
Tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie





Bucurandu-ma, dupa cum m-am laudat deja, de o modesta, dar promitatoare recolta de fructe de padure in gradina proprie, in plus, inspirata de un platou de tort minuscul, dar dragalas, primit de la soacra mea, am ajuns sa fac si acest tort de bezea cu zmeura si coacaze negre, cu crema de vanilie naturala, garnisit cu fructe proaspete. Ca aproape tot ceea ce e foarte bun, si acest tortulet e foarte usor de facut, decorat fara mari pretentii, dar poate tocmai de aceea mai elegant. Iar gustul… ce sa mai vorbim, nebunie curata!
Ingrediente Tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie:
pentru un tortulet cu diametrul de 15 cm.
- 4 oua
- 12 linguri de zahar
- 1 varf de cutit de sare
- 250 de ml. de lapte
- 2 linguri de amidon alimentar
- 200 de grame de unt
- 1 pastaie de vanilie
- fructe de padure proaspete (aproximativ 300 de grame)
Preparare Tort de bezea cu zmeura si crema de vanilie:
Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare impreuna cu sarea, se adauga 6 linguri de zahar si se continua sa se bata pana cand zaharul se dizolva complet si se obtine o bezea ferma.
Intr-o tava larga, acoperita cu hartie de copt, se formeaza 3 discuri identice din bezea (diametru 14-15 cm.) si se dau la cuptorul preincalzit la 120 de grade Celsius, timp de 1 ora – 1 ora si jumatate, pana cand bezeaua se usuca.
Daca blaturile de bezea au tendinta sa se caramelizeze, se reduce temperatura cuptorului si se blocheaza usa intredeschisa (de exemplu, se introduce in deschizatura usii cuptorului coada unei linguri de lemn). In final, ideal este sa se obtina blaturi cat mai uscate si mai deschise la culoare.
Cat timp blaturile sunt la cuptor, galbenusurile se amesteca intr-o craticioara cu zaharul ramas (6 linguri).
Se cresteaza pe lungime pastaia de vanilie si se razuiesc semintele din interior.
Laptele se pune la fiert impreuna cu pastaia de vanilie golita de seminte, iar semintele vaniliei se adauga peste galbenusuri. Se adauga cele 2 linguri de amidon la crema de galbenusuri si se omogenizeaza bine.
Cand laptele se infierbanta bine, se indeparteaza pastaia de vanilie si se toarna incet, omogenizand cu telul in forma de para, peste crema de galbenusuri. Se transfera craticioara pe foc mic si se fierbe, amestecand continuu, pana cand crema clocoteste si se ingroasa. Se trage de pe foc si se acopera cu o folie alimentara direct pe suprafata cremei, ca sa se evite formarea pojghitei. Se lasa crema sa se raceasca pana la temperatura camerei.
In crema deja racita, se incorporeaza untul, omogenizand bine.
Pentru asamblarea tortului, se acopera blatul de la baza cu un strat subtire de crema peste care se presara fructe de padure apoi se acopera si acestea cu crema (ideea e de a feri, pe cat posibil, bezeaua de contactul direct cu fructele zemoase care ar putea-o inmuia excesiv). Se repeta si se acopera cu blatul al treilea.
Ultimul se blat se acopera si el cu crema, apoi se orneaza cu fructe din belsug. Marginile nu le-am ornat, mi s-a parut ca are un aspect lejer si decadent, asa cum este. Pentru aspectul „brumat” al coacazelor negre, le-am tavalit, umede, prin zahar pudra si le-am lasat sa se zvante pe o coala de hartie de copt.
Repet, acest delicios desert a fost pregatit intr-o portie mica, potrivit pentru a-i veni de hac noi, cei ai casei (fie-mii i-am pastrat o bucata pentru a doua zi). Daca doriti sa faceti un tort mai mare, mariti cantitatile proprotional cu diametrul tortului.
Lasă un răspuns