Fursecuri steluțe cu scorțișoară – rețetă video fără unt și fără gluten
Fursecuri steluțe cu scorțișoară – rețetă video de fursecuri fără unt și fără gluten, pe bază de migdale și albușuri. Rețeta de fursecuri Zimtsterne, cu bezea cu migdale, fără grăsimi adăugate și fără făină, ingrediente și mod de preparare video și text.
E decembrie, e o chestiune de zile până când toate cuptoarele se vor umple de cozonaci. De la prepararea cozonacilor, însă, rezultă o mulțime de albușuri pe care, de multe ori, nu mai avem idei cum să le folosim. Ei bine, rețeta acestor fursecuri steluțe cu scorțișoară e una dintre cele care valorizează albușurile rămase de la alte preparate. Totuși, nu aceasta este prima lor calitate, ci aceea că sunt absolut delicioase și le-aș face și dac-ar trebui să sparg ouă întregi, întrebându-mă după aceea ce să fac cu gălbenușurile!
Textura acestor steluțe cu scorțișoară (și multe migdale) seamănă întrucâtva cu a celebrilor macarons. Steluțele ies crocante la suprafață și ușor gumate în interior, doar că nu sunt la fel de dulci și sunt ceva mai ferme decât ”verișoarele” mai fancy. După gustul meu, sunt chiar mai bune, cu un gust mai echilibrat.
Ustensile și aparatură necesară
Rețeta acestor fursecuri steluțe cu scorțișoară e foarte ușor de pus în practică și nu necesită aparatură sofisticată. E nevoie de cântar de bucătărie, cuptor, tavă și un mixer cu care să preparăm compozițiile (cea de fursecuri și glazura). Dacă vrem să fie și mai ușor și să mai facem și alte treburi în timp ce avem fursecurile astea în lucru, e bine să alegem un mixer cu bol rotativ. Eu am pregătit totul în mixerul Heinner HMBR-300W, un aparat cu un raport preț calitate foarte bun, ideal pentru sarcini de dificultate moderată.
Revenind la rețetă, e foarte simplă iar faptul că aveți și o rețetă video, imediat sub lista de ingrediente, o va face și mai ușoară.
Ingrediente pentru fursecuri steluțe cu scorțișoară și migdale – Zimtsterne
compoziția pentru fursecuri:
- 80 de grame (3 bucăți) albuș crud
- 250 de grame de zahăr
- 1 praf de sare
- 275 de grame de migdale măcinate fin
- 1 linguriță de scorțișoară
glazură royal icing:
- 1 albuș crud
- 100 g zahar pudra
- 1 lingură (20-30 ml) de zeamă de lămâie
Mod de preparare – rețeta video de fursecuri steluțe cu scorțișoară și migdale – Zimtsterne
Mod de preparare – rețeta în format text, pritabil
Prepararea aluatului
1. Albușurile pe care le-am folosit le-am scos dintr-un borcan, unde le colectasem după ce gălbenușurile le folosisem pentru altceva. Am cântărit, așadar, 80 de grame de albuș și le-am adăugat în bolul mixerului, împreună cu sarea. Am mixat albușurile până s-a format o spumă ca zăpada (aproximativ 1 minut). Am adăugat zahărul (cele 250 de grame) treptat, în ploaie, în timp ce am mixat în continuare. Am bătut în continuare cu mixerul până ce zahărul s-a dizolvat.
Migdalele
3. Menționez că nu are importanță dacă se folosesc migdale blanșate (decojite) sau cu tot cu coajă. Important este să fie fin măcinate. Singura diferență e că fursecurile vor ieși mai brune, cu migdale cu tot cu coajă. În migdalele măcinate se amestecă scorțișoara, lucru pe care eu am uitat să-l fac și am adăugat-o ulterior. Nu a fost ceva ireparabil, desigur, dar e mai ușor dacă se omogenizează scorțișoara cu măcinătura de migdale.
2. Am adăugat migdalele în castronul mixerului și am mai mixat la viteză medie până când totul s-a omogenizat. Compoziția arată destul de uscată, așa e și normal. Am mai amestecat cu o lingură (se poate folosi orice spatulă solidă) cam 1 minut. Compoziția pentru cu migdale și albușuri va deveni tot mai fermă, pe măsură ce se amestecă. Nu e ceva greșit, așa e normal.
3. Am pus pe planul de lucru o planșă de silicon (pentru copt) și am uns-o cu foarte puțin ulei (cu o pensulă). Pe această planșă de silicon am pus tot aluatul pentru fursecuri. Am acoperit aluatul cu folie alimentară și l-am presat ușor, aplatizându-l. L-am lăsat la temperatura bucătăriei să se odihnească timp de o oră.
Dacă nu aveți planșa de silicon, puneți aluatul de fursecuri direct pe planul de lucru foarte curat, uns cu puțin ulei.
Glazura royal icing
4. Cât timp aluatul s-a odihnit, am avut suficient timp să pregătesc glazura. Pur și simplu, am pus toate ingredientele în castronul mixerului și am mixat până când am obținut o compoziție albă, lucioasă, de consistența smântânii.
Decuparea fursecurilor
5. După o oră de odihnă, am pornit cuptorul și l-am fixat la 150°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație. Mi-am pregătit tava cuptorului (42×34 cm), așternând-o cu hârtie de copt.
6. Am rulat sucitorul deasupra foliei alimentare cu care am acoperit mai devreme aluatul până când l-am întins într-o foaie groasă de 5-6 milimetri (cu grosime uniformă, neapărat). E mai ușor de întins aluatul lucrând deasupra foliei, altfel se poate lipi de sucitor.
7. Am îndepărtat folia și am decupat steluțele. Am folosit un decupator în formă de stea pe care l-am umezit cu apă după fiecare 4 fursecuri steluțe cu scorțișoară decupate. Dacă nu este umezit decupatorul, se poate lipi compoziția de acesta.
8. Toate marginile rămase de la decupare le-am adunat într-o bilă, le-am frământat de 2-3 ori și le-am întins din nou, așa cum am explicat la pasul 6. Am repetat până când am epuizat tot aluatul de fursecuri. Mi-au rezultat 42 de steluțe și un biscuite cam ciudat (dar gustos).
Coacerea și finisarea
9. Am aranjat fursecurile în tava acoperită cu hârtie de copt, fără să se lipească unele de celelalte dar nu cu mare spațiu, pentru că aceste fursecuri steluțe cu scorțișoară își mențin bine forma, nu se lățesc la copt. Am dat tava în cuptorul preîncins la 150°C, la o înălțime medie, pentru 10 minute.
10. După 10 minute, am scos fursecurile din tavă și, cu o pensulă de patiserie, am distribuit deasupra lor glazura. Sigur, glazura se poate pune de la început, doar că, în acest caz, fursecurile steluțe cu scorțișoară nu ar mai ieși albe, ci s-ar îngălbeni. Acesta este motivul pentru care eu coc aceste fursecuri în două reprize:
- Prima etapă de coacere, fără glazură, timp de 10 minute.
- Scot tava, finisez steluțele cu glazura albă și le mai coc încă 15 minute, la aceeași setare a cuptorului.
Distribuiți glazura într-un strat suficient de gros încât să se usuce cu un luciu frumos la suprafață, în cuptor. Nu atât de gros încât să curgă pe margini, însă!
11. După încă 15 minute de coacere, fursecurile sunt bine coapte iar glazura este albă, complet uscată și lucioasă. Imediat după ce sunt scoase din cuptor, aceste fursecuri steluțe cu scorțișoară sunt destul de fragile și se țin de hârtia de copt. După răcire, se desprind ușor și se pot depozita într-o cutie bine închisă, în cămară. Vor rezista perfect câteva săptămâni. Arată excelent alături de alte fursecuri de Crăciun, pe un platou asortat și, mai ales, sunt foarte gustoase. Pentru că ieri a căzut prima zăpadă la noi, la Timișoara, le-am scos și pe ele la răcoare. Ia uitați-vă cât sunt de frumușele!
MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns