Categorii retete de salate

Salată cu piept de pui și avocado – fără maioneză și fără lactate

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 19.01.2022
Pregatire 00:10 ore
Gatire 00:00 ore
Timp total 00:10 ore
Portii 4
Grad dificultate usor
calorii 292 / portie

Salată cu piept de pui și avocado – fără maioneză și fără lactate, foarte lejeră și gustoasă, ușor de pregătit. Ce fel de carne poți folosi pentru această salată? Cum se pregătește dressingul cremos, fără maioneză, pentru salata cu piept de pui și avocado?

Înainte să scriu articolul ce urmează, am fost curioasă să revăd primele postări din lunile ianuarie ale ultimilor ani. Destul de previzibil, aproape toate începeau cu dezvăluirea faptului că ne-am cam plictisit de fripturi, cârnați și toate cele tradiționale.  Cred că mulți dintre voi mă înțeleg! Mă vor ”compătimi” și mai mult după ce vor afla că eu sunt parte dintr-o familie mixtă, care sărbătorește atât Crăciunul și Anul Nou iulian (românesc și internațional) cât și pe cele după calendarul gregorian (sârbesc, pe stil vechi). Ce să facem, o ținem tot într-o petrecere! Așa că, înainte de ultima ”cumpănă” culinară a acestui sezon hibernal, care va fi chiar mâine, 20 Ianuarie, cu ocazia Sfântului Ion sârbesc, am pregătit pentru prânz această salată cu piept de pui și avocado.

Sărbătoarea casei la sârbi

Toate familiile din etnia sârbă din Banat (poate și din Serbia, dar nu știu sigur) au câte un sfânt patron al casei și al familiei. Având convingeri liberale și idei moderne, familia lui bărbatu-meu are chiar doi, pe Sfântul Ion și pe Sfântul Gheorghe. Adică pe cel moștenit din familia soacră-mii și pe cel al lui socru-meu. Cu ocazia sărbătorii sfinților respectivi, se dă o petrecere la care e invitată familia extinsă și prietenii apropiați. Anul ăsta, pe motiv de pandemie, vom fi mult mai puțini la masă dar soacră-mea nu va renunța la stilul ei de gazdă desăvârșită.

Am vorbit la telefon cu soacră-mea și am aflat deja cum se va desfășura ospățul. Va fi cu piftie, urmată de supă de găină cu tăiței de casă. După tipicul bănățean, va urma carnea fiartă cu sos de roșii sau mărar, dar mai probabil ambele, nu care cumva să se simtă cineva neglijat. La felul principal, obligatoriu șnițel, friptură de porc și cârnați.

La desert, vom avea de înfruntat chiar mai multe ”greutăți” ca de obicei. De regulă, soacră-mea face câte două torturi, pentru mesele festive, dar Vukomir a sunat-o și i-a spus să nu se mai ostenească așa de tare. Să facă ”doar o crempită”. Că ajunge. Ea a reținut preferința adoratului odor, așa că i-a comunicat că vom avea mâine crempită. Și cele două torturi, desigur. Se pare că alea sunt obligatorii, unul cu vanilie și fructe și altul cu ciocolată și nucă. V-am spus, exclus să poftească vreun mesean la ceva anume și să lipsească din meniu! Ei bine, pentru a face loc tuturor acestor bunătăți, am decis azi pentru un prânz cât se poate de lejer. Și pentru că această salată cu piept de pui și avocado a ieșit minunat, am decis să împărtășesc rețeta și cu voi.

Ingrediente salată cu piept de pui și avocado – fără maioneză și fără lactate

  • 320 – 350 de grame de (piept de) pui gata gătit (fiert, gătit la grătar, la abur sau la cuptor), tăiat cubulețe
  • 3 bucăți de avocado de mărime medie, bine copți
  • 150 de grame de boabe porumb (o conservă mică)
  • 130 de grame de țelină apio, tăiată cubulețe
  • 100-120 de grame de ceapă șalotă (sau ceapă roșie/sau ceapă verde), tocată cubulețe
  • 1 legătură de pătrunjel (sau, și mai bine, 1 legătură de coriandru verde, dacă îl găsiți și vă și place), tocat
  • 1 cățel foarte mic de usturoi, zdrobit
  • 20 ml. de ulei de măsline (sau ulei de avocado/sâmburi de struguri)
  • 20 de grame de muștar
  • 1 lămâie mare sau 2 mici, doar zeama
  • 120-150 ml. de apă rece
  • sare și piper după gust

Mod de preparare salată cu piept de pui și avocado

Ce fel de carne folosim?

Așa cum am specificat în lista de ingrediente de mai sus, e la agerea voastră cum gătiți carnea de pui. Pentru această salată cu pui și avocado, puteți folosi piept de pui dar și alte bucăți fără os și piele, gătite la alegerea voastră. Poate fi o bucată de piept sau de pulpă care v-a rămas de la supă sau dintr-un pui la cuptor. Desigur, puteți găti niște piept de pui special pentru salata asta, așa am făcut și eu. Eu l-am gătit la abur, de data asta, dar merge perfect și pieptul de pui pregătit la grătar. Pentru a citi cum pregătesc eu pieptul la grătar, click pe poza de mai jos.

Orientativ, rețineți că, pentru salata cu piept de pui și avocado,  am folosit 440 de grame de piept de pui grud, fără os și piele. Din cele 440 de grame în crud au rezultat 330 de grame de pui gătit. 

Dressing cremos fără maioneză, fără ou, fără lactate și cu foarte puține grăsimi

Frumusețea acestei salate este în dressingul folosit, chiar mă felicit pentru descoperirea făcută! E ușor să pui într-o salată cu piept de pui carne slabă, gătită sănătos, să îi adaugi textură, cu ceva crocant, cum e țelina apio, să alegi alte ingrediente cu gust complementar, toate foarte sănătoase. În final, însă, e nevoie de un dressing cremos care să lege toate astea. Dressingul e cel care face diferitele ingrediente să devină un preparat unitar. Când acesta constă în 250 de grame de maioneză sau de smântână… Hm! Parcă ne-am străduit cam degeaba!

Ei bine, dressingul pe care l-am făcut pentru rețeta de salată cu piept de pui și avocado este și el pe bază de avocado. Conține doar 20 de ml. de ulei și, la o adică, cred că ne putem lipsi și de acela. Ca să vă faceți o idee cam cu cât am redus impactul caloric al salatei, prin folosirea acestui dressing, rețineți că 100 de grame de maioneză de casă are 680 de calorii iar 100 de grame de pulpă de avocado are 160 de calorii.

Cum am procedat?

1. Am tăiat avocado în jumătăți, apoi am eliminat sâmburii.

2. Am tăiat fiecare jumătate de avocado în două, pe lungime. Începând din partea mai îngustă (unde e codița), am desprins coaja și am eliminat-o, obținând sferturi de avocado fără coajă. Am stropit bucățile de avocado curățate cu zeamă de lămâie și le-am cântărit: am obținut 368 de grame de pulpă de avocado. Sigur, nu e imperativ să cântăriți și voi, eu am făcut-o ca să pot scrie rețeta și recomandările cât mai exact.

3. Am pus în vasul blenderului 120 de grame din cantitatea de avocado obținută, adică aproximativ o treime. Restul de avocado l-am tăiat în cubulețe și l-am pus într-un castron. Aceste cubulețe urmează să fie unul dintre ingredientele principale în salata cu piept de pui și avocado. Peste cuburile de avocado am mai adăugat câțiva stropi de zeamă de lămâie, ca să preîntâmpin oxidarea/înnegrirea acestora, și am amestecat ușor.

4. Peste avocado-ul din vasul blenderului, am adaugat usturoiul zdrobit, restul de zeamă de lămâie, 1 praf bun de sare, uleiul de măsline și apa rece.

5. Am prelucrat avocado-ul și restul ingredientelor cu blenderul, până am obținut o cremă fină, cu o consistență semifluidă. Am transferat dressingul într-un castron, răzuind bine vasul blenderului și capacul, ca să nu pierd nimic. Am adăugat mușarul. Am omogenizat bine și am asezonat cu sare și piper, ținând cont că dressingul trebuie să fie destul de curajos condimentat, acesta urmând să dea gust tuturor ingredientelor salatei.

Asamblarea salatei

6. Într-un castron încăpător, am pus pieptul de pui tăiat cubulețe. Am adăugat cuburile de avocado pregătite la pasul 3, pătrunjelul și țelina tocată cât și ceapa șalotă. Am menționat deja la lista de ingrediente că eu am folosit ceapă șalotă dar merge perfect și ceapa roșie sau cea verde și, până la urmă, orice ceapă care nu e prea iute și cu un gust prea pregnant. Am scurs bine boabele de porumb de lichidul din conservă și le-am adăugat și pe ele.

7. Ultimul pas a fost să adaug minunatul dressing. Am amestecat bine salata, așa încât fiecare bucățică să fie învelită în dressingul cel cremos. Am gustat la final, e momentul în care gustul se mai poate ajuta cu un pic de sare fină, un pic de piper sau zeamă de lămâie în plus, pentru cei care preferă mai acru. Apoi, salata cu piept de pui și avocado e gata de servire!

Sugestii de servire

Sigur, cel mai simplu este să mâncăm imediat salata cu o pâine bună, proaspătă sau prăjită. E ceea ce am făcut și noi, grăbiți să ne luăm prânzul.

Această salată cu piept de pui și avocado, însă, se poate servi și în alte moduri:

  • cu tortilla chips – o combinație foarte reușită de cremos și crocant
  • pe frunze de salată alungite (cum e salata romaine) sau chiar rulată în frunze proaspete de salată verde
  • într-o lipie sau tortilla, rulată ca un burrito
  • … și sunt sigură că veți găsi și alte abordări, în privința servirii. Chiar vă rog să o faceți și să-mi lăsați ideile voastre în comentarii, pentru că am de gând să reiau de multe ori salata asta! E foarte gustoasă și incredibil de sățioasă pentru cele doar 292 de calorii per porție pe care le conține!

    ALTE REȚETE DE SALATE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

    Să vă fie de folos!

Vezi comentarii

  • Draga Laura,

    La multi ani! si sa ai un an nou fericit, cu sanatate si bucurii alaturi de toti cei dragi ai tai.
    Sa ne incanti din nou, ca in alti ani, cu retete gustoase si povestioare hazlii.
    Sa avem cu totii un an mai bun, sa fim buni si toleranti cu cei din jur.

    Salata asta arata grozav. Eu nu sunt un big fan al porumbului si al telinei (apoi sau traditionala) in salate. Se poate si fara? Eu le-as inlocui cu castravete taiat cubulete. Cred ca dressing-ul cremos face tot gustul si farmecul preparatului.

    Sper ca ati petrecut minunat o ultima sarbatoare toti cei din familie. Nimic nu e mai frumos decat sa fie cu toii impreuna, nu conteaza daca e un pranz regesc sau nu.

    • Teodora dragă, mulțumesc pentru urări și pentru fidelitate!
      Sigur, cred că merge și cu castravete sau, poate, cu ardei gras!
      Mulțumesc încă o dată și te mai aștept!

      • Draga Laura, am facut salata. Dar are o poveste haioasa.
        Fac eu salata, cu castravete in loc de telina si porumb si cu un tzomb de curcan fiert in supa. Si urmez eu pasii, fac dressing-ul, amestec usor. Gust. E buna dar nu chiar asa sa-mi dea lacrimile :). Mai pun lamaie, un pic de ardei iute. E mai buna dar nu traznet. Cum a ramas destula, ca numai eu am mancat, o pun frumusel in container de sticla in frigider, zic ca se invelesc gusturile pana a doua zi.
        A doua zi o scot, o gust. La fel, nu foarte impresionant. Atunci iau reteta din nou la citit. Si iaca, misterul se dezleaga. In dressing am uitat sa pun mustar. Cocotza....Eeeeeeeee alta poveste. A iesit o salata excelenta. Uimitor ce fac 20g de mustar.
        M-am gandit ca ar merge bine cu lipie. Asa ca am cautat frumusel o reteta si am dat de cea cu frunze de ceapa verde. O minunatie lipia aia. Deja e stabilita ca o "garnitura" in meniul nostru.
        Si iaca am incalecat pe-o sa si am spus povestea mea :)

        Laura, am nevoie de un sfat. Poate ma poti indruma cumva.
        Am facut acum 2 ani un lichior de piersici. A iesit o minunatie. Rozaliu, aromat, parfum nu alta.
        Am facut si anul trecut dar n-a fost bun. Am facut si de ananas, am zis ca iese parfum. La fel, n-a fost bun. Nu stiu de ce. Am pus lamaie, vanilie, lime, scortisoara baton, tot nu-s bune. Nu au gust. Ce as putea face cu ele? Nu le-as arunca cu atata alcool folosit.
        Sa il folosesc pe ala de piersici in loc de alcool si sa fac altul? In Australia e sezonul in plin.
        Multumesc anticipat.

        Sa ai o zi buna.

        PS: as pune poza cu salata dar nu stiu cum. Tehnica asta :)

Share

Acest site folosește cookies: Află mai multe