Plăcintă cu iaurt și vișine – rețetă simplă – cu foi din comerț
Plăcintă cu iaurt și vișine – rețetă simplă – cu foi cumpărate din comerț, un desert super gustos și ușor de preparat, pe placul întregii familii. Ce fel de foi sunt recomandate pentru rețeta de plăcintă cu iaurt? Cât timp se coace plăcinta cu iaurt și vișine? Află totul în rețeta de mai jos.
Prima și prima dată, cu mult, mult timp în urmă, am făcut o plăcintă cu iaurt după ce am descoperit-o pe forumul culinar.ro. Era postată de un membru care-și semna contribuțiile cu porecla Anomiss. Aș fi vrut să adaug, în rețeta de azi, un link spre postarea Anomiss-ei. Spre regretul meu, însă, am constatat că forumul culinar.ro nu mai poate fi găsit, online.
Lucru destul de trist, aș zice, pentru că acel forum a format unii dintre cei mai reprezentativi bloggeri din țara asta, care, pe lângă talentul culinar, au și un mod de lucru etic și mult respect pentru colegii dar și pentru cititorii lor. În fine, cu timpul, rețeta de plăcintă simplă cu iaurt s-a transformat în cea de plăcintă cu iaurt și vișine, pe care v-o propun eu vouă, azi.
Pentru încă și mai multă acuratețe, trebuie să specific că rețeta pe care v-o propun în cele ce urmează poate fi făcută și cu alte fructe. Bucățele de piersici, de caise sau de prune, vor substitui perfect vișinele.
Față de rețeta care m-a inspirat, varianta mea conține mai puțin de jumătate din cantitatea de zahăr. Dacă preferați mai dulce, se mai poate suplimenta zahărul. Pentru mine și familia mea e numai bună cu cantitățile de mai jos. Iese aromată, pufoasă, parcă ușor însiropată, ce mai, bunătate de plăcintă!
O ALTĂ PLĂCINTĂ DELICIOASĂ CU VIȘINE ȘI IAURT GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Rețeta de plăcintă cu iaurt și vișine (sau alte fructe) care face obiectul acestui articol o găsiți în cele ce urmează.
Ingrediente Plăcintă cu iaurt și vișine – rețetă simplă – cu foi din comerț
pentru o tavă de 32 × 24 × 7 centimetri
- 1 pachet de foi subțiri de plăcintă, în greutate de 400 de grame
- 900 de grame de iaurt grecesc cu 10% grăsime (se găsește de cumpărat o găletușă cu exact acest gramaj)
- 160 de grame de zahăr tos
- 6 ouă mari (60 grame/bucată)
- 30 de grame de amidon din porumb (sau 40 de grame de griș/50 de grame de făină)
- coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă, de la suprafață)
- 2 plicuri de zahăr vanilat Bourbon (sau extract de vanilie)
- 4 grame de sare (un praf mai generos)
- 500-600 de grame de vișine, gata curățate (eu am folosit din vișinele pe care le-am pus la congelator luna trecută, 560 de grame au cântărit ale mele)
- 100 de grame de unt cu 82% grăsime, topit dar nu fierbinte
- pentru finisare: 1 ou + 1 praf de sare + 50 de grame de smântână
- opțional: puțin zahăr pudră pentru presărat la final, eu nu am mai pus, că prea frumoasă era crusta plăcintei
Mod de preparare pentru rețeta de plăcintă cu iaurt și vișine – cu foi din comerț
Foile
1. În primul rând, v-am promis o recomandare pentru foile de plăcintă din comerț. Ei bine, sfatul meu nu se referă la un brand anume, ci la alegerea, dacă e posibil, a unor foi de plăcintă proaspete, nu congelate. Acestea sunt mult mai suple decât cele congelate și nu vom găsi, în pachet, foi lipite între ele.
Pe de altă parte, nu e foarte important, pentru această rețetă de plăcintă cu iaurt și vișine, dacă foile din pachetul de plăcintă chiar ar fi lipite! Avem nevoie de exact 6 bucăți de foi întregi, ceea ce e cel mai probabil că vom găsi în orice pachet de foi de plăcintă din comerț. Pe restul, dacă nu le-am rupt deja, în încercarea de a le dezlipi, le vom rupe în mod deliberat, la pasul următor.
Sigur, dacă doriți neapărat și aveți și timpul să o faceți, puteți folosi foi de plăcintă făcute în casă. O rețetă de foi de plăcintă găsiți cu un click pe poza de mai jos.
2. Punem deoparte cele 6 foi de plăcintă pe care le-am ales și le învelim bine cu prosoape curate de bucătărie, să nu se usuce. Toate celelalte foi din pachet le rupem în bucățele, colectându-le într-un castron mare. Personal, am rulat foile și le-am tăiat cu cuțitul în fâșii late de 2-3 cm, pe care le-am mai mărunțit ulterior. Adevărul e că nu contează cum le mărunțim, doar să obținem bucățele care să nu fie lipite între ele.
Pregătirea umpluturii
De aici încolo, lucrurile se vor desfășura foarte repede, așa că am pornit cuptorul și l-am fixat la 190°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație.
3. Într-un castron încăpător, am pus iaurtul grecesc, care este foarte dens, și l-am amestecat energic, să devină mai suplu. Dacă doriți o plăcintă cu un conținut de grăsime mai mic, puteți folosi iaurt simplu, cu 3,5%. Am încercat și eu, de câteva ori, să-l înlocuiesc, dar parcă nu mi-a reușit chiar aceeași plăcintă cu iaurt și vișine. Am adăugat zahărul, sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie. Am omogenizat totul foarte bine, nu e nevoie să se insiste până când zahărul se dizolvă complet.
4. După ce ingredientele s-au omogenizat perfect, am adăugat amidonul în ploaie, în 3 reprize. Am amestecat bine după fiecare nouă cantitate de amidon adăugată. În lista de ingrediente de mai sus am lăsat cantitățile pentru griș și făină, cu care puteți înlocui amidonul de porumb (doar una dintre cele două posibile substituiri).
5. Ouăle le-am adăugat în compoziție întregi, câte 1-2 deodată. Am omogenizat bine cu telul în formă de pară și am adăugat următoarele ouă. Dacă folosiți ouă mai mici decât gramajul de 60 gr/bucată (cântărite cu tot cu coajă), suplimentați cu 1-2 bucăți.
Observație: am văzut rețete de plăcinte cu iaurt care prevăd separarea ouălor și mixarea acestora. Am încercat și eu să procedez astfel. Eu însămi nu sunt câtuși de puțin adepta ”scurtăturilor”, în bucătărie dar, în opinia mea, această manoperă suplimentară NU se justifică. Chiar dacă se folosesc ouă întregi, această plăcintă cu iaurt și vișine tot se va umfla la cuptor ca un veritabil sufleu, va ieși aerată și pufoasă.
Asamblarea plăcintei
6. După ce am încorporat toate ouăle în compoziția de iaurt, am uns bine tava cu unt topit, pe toată suprafața și pe lateral, apoi am așternut prima dintre cele 6 foi întregi, păstrate deoparte la pasul 2. Am stropit cu unt topit pe suprafața foii de plăcintă.
7. În tavă, am suprapus încă două foi, formând o bază de 3 foi unse cu unt topit. Acestea vor forma o bază suficient de rezistentă pentru plăcinta cu iaurt și vișine.
8. Imediat, m-am întors la umplutură. În compoziția de iaurt și ouă, așa cum am lăsat-o deoparte, la pasul 5, am adăugat bucățelele de foi de plăcintă. Nu le-am pus pe toate deodată, ci în patru reprize. Dacă se adaugă toate deodată, foile de plăcintă se pot lipi unele de celelalte, adunându-se într-un bulgăre imposibil de desfăcut. Așadar, am presărat câte un sfert din bucățelele de foi de plăcintă pe toată suprafața castronului, le-am stropit cu câte 2 linguri de unt topit și le-am omogenizat bine în compoziția cu iaurt.
9. Imediat după ce am încorporat foile în crema de iaurt cu ouă, am adăugat vișinele, scurse bine de lichid, și am omogenizat totul.
10. Fără să pierd timpul, am turnat compoziția de iaurt și vișine în tavă, peste stratul de foi de plăcintă. Am nivelat compoziția într-un strat uniform.
11. Am acoperit umplutura de iaurt și vișine cu o foaie de plăcintă (dintre cele puse deoparte la pasul 2). Am stropit foaia cu unt și am uns-o cu delicatețe cu pensula. Am continuat identic cu încă 2 foi, formând încă un strat de 3 foi care vor forma suprafața pentru plăcinta cu iaurt și vișine.
12. Rapid, am bătut oul, sarea și smântâna pentru finisarea suprafeței plăcintei. Cu o coadă de lingură, am împins în interior marginile răsfrânte ale foilor, de jur împrejurul tăvii. Imediat, am turnat pe deasupra oul bătut cu sare și smântână. Am întins acest amestec pe toată suprafața și plăcinta cu iaurt și vișine e gata de cuptor.
Plăcintă cu iaurt și vișine – coacerea
13. Când am terminat de asamblat plăcinta, cuptorul era deja preîncins la 190°C. Am așezat tava cu plăcinta la o înălțime medie, în cuptor. Am închis ușa și am redus imediat temperatura cuptorului la 170°C. Temperatura mai mare, la început, va face plăcinta să se umfle. Coacerea ulterioară la temperatură mai mică va asigura o coacere uniformă. După 45 de minute la cuptor, iată cum arăta plăcinta mea.
Cuptoarele, însă, sunt diferite. E bine să luați în considerare că o plăcintă cu iaurt și vișine de dimensiunea și gramajele specificate va avea nevoie de 40-50 de minute de coacere. În final, trebuie să fie rumenă și mijlocul să fie setat. Asta înseamnă să nu se simtă lichid, dacă apăsăm puțin.
Partea cea mai dificilă urmează abia de acum! E rumenă și apetisantă, miroase absolut uluitor dar nu putem să o devorăm imediat! Ne abținem, cum putem, până în stadiul în care plăcinta e doar călduță. Abia apoi o tăiem în porții și o servim. Dacă dorim, putem presăra și puțin zahăr pudră, înainte de servire. Eu n-am mai presărat-o cu nimic, mi s-a părut perfectă așa cum era.
Mai multe rețete dulci de patiserie găsiți cu un click pe următoarea poză.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns