
Plăcintă cu vișine și iaurt – rețetă video






Plăcintă cu vișine și iaurt făcută cu foi subțiri cumpărate. Încearcă și tu această plăcintă cu vișine pentru care muncești foarte puțin dar iese super delicioasă – rețeta video!
Nu demult, a fost ziua de naștere a socrului meu. Există în comunitatea sârbă obiceiul că nu te prezinți la o sărbătoare cu mâna goală. Asta înseamnă că, indiferent că oferi, poate, un dar prețios, mâinile musai să-ți fie ocupate de un tort, o plăcintă, o tavă de prăjitură care să fie contribuția ta la petrecere. Așa că, pe lângă cele vreo trei sortimente de prăjituri pe care le prepară de obicei soacră-mea la astfel de ocazii, am mai avut și o tavă mare cu plăcintă cu vișine și iaurt. O adusese verișoara socrului meu, care venise de la Zrenjanin (Serbia) în prima ieșire peste graniță de când a început pandemia. Femeia avea, iată, două motive de bucurie. Plăcintă cu vișine, crocantă în exterior, umedă și pufoasă în interior, ne-a plăcut la nebunie!
În fine, cred că ați înțeles deja că i-am cerut femeii rețeta de plăcintă cu vișine și acum o împărtășesc cu voi. Și mă bucur s-o dau mai departe, pentru că e o rețetă incredibil de ușoară și iese atât de gustoasă! E făcută cu foi subțiri din comerț, dar dacă vreți neapărat să faceți foile în casă, vă recomand să folosiți rețeta pe care am făcut-o și la plăcinta cu brânză. Apăsați pe poza de mai jos ca s-o accesați.
Nu vreau să insist cu multe vorbe despre o rețetă atât de simplă ca cea de plăcintă cu vișine și iaurt. Aș scrie, însă, câteva cuvinte despre familia soțului meu. Și, cu aceste câteva rânduri despre familia lui, de fapt scriu despre foarte multe familii din comunitatea sârbilor bănățeni, cu o istorie asemănătoare.
Înainte de 1918, români, maghiari, șvabi și sârbi din Banat, trăiau toți în Imperiul Austro-Ungar.
Din același Imperiu făceau parte și Banatul românesc, și cel sârbesc, ca și toată Vojvodina. Odată căzut Imperiul, mai marii vremii s-au așezat la masa celor bogați și puternici și au trasat granițele după cât de dominanți, diplomați și abili au fost fiecare în parte. Nici nu s-au gândit vreo clipă că vor fi familii care vor fi împărțite în două sau mai multe țări.
Așa a ajuns străbunicul soțului meu să fie despărțit de o graniță interstatală de sora lui, căsătorită la doar 4 kilometri distanță, dar, acum, într-o altă țară. La Beba Veche, punctul cel mai vestic al României, au existat situații în care membrii aceleiași familii au ajuns unii în Ungaria, alții în Serbia și alții în România. Acea ramură a familiei soțului meu care a ajuns, prin voia istoriei, în Serbia, s-a răspândit, cu vremea, prin țara vecină. Vukomir are verișori, unchi și mătuși, la Pancevo, Zrenjanin, Belgrad și Novi Sad. Evident, tot din acea ramură face parte și mătușa cu plăcinta cu vișine și iaurt.
Din fericire, cu cei mai mulți, socrii mei păstrează și azi legătura. Aflăm vești unii despre ceilalți, ne mai ajutăm cu medicamente, care se-ntâmplă să nu se găsească ba de o parte, ba de cealaltă a graniței. Ne vedem la sărbători și, evident, facem schimb de rețete. Mătușile și verișoarele lui Vukomir traduc blogul meu cu google translate! Sunt foarte fericită când îmi transmit că au făcut câte-o rețetă și la fel de mult mă bucur atunci când primesc la rândul meu una de la ele. Așa cum este și această plăcintă cu vișine și iaurt, pe care vă invit s-o descoperiți, în format video.
Ingrediente plăcintă cu vișine și iaurt
- 12 foi de plăcintă din comerț (din pachetul de 400 de grame mi-au rămas 3 foi)
- 600 de grame de vișine mari, cântărite cu tot cu sâmburi
- 400 de grame de iaurt gras
- 3 ouă întregi
- 150 de grame de zahăr
- 125 de grame de gris
- 100 de ml. de ulei + 1 lingură pentru uns tava
- 1 praf de sare
- 1 plic de zahăr vanilat
- coaja rasă de la 1 lămâie (opțional)
- 1 linguriță de praf de copt (5 grame sau ½ de pliculeț)
- zahăr pudră vanilat pentru finisat
Mod de preparare rețeta video
Sper că v-a plăcut rețeta de plăcintă cu vișine și iaurt și o veți încerca și voi! Vă aștept cu vești!
Lasă un răspuns