
Prăjitura Lulu™ cu ciocolată și cremă de mascarpone și caramel





Prăjitura Lulu, rețetă video. Prăjitura Lulu cu mascarpone și caramel este o marcă înregistrată deținută de Laura Laurențiu. Publicarea rețetei este interzisă cât și comercializarea produsului cu această denumire este interzisă.
Combinația de ciocolată și cremă caramel este una câștigătoare din start. Cred că nimeni nu poate contesta asta. Să ne gândim doar la cele mai faimoase batoane de ciocolată și umplutura lor. Ori că-i e batonul care transformă o divă plictisită într-un sportiv adevărat, ori că-i cel care face din cel mai amărât pisoi un leu curajos… toate au și ciocolată, și caramel. Și cum om sunt și eu, mărturisesc că, la fel cu cei mai mulți dintre semenii mei, combinația asta mă face și pe mine să salivez. De-aia s-a și născut ”prăjitura Lulu”, întru satisfacerea poftelor mele și ale familiei.
Într-o anumită măsură, blatul e inspirat de prăjitura kinder-pingui. Mi-am dorit același efect de blat umed și pufos în același timp, cu gust intens de cacao și vanilie. Crema e poate una din cele mai bune din câte am făcut vreodată iar decorul… ei bine, să spunem că aspectul prăjiturii e minimalist. Eu am topit niște ciocolată cu conținut mare de cacao, am turnat-o pe o tavă răcită la frigider și am format cârlionți și fulgi crocanți pe care i-am așezat pe suprafața prăjiturii. Nu mă îndoiesc că niște cofetari mai pricepuți decât mine ar fi putut născoci un decor mai elaborat și mai elegant, dar mie chiar mi-a plăcut contrastul între crema catifelată și robustețea gustului unei ciocolate bune, cu 75% cacao, cât și contrastul dintre textura ei crocantă și prăjitura moale și pufoasă.
Alte rețete de prăjituri delicioase
Numele acestei prăjituri cu adevărat fabuloase l-am pus gândindu-mă la una din cele mai drăgălașe făpturi de pe planetă, care, deși nu a gustat din prăjitura asta, pentru că dieta nu-i permite, e un membru îndrăgit al familiei mele și ne aduce zilnic cam tot atâta bucurie cât ne poate aduce și o prăjitură delicioasă cu ciocolată și caramel.
Nu vă mai țin de povești, vă mai spun doar că veți găsi rețeta în format video, cu multe detalii, imediat după lista ingredientelor iar la finalul articolului găsiți și modul de preparare în format text (printabil). Spor la treabă și vă aștept cu impresii!
Ingrediente Prăjitura Lulu cu ciocolată și cremă de mascarpone și caramel
blat:
- 8 ouă
- 250 grame zahăr
- 120 grame făină
- 1 plic de praf de copt
- 70 de grame de griș
- 55 de grame de cacao
- 150 ml. lapte
- 100 ml. ulei vegetal
- 100 grame unt cu 80% grăsime
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 1 praf de sare
crema de marscarpone și caramel:
- 250 de grame de brânză mascarpone
- 250 de grame de smântână pentru frișcă
- 400 de grame (1 cutie) de cremă caramel din lapte condensat (click pe link pentru rețetă)
- 1 lingură de extract de vanilie
decor (opțional):
- 150 de grame de ciocolată cu 75% cacao
Preparare Prăjitura ”Lulu” cu ciocolată și cremă de mascarpone și caramel, rețeta video
Mod de preparare, rețeta în format text (printabil)
Blatul
1. Porniți cuptorul și setați-l la 175 grade Celsius. Pregătiți 2 tăvi cu hârtie de copt (dimensiunea tăvilor pe care le-am folosit eu este de 42×35 cm).
2. Separați ouăle, punând gălbenușurile și albușurile în două castroane încăpătoare. Adăugați peste gălbenușuri sarea, zahărul vanilat, 1/2 din cantitatea totală de zahăr și mixați până cresc în volum și se obține o cremă densă, deschisă la culoare. Se adaugă mai întâi uleiul, apoi untul topit, dar nu fierbinte, în fir subțire, ca la maioneză, în timp ce se mixează încet, până se încorporează complet în crema de gălbenușuri.
3. Se cerne deasupra cremei de gălbenușuri făina, praful de copt și cacaoa (deodată, în aceeași sită). Se presară grișul pe deasupra și se omogenizează bine. Se adaugă laptele și se amestecă cu mixerul la viteză mică.
4. Se bat albușurile spumă tare, se adaugă zahărul rămas, în 2-3 tranșe, și se continuă să se bată până ce zahărul se dizolvă complet și se obține o bezea fermă.
5. 1/3 din bezea se amestecă energic cu compoziția cu cacao, apoi se toarnă totul peste bezeaua rămasă și se încorporează cu mișcări de jos în sus, pentru a obține o compoziție spumoasă. După omogenizare, se împarte compoziția în mod egal în cele 2 tăvi, se nivelează și se coace 12-13 minute la 175 grade Celsius (dacă aveți funcția ventilație la cuptor, puteți să coaceți ambele foi deodată, dacă nu, se vor coace pe rând). După ce s-au copt (o scobitoare înfiptă într-un blat să iasă curată) se lasă să se răcească bine.
Crema
6. Crema pentru prăjitura Lulu este pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Brânza mascarpone se omogenizează cu o spatulă cu crema caramel din lapte condensat (click pe link pentru rețeta completă, inclusiv în format video). Separat, se bate smântâna pentru frișcă până se întărește bine (atenție, smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece, altfel nu se bate). Se adaugă peste amestecul de mascarpone și cremă caramel 1/3 din cantitatea de frișcă și extractul de vanilie și se amestecă cu spatula. Se încorporează lejer restul de frișcă, fără a amesteca circular (doar pe verticală, ridicând compoziția de pe fundul vasului către suprafață), pentru a obține o cremă aerată.
Asamblare și servire
7. Se desprinde hârtia de copt de pe cele două blaturi și fiecare se împarte în câte două părți egale, tăindu-le cu un cuțit perpendicular pe latura mai lungă. Se alege o foaie pentru bază, pe aceasta se va pune și se va nivela 1/4 din crema de caramel, apoi se acoperă cu următoarea foaie, apăsăm ușor cu palmele și repetăm până când am epuizat cele 4 straturi de blat. Deasupra ultimei foi se pune restul de cremă (se poate monta cu poșul, creând forme atrăgătoare la suprafață). Se decorează cu cârlionți de ciocolată sau cu ciocolată rasă, cu nuci pralinate etc. Recomand ca prăjitura Lulu să stea la frigider peste noapte. A doua zi va fi fabuloasă, după ce grișul din blat va absorbi umiditatea din smântâna pentru frișcă și vom avea o alternanță de blaturi moi și umede cu o cremă minunat de gustoasă. Poftă mare!
Lasă un răspuns