Pasca cu smantana
Nu demult, o cititoare mi-a cerut – pe pagina de facebook – o reteta de pasca cu smantana. Marturisesc ca m-a intrigat, eu mai pregatisem pasca, dar numai cu umplutura de branza de vaci si nu prea am stiut cum o fi o pasca cu smantana.
Am purces la cercetari si deodata, aruncandu-mi din intamplare ochii spre raftul cu carti observ titlul „Mese si obiceiuri romanesti” de Radu Anton Roman. Asta e, mi-am zis! Clasificate atent dupa sarbatorile carora le-au fost destinate, figureaza acolo cea mai mare parte din acele feluri rituale, ca sa le numesc asa, de pe teritoriul Romaniei.
La pagina 35 dau de urmatoarea fraza: „Pasca e o tarta rituala facuta dintr-un aluat obisnuit de cozonac si cu umpluturi dulci diverse, pe baza e lactate”. Pentru umplutura, doua alternative, dintre care una cea cu smantana, pe care lecturand-o mi-am dat seama deindata ca e foarte promitatoare. Asa am ajuns sa pregatesc pasca cu smantana in premiera absoluta, cu titlu de repetitie generala inaintea Pastelui si vreau sa va spun ca azi… hm, abia de a mai ramas ceva din ea.
01:1500:5002:0512 portiimediu
Ingrediente Pasca cu smantana:
(pentru o tava rotunda cu diametrul de 24 cm.)
aluat:
- 250 de grame de faina (+ 2-3 linguri, cantitatea de faina difera in functie de calitatea fainii)
- 2 galbenusuri
- 90 de ml. de lapte
- 10 grame de drojdie proaspata
- coaja de la 1/2 lamaie
- coaja de la 1/2 portocala
- 1 praf de sare
- 65 de grame de unt
- 50 de grame de zahar
- optional, esenta de rom, vanilie etc.
- in plus: 1 galbenus pt. uns pasca
umplutura:
- 250 de grame de smantana
- 50 de grame de faina
- 100 de grame de zahar
- 3 galbenusuri
- 2 albusuri
- 1 praf de sare
- dupa gust: vanilie, coaja de lamaie, stafide, coaja de portocale confiata etc.
Preparare Pasca cu smantana:
Aluatul e acelasi cu cel al cozonacului meu pe care il pregatesc cu succes la toate ocaziile: se freaca bine drojdia intr-un castronel cu zaharul, pana cand se lichefiaza, se dilueaza cu laptele caldut (maximum 40 de grade) si se lasa deoparte. Galbenusurile se freaca bine cu sarea apoi se dilueaza cu laptele cu drojdia activata. Se framanta bine un aluat din faina, laptele cu galbenusuri, 50 de grame de unt topit si arome (se poate framanta manual sau la masina, pt. mai multe detalii dati click pe linkul cu reteta de cozonac).
Aluatul se aseaza intr-un castron uns cu putin ulei, se acopera cu o folie alimentara si se lasa sa creasca intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer, pana cand isi dubleaza volumul (poza 1). Aluatul se imparte in 2 parti egale, dintr-una se intinde o foaie de dimensiunea tavii, nu mai groasa de 1 cm., care se aseaza in tava bine unsa cu unt. Se opreste o mica parte din aluatul ramas iar din restul de aluat se modeleaza un snur rasucit in 2 care se aseaza de jur imprejur in forma (poza 2). Se unge bine aluatul din forma cu restul de unt topit. Din aluatul pastrat se modeleaza doua suluri lungi, care se indoaie in 2 la mijloc si se rasucesc de doua ori (poza 3). Capetele ramase libere ale celor doua snururi se rasucesc intre ele, formand crucea care se va pune in mijlocul formei, peste umplutura (poza 4).Pentru umplutura: intr-un castron marisor, galbenusurile se freaca cu zaharul, se adauga smantana si aromele (vanilie, coaja de lamaie) si se omogenizeaza bine. Separat, se bat albusurile spuma tare cu praful de sare, apoi se adauga peste galbenusuri deodata cu faina.Se omogenizeaza bine umplutura cu ajutorul unei spatule, cu miscari de la fundul vasului catre suprafata.Se toarna umplutura in forma, peste aluat, se adauga crucea la mijloc si se unge aluatul cu galbenus de ou batut cu un strop de apa rece.Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, in jur de 45 de minute, pana cand aluatul este copt iar umplutura are o consistenta de crema bine inchegata. Radu Anton Roman indica in reteta sa timpul de coacere de 30 de minute, dupa care pasca mea arata foarte bine, asa cum se vede in imaginea urmatoare:…dar, din pacate, umplutura era inca lichida. Asa ca am acoperit tava cu o coala de hartie de copt umezita si am copt-o in continuare inca 20 de minute.
Se lasa pasca sa se raceasca in forma, apoi se aseaza pe un platou si se poate servi. Daca, la fel ca si mine, nu ati mai gustat pasca cu smantana altadata, veti fi uimiti de finetea ei si de gustul exceptional al cremei de smantana care formeaza.
Lasă un răspuns