemn, pentru afumare, se inmoaie in apa, apoi se scurg. Se impart cate 2 pumni buni de aschii pe 3 folii duble din aluminiu, apoi se impacheteaza etans si se dau gauri cu un cutit in folie, pentru ca fumul sa aiba pe unde sa iasa.
8. Se aprinde focul la gratar si se aseaza un pachet cu aschii direct deasupra focului (daca aveti gratar cu carbuni, trageti tot jarul intr-o parte – nu va fi nevoie de mult jar de la inceput, pentru ca temperatura trebuie sa fie joasa – si asezati pachetul deasupra jarului.)
9. Cand pachetul incepe sa fumege, se asaza tava cu carnea pe gratar, lateral fata de foc (nu direct deasupra sursei de caldura). Se acopera gratarul cu un capac cat mai etans, asa incat fumul sa fie retinut pe cat posibil in interior.
Daca aveti gratar cu carbuni, va trebui sa pregatiti jar separat si sa il adaugati cate putin, pe masura ce jarul din gratar se va stinge. Pachetul cu aschii se schimba o data la 1 ora, iar intregul proces de gatire/afumare pentru bacon de casa dureaza 3 ore, la o temperatura de 150-160 de grade Celsius. In niciun caz nu mai mult, pentru ca nu dorim sa prajim carnea, ci sa o afumam.
10. Iata cum arata baconul la finalul celor 3 ore de afumare la 150 de grade Celsius:
Racirea, pastrarea si degustarea
11. Bucata (sau bucatile) de bacon de casa afumat se asaza pe o tava, se acopera cu un fund de lemn (sau o alta tava) iar deasupra se aseaza o greutate. Se lasa sa se raceasca pana la temperatura camerei, apoi se da la frigider (cu tot cu greutatea de deasupra) timp de cateva ore. Dupa racire si presare, in sfarsit se poate degusta o bucata de bacon de casa.
Eu recomand sa se portioneze baconul in bucati mai mici si sa se videze. Putem congela aceste pachetele cu bacon de casa si sa scoatem doar cat avem nevoie. Rezista si la frigider, timp de 2 saptamani, bine ambalat in hartie pergament.
POATE DE INTERESEAZA SI RETETA DE CARNATI PROASPETI DE CASA – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Pofta buna!
Lasă un răspuns