Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Chec simplu cu lămâie - rețeta mamei

Chec simplu cu lămâie – rețeta mamei

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Chec simplu cu lămâie – rețeta mamei. Chec cu lămâie, un desert simplu, pufos și gustos, foarte aromat. Chec cu lămâie făcut cu ingrediente simple, o rețetă potrivită atât zi de zi cât și la ocazii speciale.

După Crăciun, le-am făcut alor mei o vizită, prilej cu care am inspectat caietul de rețete al mamei unde am ochit această rețetă de chec simplu cu lămâie. Mi-a plăcut că e cu ingrediente la îndemână, se face ușor iar un desert cu lămâie nu poate fi decât delicios, cu atât mai mult un chec, prăjitură simplă dar delicioasă care place atât de mult întregii familii și din care am tot încercat… pe ales, cum ar fi rețeta de chec descoperită pe un pachet de cacao din Germania sau rețeta de chec pufos și economic cu cacao. Evident, și aceasta avea să fie bine primită, pentru că niciodată nu voi putea spune că știu destule rețete de chec!

chec-cimplu-cu-lamaie-chec-cu-lamaie-reteta-simpla-si-rapida

Nu am pierdut timpul, ci am încercat acest chec simplu cu lămâie cât de repede am avut ocazia și s-a dovedit că mama mi-a oferit încă o dată inspirație bună și o rețetă perfectă, atât lângă o cană de ceai, într-o seară friguroasă, dar și cu ocazia vizitelor unor musafiri cât de pretențioși, pentru că acest chec are o consistență plăcută și o aromă și mai plăcută.

De altfel, mă gândesc că pentru o ocazie specială, aș putea ușor transforma acest chec simplu cu lămâie într-un desert mai deosebit. O soluție ar fi o glazură de ciocolată neagră, aroma plăcută de citrice ar contrasta în mod plăcut cu aceasta. Aș putea și să servesc lângă felia de chec o lingură de frișcă bătută, vanilată sau… e clar, dacă îmi las imaginația să zburde, voi găsi multe combinații încântătoare care să pună în valoare textura și aroma plăcută a acestui chec simplu cu lămâie.

chec-simplu-cu-lamaie-reteta-pas-cu-pas-retetecalamamaro
Prima încercare de a pune în practică această rețetă de chec simplu cu lămâie a avut un rezultat foarte frumos: ne-a reunit familia la o felie (bine, recunoaștem, la mai multe felii) de chec pufos, servit lângă un ceai cald, cu parfum delicat, iar aromele blânde ne-au deșteptat amintiri plăcute, despre care am povestit printre râsete. Cum am fi putut petrece mai frumos o seară friguroasă? Și acum, rețeta!

Ingrediente chec simplu cu lămâie – rețeta mamei

  • 4 ouă
  • 200 gr. zahăr
  • 200 gr. făină
  • 2 lămâi
  • 50 ml. ulei
  • 50 ml. apă
  • 5 grame (1/2 plic) praf de copt
  • 1 praf de sare

Mod de preparare Chec simplu cu lămâie – rețeta mamei

  1. Se preîncălzește cuptorul la 180°C.
  2. Se rade pe o răzătoare cu ochiuri mici partea galbenă din coaja de la cele 2 lămâi, colectând-o într-un castronel, apoi se storc lămâile de suc. Atenție, e de preferat să folosiți lămâi bio, în cazul în care nu aveți de unde să le procurați, e mai sigur dacă spălați bine coaja lămâilor cu apă caldă și un burete aspru apoi le zvântați bine și abia după aceea le radeți.

chec-cu-lamaie-stoarcerea-lamailor
3. Se pregătește forma în care vom coace checul, după preferință, se poate unge cu unt și tapeta cu făină sau se poate căptuși cu hârtie de copt. Tava mea de chec are dimensiunea de  29 cm lungime, 11 cm. lățime și 8 cm înălțime iar alegerea mea a fost să o căptușesc cu hârtie de copt, după ce am uns-o cu puțin unt, pentru o aderență mai bună.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

chec-simplu-cu-lamaie-reteta-pas-cu-pas-forma-de-chec-pregatita

4. Se separă albușurile de gălbenușuri și se colectează în 2 boluri separate. Peste albușuri se adaugă praful de sare și se bat cu mixerul la viteză mare până se întăresc.

chec-cu-lamaie-mixarea-albusurilor

5. Gălbenușurile se bat cu zahărul până capătă un aspect pufos și o culoare mai deschisă.
Peste gălbenușurile mixate, se adaugă uleiul, apa, coaja de lămâie și zeama de lămâie și se mixează puțin. Se amestecă separat făina cu praful de copt și se mixează în compoziția de gălbenușuri.

chec-cu-lamaie-crema-de-galbenusuri
6. Se adaugă albușurile bătute spumă și se amestecă ușor cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus, ridicând permanent compoziția de pe fundul castronului spre suprafață și rotind ușor castronul, așa cum am arătat la rețeta de pandișpan cu unt (inclusiv video). Grija cea mai mare este ca, în timpul omogenizării compoziției, să se elimine cât mai puțin posibil din aerul acumulat în albușurile bătute spumă, asta garantând un chec pufos, cu o textură plăcută și aerată.

chec-simplu-cu-lamaie-reteta-pas-cu-pas-amestecarea-compozitiei

7. Se toarnă compoziția în tava de chec, se nivelează și se bagă la cuptorul preîncins 180°C, la o înălțime medie, pentru circa 50 de minute.

chec-simplu-cu-lamaie-chec-cu-lamaie-reteta-simpla-si-rapida-turnarea-compozitiei-in-forma

Chec simplu cu lămâie – rețeta mamei, cum se coace?

În primele 25 de minute e de preferat să nu se deschidă ușa cuptorului iar după aceea, dacă checul s-a rumenit deja la suprafață, se poate acoperi cu o bucată de hârtie de copt umezită sau cu folie de aluminiu, continuând coacerea până la terminarea timpului recomandat. Se verifică cu o scobitoare dacă e bine copt checul, scobitoarea trebuie să iasă curată, fără urme de aluat necopt, după ce se înțeapă checul.

Servire Chec simplu cu lămâie – rețeta mamei

Checul se lasă să se răcească complet înainte de a-l felia. E preferabil să se lase la răcit pe un grătar pentru prăjituri, sprijinit pe o parte, timp de 10-15 minute, apoi să se întoarcă pe partea opusă până se va răci complet. Astfel, textura fină și fragilă a checului nu va avea de suferit în timpul răcirii, nu se va tasa.

chec -cu-lamaie -reteta-simpla-pas-cu-pas

Ultima rețetă publicată

După ce s-a răcit bine, checul se poate presăra – opțional – cu zahăr pudră, se feliază și servește ca desert sau ca o gustare ce va fi apreciată de toată familia. E foarte potrivit și pentru pachețelul celor mici, copiii mei îl adoră!
Să vă fie de folos și aștept vești și impresii de la voi, dacă veți încerca această rețetă veche, din caietul mamei.

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 comentarii la Chec simplu cu lămâie – rețeta mamei

  1. CLAUDIA spune:

    Revin, prezentându-mi scuzele. Am recitit și am văzut că ați menționat cantitatea de apă, dar nu știu, totuși, dacă e importantă temperatura?!

    • A, deci prima dată sărim, acuzăm de neglijență și abia apoi citim rețeta. Splendid. Sunteți scuzată. Așa cum curge de la robinet e perfectă. Atenție la coacere, sunt alte detalii mai importante decât temperatura apei.

  2. CLAUDIA spune:

    Așa de tare mă enervează, când nu dați rețeta completă… La ingrediente nu ați pomenit nimic despre apă. Oare, să dau în bobi, ca să aflu cam câtă să pun?! Ori o faceți intenționat, ori este prea multă neglijență sau nepăsare. Oare, apa să fie rece sau caldă?! Poate nu contează!

    • Să înțeleg că dumneavoastră nu aveți apă la robinet? E incredibil, chiar vreți ca apa să apară pe listă, alături de alte ingrediente care trebuie cumpărate dinainte?!! Unii oameni folosesc lista asta ca să meargă la cumpărături, musai să le precizăm să cumpere și apă. Și temperatura la care să fie, dacă de la robinet curge cumva la 21 de grade Celsius, multă grijă, trebuie adusă la 22,7 grade!

  3. Cecilia spune:

    Uleiul se poate inlocui cu unt? Si daca da, ce cantitate? Multumesc!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE