Chec simplu cu lămâie – rețeta mamei
Chec simplu cu lămâie – rețeta mamei. Chec cu lămâie, un desert simplu, pufos și gustos, foarte aromat. Chec cu lămâie făcut cu ingrediente simple, o rețetă potrivită atât zi de zi cât și la ocazii speciale.
După Crăciun, le-am făcut alor mei o vizită, prilej cu care am inspectat caietul de rețete al mamei unde am ochit această rețetă de chec simplu cu lămâie. Mi-a plăcut că e cu ingrediente la îndemână, se face ușor iar un desert cu lămâie nu poate fi decât delicios, cu atât mai mult un chec, prăjitură simplă dar delicioasă care place atât de mult întregii familii și din care am tot încercat… pe ales, cum ar fi rețeta de chec descoperită pe un pachet de cacao din Germania sau rețeta de chec pufos și economic cu cacao. Evident, și aceasta avea să fie bine primită, pentru că niciodată nu voi putea spune că știu destule rețete de chec!
Nu am pierdut timpul. Am încercat repede acest chec simplu cu lămâie. S-a dovedit că mama mi-a oferit încă o dată inspirație bună și o rețetă perfectă, atât lângă o cană de ceai, într-o seară friguroasă, dar și cu ocazia vizitelor unor musafiri cât de pretențioși, pentru că acest chec are o consistență plăcută și o aromă și mai plăcută.
ALTE REȚETE DE CHEC DELICIOASE
- Rețeta de chec cu fructe de pădure și lămâie
- Rețeta de chec Raffaello, cu cocos și cremă de vanilie
- Rețeta de chec cu castane
De altfel, mă gândesc că pentru o ocazie specială, aș putea ușor transforma acest chec simplu cu lămâie într-un desert mai deosebit. O soluție ar fi o glazură de ciocolată neagră. Aroma plăcută de citrice ar contrasta în mod plăcut cu aceasta. Aș putea și să servesc lângă felia de chec o lingură de frișcă bătută, vanilată sau… E clar, dacă îmi las imaginația să zburde, voi găsi multe combinații încântătoare care să pună în valoare textura și aroma plăcută a acestui chec simplu cu lămâie.
Prima încercare de a pune în practică această rețetă de chec simplu cu lămâie a avut un rezultat foarte frumos. Ne-a reunit familia la o felie (bine, recunoaștem, la mai multe felii) de chec pufos, servit lângă un ceai cald, cu parfum delicat. Aromele blânde ne-au deșteptat amintiri plăcute, despre care am povestit printre râsete. Cum am fi putut petrece mai frumos o seară friguroasă? Și acum, rețeta!
Ingrediente chec simplu cu lămâie – rețeta mamei
- 4 ouă mari
- 200 gr. zahăr
- 250 gr. făină
- 2 lămâi
- 100 ml. ulei
- 5 grame (½ plic) praf de copt
- 1 praf de sare
Mod de preparare Chec simplu cu lămâie – rețeta mamei
Operațiuni simple de început
1. Se preîncălzește cuptorul la 180°C.
2. Se rade pe o răzătoare cu ochiuri mici partea galbenă din coaja de la cele 2 lămâi, colectând-o într-un castronel. Se storc lămâile de suc. Atenție, dacă obțineți mai puțin de 120 ml. de suc, completați cu puțină apă rece, dacă obțineți mai mult, scoateți puțină zeamă. Avem nevoie de exact 120 ml. de zeamă. Este de preferat să folosiți lămâi bio. În cazul în care nu aveți de unde să le procurați, e mai sigur dacă spălați bine coaja lămâilor cu apă caldă și un burete aspru. Zvântați-le bine după spălare și abia după aceea le radeți.
3. Se pregătește forma în care vom coace checul, după preferință, se poate unge cu unt și tapeta cu făină sau se poate căptuși cu hârtie de copt. Tava mea de chec are dimensiunea de 29 cm lungime, 11 cm. lățime și 8 cm înălțime iar alegerea mea a fost să o căptușesc cu hârtie de copt, după ce am uns-o cu puțin unt, pentru o aderență mai bună.
Pregătirea compoziției de chec
4. Pentru pregătirea compoziției de chec simplu cu lămâie, se separă albușurile de gălbenușuri și se colectează în 2 boluri separate. Peste albușuri se adaugă praful de sare. Se bat cu mixerul la viteză mare până se întăresc.
5. Gălbenușurile se bat cu zahărul până cresc mult în volum și se deschid la culoare.
Peste gălbenușurile mixate, se adaugă uleiul, coaja de lămâie și zeama de lămâie și se mixează puțin. Se amestecă separat făina cu praful de copt și se mixează scurt în compoziția de gălbenușuri.
6. Se adaugă albușurile bătute spumă și se amestecă ușor cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus, ridicând permanent compoziția de pe fundul castronului spre suprafață și rotind ușor castronul, așa cum am arătat la rețeta de pandișpan cu unt (inclusiv video). Grija cea mai mare este ca, în timpul omogenizării compoziției, să se elimine cât mai puțin posibil din aerul acumulat în albușurile bătute spumă, asta garantând un chec cu lămâie pufos, cu o textură plăcută și aerată.
7. Se toarnă compoziția de chec cu lămâie în tava deja pregătită. Se nivelează și se bagă la cuptorul preîncins 180°C, la o înălțime medie, pentru circa 50 de minute.
Chec simplu cu lămâie – rețeta mamei, cum se coace?
În primele 25 de minute de coacere a acestui chec cu lămâie, e de preferat să nu se deschidă ușa cuptorului. După aceea, dacă checul s-a rumenit deja la suprafață, se poate acoperi cu o bucată de hârtie de copt umezită sau cu folie de aluminiu, continuând coacerea până la terminarea timpului recomandat. Se verifică cu o scobitoare dacă e bine copt checul. Scobitoarea trebuie să iasă curată, fără urme de aluat necopt, după ce se înțeapă checul.
Servirea
Checul cu lămâie copt se lasă să se răcească complet înainte de a-l felia. E preferabil să se lase la răcit pe un grătar pentru prăjituri, sprijinit pe o parte, timp de 10-15 minute, apoi să se întoarcă pe partea opusă până se va răci complet. Astfel, textura fină și fragilă a checului nu va avea de suferit în timpul răcirii, nu se va tasa.
După ce s-a răcit bine, acest chec cu lămâie se poate presăra – opțional – cu zahăr pudră. Se feliază și servește ca desert sau ca o gustare ce va fi apreciată de toată familia. E foarte potrivit și pentru pachețelul celor mici, copiii mei îl adoră!
Să vă fie de folos și aștept vești și impresii de la voi, dacă veți încerca această rețetă veche, din caietul mamei.
Lasă un răspuns