Inghetata de cafea regala
Înghețată de cafea făcută în casă – rețetă pas cu pas. Cum se face înghețata de casă cu cafea, listă de ingrediente, mod de preparare, număr calorii.
Cred că nu este fata să nu fi visat, măcar în copilărie, să descopere câte ceva din secretele atât bine păstrate ale caselor regale. Măcar cu ochii minții, cred că fiecare și-a imaginat interioarele elegante, banchetele elitiste, eticheta strictă dar atât de sofisticată a celor care trăiesc dincolo de porțile palatelor (și nu mă refer la palatele post-decembriste si ocupanții lor). Iată că Principesa Margareta a României, în a sa Carte Regală de Bucate (oferită de libraria online libris), s-a gandit să împărtășească lumii câte ceva din ceea ce înseamnă regalitate.
ALTE REȚETE DE ÎNGHEȚATĂ
Cartea Principesei Margareta adună laolaltă rețete culinare demne de masa caselor regale ale Europei. Cartea mai cuprinde și povestiri și evocări ale celor care pentru noi, muritorii de rând, au însemnat și înseamnă capete încoronate, dar pentru Excelența Sa sunt familie, oameni dragi.
Despre Regina Elena a României, autoarea ne dezvaluie: „Bunica mea paternă …a fost și rămâne modelul meu spiritual. Nimic din grația, inteligența și bunătatea ei nu se va șterge vreodată din mintea și din sufletul meu.” Iar ceea ce vă propun eu azi este o rețeta de înghețată de cafea moștenită de Principesa Margareta de la aceasta plină de grație Regină.
Ingrediente Inghetata de cafea
- 4 gălbenușuri
- 200 de grame de zahăr
- 1 lingură de extract de vanilie – nota personală, eu adaug vanilie la toate dulciurile
- 180 de ml. de cafea foarte tare
- 300 de ml. de smântână pentru frișcă cu grăsime 30%
- 100 de ml. de lapte
Mod de preparare Inghetata de cafea
Cafeaua
1. Pentru inceput, se prepara cafeaua. Eu am folosit espresso foarte tare, dar se poate face și o cafea fiartă. Se pun la fiert 200 de ml. de apa. Se adaugă 4-5 linguri de cafea macinată, se ia imediat de pe foc și se acoperă vasul. După 15 minute, se strecoară și se păstrează cafeaua deoparte. Se pregătesc toate ingredientele, să le avem la îndemână.
Prepararea cremei
2. Pentru crema de bază pentru înghețata de cafea, gălbenușurile se pun împreună cu zahărul și esența de vanilie într-un castron termorezistent. Se mixează cu mixerul la viteză mare până se deschid mult la culoare.
3. Cei 300 de ml. de smântână pentru frișcă cu grasime 30% și cei 100 de mililitri de lapte se pun într-o craticioară pe foc. Se înfierbântă până la punctul de fierbere. Imediat ce dă în clocot, smântâna se toarnă peste gălbenușurile mixate cu zahărul.
4. Se omogenizează cu grijă și se transferă castronul deasupra unui vas cu apă care fierbe (bain marie). Fundul castronului nu trebuie să atingă suprafața apei, ci să se încălzească doar de la aburi. Se amestecă în permanență până când crema se îngroașă atât cât să „îmbrace” dosul lingurii. Dacă ar fi să exprimăm asta în grade Celsius, ar fi vreo 70°C, temperatură la care gălbenușurile sunt practic gătite. Dacă se înfierbântă mai mult de atât, compoziția riscă să se transforme în scrambled eggs. Este, practic, ceea ce am descris pas cu pas la rețeta creme anglaise.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
5. Crema de bază pentru înghețata de cafea se ia deoparte de pe vasul cu apa clocotită și se adaugă imediat cafeaua, omogenizând bine.
Înghețarea cremei
Se lasă să se răcească bine crema pentru înghețata de cafea. Eu am pus-o deasupra unui vas cu apa rece și cuburi de gheață, pe care am schimbat-o de cateva ori. Baza pentru înghețata de cafea se dă la frigider pentru minimum 3 ore, ca să aibă o temperatură cât mai scăzută înainte de a o turna în vasul aparatului pentru înghețată. Vasul respectiv trebuie să fie bine înghețat la congelator, minimum 12 ore. Înghețata de cafea va fi gata în acest aparat în 25-30 de minute.
Dacă nu aveți un astfel de aparat, crema de bază pentru înghețata de cafea se toarnă într-un castron, se acoperă și se dă la congelator. Se amestecă energic la fiecare 20-30 de minute, pentru a preîntâmpina formarea cristalelor de gheață. Țineți cont, însă, că rezultatele optime le veți obține cu acel aparat simplu de înghețată.
La servire, înghețata de cafea se poate orna cu boabe de cafea, sos de ciocolată, frișcă, pișcoturi sau ce vă place.
Două vorbe despre rețetele regale
În cuvântul înainte al cărții, Principesa Margareta spune așa:
„Titlul cărţii nu conţine nici o metaforă şi nici o ironie. Sunt fericită că vă pot oferi o carte de bucate, regală la modul propriu. Ştim cu toţii cât de importantă a fost şi rămâne, în ritualul şi acţiunile publice ale Casei Regale, ospitalitatea.
De-a lungul sutelor de ani, Familiile Regale au adunat atâta tradiţie, frumos, calitate şi experienţă în comportamentul public, încât astăzi împărtăşirea lor este o binefacere.
Desigur, a le oferi musafirilor tot ce este mai bun, mai preţios şi mai frumos este reflexul mândru al oricărei gazde, purtătoare de coroană regală sau nu. Dar, atunci când ospitalitatea îmbracă veşmintele simbolice ale unei întregi naţiuni, istorii, culturi sau tradiţii, ea are un înţeles şi o însemnătate în plus.”
Mulțumesc pentru înghețata de cafea atât de fină și delicioasă pe care o consider un semn de generozitate regală!
Lasă un răspuns