Prajitura Sumegi – foi de bezea cu nucă si crema cu cacao
Prajitura Sumegi este o plăcută amintire din copilarie. Nu exista masa de sarbatori in casa parintilor mei fara Prajitura Sumegi (şumeghi), specialitatea de necontestat a mamei mele. Asadar, reteta de sumegi e chiar ”de la mama”, consemnata in caietul ei plin de delicii cu multe calorii! Nu este clar cine-i acel Sumegi/Sumegy/Sumeghi al carui nume il poarta prajitura asta. De altfel, nici asupra felului in care se ortografiaza acest nume nu suntem prea sigure, nici eu, nici mama. Suntem de acord, insa, ca prajitura e delicioasa si cam periculoasa pentru silueta degustatorilor.
In prag de Sarbatori, vin sa impartasesc cu voi aceasta reteta de prajitura cu nuca si ciocolata, nemaipomenit de fina, delicioasa si consistenta, asa de consistenta incat e de recomandat sa se portioneze neaparat in bucatele mici si sa se savureze pe cat posibil cu cumpatare.
Prajitura Sumegi este foarte bogata si la degustare pare mai degraba o specialitate de ciocolata decat o prajitura obisnuita, ce mai, a placut in fiecare an atat celor ai casei cat si lui Mos Craciun. Eu am pregatit o portie mica de prajitura (injumatatind ingredientele din care o pregateste mama).
Ingrediente Prajitura Sumegi – foi de bezea cu nucă si crema cu cacao
(portie mica, pentru o tava de aproximativ 28×20 cm., rezulta 36 de bucati de 3/4 cm.)
pentru foi:
- 4 albusuri
- 200 de grame de zahar
- 1 praf de sare
- 1 lingura cu varf de cacao buna, aromata (eu folosesc de obicei De Zaan, e cea mai buna pe care am gasit-o la noi)
- 200 de grame de nuca macinata
- 50 de grame de samburi de nuca prajiti, taiati cu cutitul in bucati marisoare
pentru crema:
- 4 galbenusuri
- 200 de grame de zahar
- 1 lingura cu varf de cacao
- ½ de lingura de cafea solubila
- 200 de grame de unt
- 1 de lingura extract de vanilie
Preparare Prajitura Sumegi – foile din bezea cu nuca
1. Albusurile se bat spuma tare cu sarea, apoi se adauga 200 de grame de zahar si se bat in continuare pana cand zaharul se dizolva complet.
2. Se amesteca cu grija bezeaua rezultata cu 1 lingura de cacao si cu nuca macinata. Se adauga si samburii de nuca prajiti si taiati cu cutitul. Cand spun „se amesteca cu grija”, ma refer la faptul ca se fac numai miscari verticale, incepand de pe fundul vasului spre suprafata, asa incat bezeaua sa nu „cada”.
3. Compozitia rezultata se imparte in 3 si se formeaza 3 foi de 20 x 28 cm. Daca faceti portie intreaga – dubland deci ingredientele – veti obtine foi de dimensiunea tavii obisnuite de la aragaz. Eu am format foile in tava acoperita cu hartie de copt. Cele 3 foi se coc in cuptorul preincins la 150 de grade Celsius.
Coacerea foilor dureaza aproximativ 20 de minute, pana cand se usuca bine suprafata si incep sa se rumeneasca de jur imprejur. Se lasa foile sa se raceasca fara a le suprapune.
Atentie, ca sa nu aveti probleme cu foile si sa nu puteti dezlipi hartia de pe acestea, puteti sa ungeti hartia cu unt solid.
Preparare Prajitura Sumegi – foi de bezea cu nucă si crema cu cacao – mod de preparare crema
4. Pentru a pregati crema, cele 4 galbenusuri impreuna cu untul, taiat cuburi, 1 lingura de cacao, ½ de lingura de cafea solubila, extractul de vanilie si 200 de grame de zahar se fierb pe abur pana se ingroasa. In tot timpul gatirii pe abur se amesteca, insistand pe fundul craticioarei. Deindata ce se infierbanta si se ingroasa putin crema, se ia deoparte de pe aburi. Consistenta cremei trebuie sa fie semifluida, nu foarte groasa.
5. Se lasa crema sa se racoreasca putin apoi, cat este inca usor calduta, se imparte in 3. Se unge cu cate un strat de crema fiecare foaie (inclusiv cea superioara). Se suprapun foile cu crema intre ele. Stratul superior de crema se va zvanta si va forma o glazura pe suprafata prajiturii.
6. Optional, se poate orna prajitura cu nuca prajita si nuca macinata presarata pe deasupra, cat e inca umeda glazura. Se aseaza prajitura intr-un loc racoros si se taie in bucati a doua zi.
Pofta mare!
Lasă un răspuns