Apă cu vitamine 100% naturală, fără zahăr
Apă cu vitamine – o băutură răcoritoare 100% naturală, fără zahăr, cu adevărat binefăcătoare. Află combinația mea preferată de apă vitaminizată și încă trei mixuri de fructe și legume benefice pentru organism.
Temperatura indicată de termometrul de pe terasă, bine umbrit atât de pergolă cât și de o perdea verde de viță de vie, a trecut de 35°C. E momentul să iau hidratarea mult mai în serios. Nu atât pentru mine, cât pentru ceilalți ai casei. În familia mea, eu sunt sigura care bea apă multă. O beau simplă, nici măcar nu mă interesează în mod special să fie rece. La temperatura camerei îmi este perfectă. Familionul, în schimb… ehei! ”Avem și altceva de băut în afară de apă chioară?! Pe bune, câtă apă chioară să mai beau?!”. ”Apa nu-i bună nici în pantofi!”, completează celălalt, oferindu-mi o mostră de înțelepciune populară.
Iar eu chiar nu vreau să cumpăr băuturi răcoritoare din comerț. În plus, aș vrea ca măcar apa cu care ne hidratăm să aibă un aport caloric pe cât posibil de redus. Fără zahăr dar și fără îndulcitori, că nici ăștia nu sunt ceea ce trebuie. Așa am ajuns să descopăr alternativa de a face în casă apă cu vitamine.
Apa cu vitamine sau vitamin water, în engleză, este o băutură deja la modă acum 12-15 ani, în occident. În cele din urmă, această apă infuzată cu fructe, legume și diverse aromatice a pătruns și la noi. Principiul este unul foarte simplu, bazat pe difuzia moleculară, descrisă de legea lui Fick. Probabil că procesul fizic nu i-a interesat pe prea mulți la școală, gândind despre ele, ca despre multe altele, că nu le va folosi în viață. În fine, iată cum o băutură răcoritoare atât de simplă ne arată că procesul de migrare a moleculelor dintr-o regiune cu concentrație mai mare – fructele, în cazul nostru – la una cu concentrație mică – apa – chiar funcționează iar efectul este unul răcoritor și delicios.
Alte băuturi răcoritoare ușor de făcut și delicioase – click pe oricare titlu de mai jos pentru rețetă
- Rețeta de limonadă algeriană
- Rețeta de limonadă cu castraveți
- Rețeta de limonadă înghețată
- Rețeta de iced tea cu piersici
Apa cu vitamine – ce fel de apă folosim?
Scopul principal pentru care pregătesc această apă cu vitamine este acela de a bea mai multă apă. Evident, mă interesează și gustul, mixul de fructe folosit, dar cel mai mult mă interesează apa. În zona în care eu locuiesc, apa de la rețea nu este de cea mai bună calitate. Are un miros puternic de clor, este dură iar filtrele pe care le-am instalat se înfundă foarte des. Din toate aceste motive, am renunțat să o mai folosesc pentru băut și gătit și mi-am făcut obiceiul să cumpăr apă îmbuteliată. Când veneam de a cumpărături, jumătate de portbagaj era ocupat de baxurile cu apă. În plus, cel mai mare volum din deșeurile locuinței noastre era ocupat de peturile goale de apă. Iată de ce momentul în care am descoperit apa în recipient reutilizabil de 8 litri de LaFantana a fost pentru mine extrem de valoros.
Motive:
- E o apă de izvor, pură și sănătoasă. E perfectă pentru băut și gătit și, evident, și pentru a prepara cu ea apă cu vitamine. Tot din apa LaFantana fac și gheața pe care o folosim în aceste vremuri fierbinți!
- Îmi este livrată direct acasă. Nu mai trebuie să ridic eu baxurile grele de apă, nici să le car. Dau un telefon sau lansez comanda pe site și oamenii de LaFantana vin acasă la mine.
- Simt că fac ceva binefăcător pentru mediu! Am redus volumul deșeurilor pe care le generează locuința noastră cu mai mult de jumătate, de când am optat pentru apa în acest recipient reutilizabil.
Ingrediente apă cu vitamine cu pepene roșu, grapefruit roz și limetă
- 1 felie potrivită de pepene roșu
- ¼ – ½ grapefruit roz
- 1 limetă
- 4-5 crenguțe de mentă proaspătă
- cam 1 L apă proaspătă
Mod de preparare
Prin comparație cu modul de preparare, care e chiar ridicol de simplu, unii iar vor spune c-am scris prea mult. Probabil că au dreptate, însă am făcut-o în încercarea de a convinge pe unii să încerce această apă cu vitamine și mai ales, să încerce s-o facă acasă. Pentru că, evident, o mulțime de întreprinzători exploatează comoditatea noastră și ne oferă alternative cu arome sintetice și coloranți alimentari. Iată cum am procedat:
1. Am adunat toate ingredientele și mi-am pregătit o carafă de 1,5 litri. Pepenele roșu l-am curățat de coajă și de semințe și l-am tăiat în cuburi. Limeta am spălat-o bine și am tăiat-o în 8. La fel, grapefruit-ul bine spălat, l-am tăiat în două (eu am folosit o jumătate) și apoi în felii. Atenție, însă, grapefruit-ul dă o notă amăruie băuturii. Mie mi se pare foarte plăcută această amăreală discretă, foarte tonică. Dacă știți că vouă nu vă place, reduceți cantitatea de grapefruit folosită.
2. Am pus bucățile de fructe și crenguțele de mentă în carafă, am umplut-o cu apă, am acoperit-o și am dat-o la frigider. Restul trebii îl face timpul și difuziunea: păstrând carafa în frigider peste noapte, în apă vor migra moleculele din fructe, conținând arome, zahăr natural din fructe (de la pepenele roșu) și o mulțime de vitamine: din pepene, vitamina A și C, plus antioxidanți și antiinflammatori. Din grapefruit, din nou vitamina A și C, licopen și fitonutrienți incluzând lemonoizi, care sunt antioxidanți puternici și așa mai departe.
A doua zi, apa cu vitamine este gata să ne răcorească și să ne ajute să ne simțim mai bine. Efectul răcoritor e accentuat de gheața cu care e servită. Eu nu am îndulcit-o, mi se pare că dulceața discretă cu care pepenele roșu îmbogățește apa este suficientă. Sigur, dacă doriți neapărat, puteți adăuga un strop de miere.
Vă invit să testați și voi această apă vitaminizată, în combinația pe care v-am propus-o mai sus sau în una dintre cele trei combinații pe care vi le sugerez mai jos sau, de ce nu, să creați propria voastră combinație.
1. Apă cu vitamine cu castraveți și lămâie
Despre această combinație v-am mai povestit, atunci când am făcut limonada cu castraveți a cărei rețetă o găsiți aici. Folosiți 1 castravete mare, feliat, 2 lămâi feliate, 4-5 crenguțe de mentă, apă până la umplerea carafei și, opțional, miere după gust.
2. Apă cu vitamine cu fructe de pădure și busuioc
E una dintre combinațiile mele preferate, iese o apă vitaminizată cu o culoare superbă și o aromă delicioasă. Folosesc 100 de grame de mure, 150 de grame de căpșuni și 100 de grame zmeură sau coacăze. E important să fie bine coapte, ca să dea dulceață naturală combinației. Adaug 1 lămâie feliată și 3 crenguțe de busuioc proaspăt, apă până la umplerea carafei și, în final, eventual îndulcesc un strop de miere sau sirop de agave.
3. Apă cu vitamine cu portocale și ghimbir
Pentru combinația asta, folosesc 2 portocale mari, feliate, adaug sucul unei a treia portocale și cam 3-4 cm de rădăcină de ghimbir feliată. Dacă am la dispoziție, adaug și o tulpină de citronella. Completez cu apă și obțin o apă vitaminizată gustoasă și binefăcătoare!
Să vă fie de folos, aștept în comentarii sugestii cu propriile voastre combinații de arome!
Lasă un răspuns