Tort "Cei trei purcelusi"
V-am dezvaluit deja preferintele mele in materie de torturi, daca e sa fie pentru mine: simplu, elegant, gustos, ceva in genul tortului cu mere si coniac. Ei, daca e sa fie pentru un copil, evident ca se schimba situatia. Un copil va aprecia in primul rand aspectul si isi va aminti cu bucurie ca tortul de la ziua lui a fost decorat cu personajele preferate din desene animate. Asa e si cu micutul Albert :), care implineste abia doi anisori dar ii recunoaste cu entuziasm pe „ţei tei pulţelusi”, carora le pronunta numele cu destula corectitudine, pentru varsta lui. Matusa iubitoare a lui Albert m-a rugat sa ii fac un tort, asadar, cu purcelusii astia, pe care copilul ii iubeste tare mult. Referitor la compozitia tortului, dupa indelungi consultari si deliberari, parintii lui Albert au hotarat: un tort cu visine si ciocolata. Iata ce a iesit:
Ingrediente:
- 12 oua
- 12 linguri de apa rece
- 24 de linguri de zahar
- 20 de linguri de faina
- 4 linguri cu cacao
- 1 praf de sare
- pentru jeleul de visine:500 de grame de visine congelate, 1 cana de apa, 1 cana de zahar, 40 de grame de amidon alimentar, 100 de grame de unt
- pentru ganache-ul de ciocolata:500 de grame de ciocolata cu 80% cacao, 500 de grame de smantana pentru frisca, 3 linguri de zahar pudra
- pentru crema de frisca vanilata:1 litru de smantana pentru frisca, 4 linguri de zahar pudra, 3 linguri de esenta de vanilie, 4 plicuri de intaritor pentru frisca
- pentru pasta de zahar: 1, 5 kilograme de zahar pudra, 150 de grame de miere de albine, 90 de mililitri de apa, 20 de grame de gelatina granule, 1 lingurita de esenta de migdale
- in plus: crema de unt, din 500 de grame de unt, 1 lingura de esenta de vanilie si zahar pudra dupa gustcoloranti alimentariciocolata topitaamidon si zahar pudra pentru presararea suprafetei de lucruaproximativ 250 de ml. sirop de visine, pentru insiropat
Preparare:
Din pacate, din timpul prepararii propriuzise a tortului nu am imagini pas cu pas, pentru ca m-a cam prins noaptea si decat poze din care sa nu se inteleaga nimic, mai bine deloc, mi-am spus. Cate ceva, totusi am reusit sa imortalizez.
Asadar: blatul e unul fara praf de copt, reteta Lissei: se separa ouale, albusurile punandu-se intr-un bol incapator. Se adauga peste albusuri cele 12 linguri de apa rece (atatea linguri de apa, cate oua se folosesc) si sarea. Se mixeaza pana se spumeaza bine, apoi se adauga pe rand cate 2 linguri de zahar odata (numarul lingurilor de zahar este dublul oualor folosite), mixand cu mixerul pe viteza mare pana ce zaharul se dizolva complet. Se adauga galbenusurile si se mixeaza scurt de cateva ori, pana ce se incorporeaza. Se adauga faina amestecata cu cacaua (sau doar faina pentru un blat de vanilie, numarul lingurilor de faina fiind in acest dublul numarului de oua folosite) si se incorporeaza in compozitia de oua cu ajutorul unei spatule, prin miscari circulare de jos in sus. Se toarna intr-o tava adanca, tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius pana ce trece testul scobitorii. Se obtine un blat inalt si foarte aerat.
Jeleul de visine l-am preparat aproximativ la fel ca la tortul cu mousse de ciocolata alba si visine: am pus pe foc visinele congelate cu apa si zaharul, am dat intr-un clocot si am adaugat amidonul dizolvat in putina apa rece, amestecand pana ce s-a ingrosat. L-am tras de pe foc si am adaugat untul, pe care l-am incorporat rapid in jeleul fierbinte.
Pentru ganache, am rupt ciocolata intr-un vas:
Am infierbantat cele 500 de grame de frisca intr-un ibric, fara a da in clocot, apoi am turnat frisca fierbinte peste ciocolata:
Am amestecat pana ce ciocolata s-a topit complet, obtinandu-se o compozitie catifelata, in care am adaugat cele 3 linguri de zahar pudra, parandu-mi-se prea amaruie (tortul e destinat unor copii).
Am dat ganache-ul la frigider pentru 2 ore, apoi l-am mixat cu mixerul pe viteza mare, pana cand am obtinut o crema spumoasa si ferma.
Am batut smantana pentru frisca (1 litru) foarte rece pana s-a intarit, am adaugat zaharul pudra, intaritorul de frisca si esenta de vanilie, obtinand a treia umplutura.
Pentru asamblare, hotarasem deja ca trebuie sa fie un tort etajat. Am taiat blatul rece in trei straturi egale, unul dintre ele taindu-l in doua si croind doua blaturi egale de 20/15 cm., pentru partea de sus (casuta). Ambele torturi au fost umplute identic, am cateva imagini blituite cu tortuletul cel mic. Blat usor insiropat cu sirop de visine, desupra jeleul de visine caldut:
Dupa ce jeleul de visine s-a racit complet, am adaugat ganache-ul si deasupra frisca:
Am acoperit cu al doilea strat de blat, usor insiropat si el. La fel am montat si tortul mare de la baza, le-am infoliat si le-am lasat la frigider peste noapte. (Cele doua nivele ale tortului se monteaza separat, in aceasta prima faza, doar dupa ce sunt finisate se suprapun).
Prepararea pastei de zahar am mai descris-o si cu ocazia postarii altor retete de tort: se hidrateaza gelatina in apa. Se incalzeste mierea si cand e fierbinte bine, fara a fierbe, se dizolva in miere gelatina hidratata. Se toarna in zaharul praf, amestecand atat cat e posibil, apoi se framanta bine. Daca e prea moale, se mai adauga zahar praf, daca e prea tare, cateva picaturi de apa. Daca folositi coloranti lichizi va fi nevoie, probabil, sa adaugati inca putin zahar praf si sa framantati bine. Pasta e maleabila atata timp cat e calduta, dupa ce se raceste se intareste dar prin framantare devine plastica din nou. Din aceasta pasta, preparata de cu seara, am modelat cei trei purcelusi, dupa tehnica descrisa atunci cand am modelat o figurina in forma de bebelus. Bine inteles, m-am straduit sa aiba nasucurile caracteristice, sa fie rotunjori si sa aiba urechi generoase. Restul pastei am pastrat-o infoliata si a doua zi am folosit-o la acoperirea tortului.
Dis de dimineata, am preparat crema de unt, mixand untul moale (nu topit) cu zahar praf dupa gust si esenta de vanilie. Cu aceasta crema am acoperit atat baza, cat si tortuletul mic de deasupra, intr-un strat subtire.
Crema de unt e foarte importanta, avand rolul de a izola stratul de pasta de zahar fata de blatul insiropat si cremele cu continut de frisca (apa), cu care, daca ar veni in contact, pasta de zahar s-ar topi. In plus, crema de unt face ca pasta de zahar sa adere la tort. Gustul ei nu va fi sesizabil in gustul preparatului final.
Deasupra tortuletului mai mic am cladit, din resturi de blat unse cu ciocolata topita, ca sa adere intre ele, o forma usor tuguiata, de acoperis. Am uns totul cu crema de unt si am acoperit cu bucati de pasta de zahar, intinse cu sucitorul (pe planul de lucru presarat cu amidon si zahar praf in amestec) si decupate dupa forma potrivita.
Dupa cum se vede, am montat tortuletul pe o bucata rigida de plastic subtire.
Dupa ce am imbracat si tortul de la baza cu pasta de zahar (o singura bucata de pasta de zahar, intinsa cu sucitorul si suprapusa pe tort, marginile decupandu-se dupa aceea la dimensiunea potrivita), am suprapus tortuletul, „armand” sub el cu bete pentru frigarui taiate la dimensiunea potrivita, asa cum am explicat si la tortul de botez.
Tortul fiind practic asamblat, am trecut la finisaj: crema de unt ramasa am colorat-o in verde cu putin colorant alimentar, am pus-o intr-un sprit si am acoperit platoul de plastic pe care e montat tortuletul in forma de casuta cu „smocuri de iarba”. Am pictat cu colorant alimentar dizolvat intr-un strop de apa acoperisul si alte detalii, am adaugat o banda colorata in albastru la baza tortului, la fel si cifra „2”, ca sa nu uitam respectabila varsta a sarbatoritului:
Am mai adaugat „smocuri de iarba” ici-colo si cand acestea au si „inflorit” cu mici floricele din pasta de zahar colorata in roz-portocaliu, au venit si cei trei purcelusi pe pajiste:
Am confectionat si o pancarda din pasta de zahar pe care am scris cu ciocolata topita urarea de „La multi ani” a celor trei purcelusi pentru micutul Albert si… la frigider! A mai apucat sa se refrigereze doar o ora, inainte sa vina matusica sa il ia.
Ca au fost incantati la vederea lui, am aflat deja :). Nu stiu, inca, ce parere au despre gust, dar mai e pana la finalul petrecerii si sunt sigura ca mi se vor comunica impresiile.
Lasă un răspuns