Tort Sweet Valentine
Tort Sweet Valentine rețetă cu poze step by step. Cum să faci acasă un tort cu ciocolată și aromă de portocale și cafea. Tort de Sfântul Valentin cu arome subtile și multă ciocolată.
Sărbătoarea de Sfântul Valentin a pătruns de relativ puțină vreme în țara noastră. Ultra-tradiționaliștii se grăbesc să o afurisească în fel și chip, că e ”de import”, că e ”prea comercială”, că avem propria sărbătoare dedicată iubirii, peste doar zece zile. Văzându-i an de an tot mai înverșunați, parcă, nu pot să nu mă întreb: o fi greșit să sărbătorim iubirea de două ori? De zece ori? Ba chiar în fiecare zi?
Eu sunt de mai demult pe lumea asta, pot să vă spun că Dragobetele se sărbătorește cam tot de pe când a prins să se ivească Valentinul, probabil ca o reacție autohtonă. Înainte de asta, zeci de ani, nu și-a amintit mai nimenea de ziua iubirii românești. Așa că, dacă tot nu am avut parte de nicio sărbătoare a iubirii timp de decenii, iată acum avem două! Eu le voi sărbători pe amândouă, fără îndoială. De Sfântul Valentin o să fac un desert cu ciocolată iar de Dragobete… încă nu m-am hotărât, poate poale-n brâu sau alt dulce neaoș românesc.
Cât despre acest tort Sweet Valentine, vă mai spun că e fantastic. Are o textură minunată, două creme care se completează minunat și arome care te-mbie să iubești mai mult și mai pasional. Practic, un tort de ciocolată cu parfum subtil de portocale și lichior Cointreau. E esențial, însă, să folosiți doar ingrediente de cea mai bună calitate, mai ales o ciocolată foarte bună. O ciocolată mediocră va transforma un tort excepțional în ceva mediocru. Rețeta e mai jos.
Ingrediente Tort Sweet Valentine
blat:
- 200 de grame de ciocolată cu cel puțin 60% cacao (eu am folosit ciocolată belgiană cu 70% cacao)
- 200 de grame de unt cu 82% grăsime
- 200 de grame de zahăr brun
- 3 ouă de dimensiune medie
- 25 de grame de cacao
- 175 de grame de făină
- 125 ml. de espresso tare, neîndulcit
- 2 linguri de extract de vanilie
- 3 grame (1 linguriță rasă) de praf de copt
- 3 grame (1 linguriță rasă) de bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare bun de sare
ganache de ciocolată:
- 380 de grame de ciocolată cu 70% cacao
- 380 de grame de smântână pentru frișcă cu 32% grăsime
- 30 de grame de unt cu 82% grăsime
- 50 ml. lichior de portocale Cointreau sau Grand Marnier
cremă de brânză cu coajă de portocală confiată:
- 200 de grame de cremă de brânză (au am folosit Philadelphia, dacă folosiți mascarpone, adăugați și 1 praf de sare)
- 200 ml. smântână pentru frișcă cu 32% grăsime
- 60 de grame de coajă de portocală confiată tăiată cât mai mărunt posibil
- 20 de ml. lichior de portocale Cointreau sau Grand Marnier
- 50 de grame de zahăr pudră vanilat
Mod de preparare tort Sweet Valentine
Blatul
1. Blatul acestui tort Sweet Valentine este inspirat de un alt fabulos tort de ciocolată (click pe link pentru rețetă), publicat tocmai în 2009, pe când nu știam chiar nimic despre fotografie, ceea ce face o nedreptate unei rețete excepționale. Deci, în mare, blatul tortului Sweet Valentine este aproape identic.
În primul rând, pornim cuptorul și-l fixăm la 150°C, neventilat. Pregătim o formă de tort cu diametrul de 21 cm, ungând-o cu unt și căptușind-o cu hârtie de copt.
2. Punem pe foc o cratiță cu apă cam de 3-4 degete. Alegem mărime cratiței așa încât castronul cu ciocolata să fie stabil pe gura acesteia, dar să nu atingă apa care fierbe. Rupem ciocolata pentru blat într-un castron termorezitent. Adăugăm untul tăiat în bucăți și lăsăm să se topească în bain-marie. Când untul și ciocolata s-au topit, amestecăm cu o spatulă până se omogenizează.
3. Adăugăm cafeaua espresso, fierbinte, în masa de ciocolată și unt topit. Amestecăm cu o spatulă până ce totul este omogen. Luăm castronul de pe cratița cu apă fiartă și îl acoperim cu folie alimentară.
4. Punem ouăle întregi într-un castron potrivit pentru mixer. Adăugăm sarea, extractul de vanilie și zahărul brun.
5. Mixăm ouăle cu zahărul brun până când se formează o cremă.
6. Mixând la viteza mică, adăugăm compoziția cu ciocolată topită peste cea de ouă. Ne oprim din mixare când cele două compoziții lichide sunt omogenizate.
7. Într-un castron separat, făina amestecăm făina cu cacaoa, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Adăugăm ingredientele uscate peste compoziția de ouă și ciocolată topită. Amestecăm delicat cu o spatulă, până ce se incorporează complet. Compoziția blatului pentru al nostru tort Sweet Valentine este gata.
Coacerea
8. Compoziția pentru blat se toarnă în forma pregătită cum am explicat la punctul 1. Răzuim atent castronul cu spatula, nu dorim să rămână nimic în urmă!
9. Blatul pentru tort Sweet Valentine se coace în cuptorul preîncins la 150°C, la o înălțime medie, timp de 1:30 ore. În final, partea superioară trebuie să fie fermă iar blatul să treacă aproape cu brio testul scobitorii. Zic ”aproape cu brio”, pentru că foarte puțin umed, ușor lipicios, tot va fi, chiar și după o oră și jumătate de coacere. Lăsăm blatul să se răcorească vreo 10 minute în formă. În acest răstimp, va mai scădea un pic din înălțime, ceea ce e în regulă, nu vă îngrijorați. Îndepărtăm inelul detașabil al formei de tort și, cu multă delicatețe, desprindem și hârtia de copt. Lăsăm blatul să se răcească pe un grătar, până e complet rece.
Crema ganaș
10. Una dintre cele două creme pe care le-am folosit pentru acest tort Sweet Valentine este un ganaș de ciocolată aromatizat cu lichior de portocale. Punem pe foc smântâna pentru frișcă, să se înfierbânte bine. Ciocolata o rupem în bucăți, într-un castron. Când smântâna pentru frișcă aproape dă în fiert, o luăm de pe foc și o turnăm deasupra ciocolatei. Lăsăm în repaos ciocolata timp de 5-6 minute, să fie bine pătrunsă de căldură. Amestecăm bine, apoi, până ce se topește ciocolata complet. Adăugăm lichiorul de portocale și untul, în bucățele. Omogenizăm bine.
11. Împărțim crema ganaș în două, jumătate rămânând în castronul în care am preparat-o și jumătate în altul. Eu am cântărit, am turnat exact 420 de grame de ganaș într-un castron curat (și rece). Acoperim ambele castroane cu folie alimentară. Pe cel în care am topit ciocolata îl lăsăm deoparte, vom avea nevoie de el pentru a finisa exteriorul tortului Sweet Valentine. Pe cel de-al doilea încercăm să-l răcim cât mai bine, eventual într-un vas cu apă rece, pe care să o schimbăm de câteva ori. Atenție, apa nu trebuie să ajungă în cremă!
12. După ce se răcește crema ganaș până la temperatura camerei, o dăm la congelator pentru 25-30 de minute (să fie foarte rece). Cu mixerul la viteză mare, mixăm crema ganaș bine răcită până crește în volum și se deschide la culoare. Vom obține o cremă fermă, pe care o transferăm imediat într-un sac a poche la care atașăm un dui cu deschizătura largă, stelată.
Crema de brânză cu coajă de portocală confiată
13. Pentru crema de brânză cu coajă de portocală, e esențial ca atât crema de brânză pe care o folosim, cât și smântâna pentru frișcă, să fie foarte reci. Punem toate ingredientele, în afară de lichiorul de portocale, într-un castron.
14. Batem cu mixerul la viteză mare până obținem o cremă fermă și spumoasă. Adăugăm lichiorul și omogenizăm scurt cu mixerul. Transferăm crema într-un sac a poche cu dui larg.
Asamblarea tortului
15. Tăiem blatul răcit în trei straturi orizontale. Folosim un cuțit lung, cu lama subțire și bine ascuțită și manipulăm blatul cu multă, multă grijă, pentru că este foarte fragil. Așezăm pe platou primul strat de blat și începem să turnăm crema de la margine, cu poșul, formând cercuri concentrice. Eu am început cu crema de brânză, apoi am adăugat un cerc de ganaș și le-am alternat în continuare. Acoperim cu al doilea strat de blat și umplem blatul la fel, alternând cele două creme, cu singura diferență că acum începem cu crema ganaș. Asta va crea un frumos model, care va fi vizibil în feliile de tort Sweet Valentine, făcându-l foarte apetisant. Avem grijă să păstrăm o cantitate de cremă ganaș (va fi suficientă) pentru câteva aveline decorative.
Adăugăm ultimul strat de blat și îl presăm ușor pe toată suprafața. Ajutându-ne de o spatulă, îmbrăcăm lateralele tortului cu ganașul rămas (acea jumătate pe care am păstrat-o separat). Netezim bine cu spatula. Încălzim puțin în bain-marie restul de ganaș, doar cât să devină semi-fluid. Turnăm tot ganașul deasupra tortului, permițându-i să se scurgă și pe margini. Dăm al nostru tort Sweet Valentine la frigider, cât să se întărească ganașul turnat deasupra, apoi formăm aveline din ganașul bătut păstrat în acest scop.
Eu am finisat tortul presărând și niște decoruri comestibile aurii, dar nu sunt obligatorii, rămâne la alegerea voastră cum îl interpretați estetic. Eu pot doar să garantez că gustul este uimitor de bun și textura deosebită. Înainte de servire, recomand să-l țineți la frigider 2-3 ore.
Spor la treabă și poftă mare! Și iubiți-vă mult, că nu-i păcat!
Lasă un răspuns