Clătite cu brânză și stafide la cuptor – rețetă simplă, ca pe vremuri
Clătite cu brânză și stafide la cuptor – rețetă simplă, ca pe vremuri, cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare prezentat detaliat. Cum se fac clătitele cu brânză de vaci la cuptor? Clătite gratinate, cu umplutură de brânză și smântână.
Ultima dată când îmi făcusem planuri să fac clătitele ca la Ana Lugojana, după ce am avut și clătitele făcute, m-am răzgândit brusc și am optat pentru varianta mai simplă, rețeta de clătite cu brânză și stafide la cuptor. De ce? N-aș ști să vă spun! Poate că n-am vrut să mă complic – deși rețeta clătitelor bănățene nu e din cale-afară de complicată – sau poate că pur și simplu am simțit nevoia de un desert mai puțin dulce. Oricum, asta am făcut și toată lumea – gazde și oaspeți – a fost încântată. E un desert simplu, e adevărat, dar e atât de gustos și cred că fiecăre degustător are amintiri plăcute cu aceste clătite nespus de fragede pe care ni le făceau mamele și bunicile noastre!
Pentru acest desert delicios, am folosit clătitele fragede și subțiri care ies după rețeta pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos. Dacă vă ies câteva în plus, sunt delicioase și cu gemul preferat.
Ingredientul principal al umpluturii acestor clătite este brânza de vaci (numită și brânză dulce sau brânză zburată). Aceasta se prepară fără cheag, din lapte dulce sau din lapte acrit și e foarte ușor de făcut acasă. Cu un click pe poza de mai jos, găsiți rețeta de brânză de vaci, în format video.
În străinătate, acest produs lactat simplu se poate găsi sub denumiri cum ar fi Cottage Cheese, Quark sau Fromage blanc. La magazinele cu specific indian, găsiți un produs similar sub denumirea Paneer. Vă invit să descoperiți, în continuare, rețeta de clătite cu brânză și stafide, la cuptor. Și, apropo, dacă nu vă plac stafidele, pur și simplu renunțați la ele!
Ingrediente Clătite cu brânză de vaci și stafide la cuptor – rețetă simplă
- 12 clătite subțiri, cu diametrul de 22 cm – eu le fac după rețeta de aici
Umplutura:
- 500 de grame de brânză de vaci (dulce) grasă, bine scursă de zer
- 3 ouă mari sau 4 mai mici
- 100 de grame de zahăr
- 100 de grame de smântână grasă (fermentată), de 30% grăsime
- un praf de sare
- 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon sau 1 lingură de extract/pastă de vanilie
- coaja rasă – doar partea galbenă, de la suprafață – de la 1 buc. lămâie BIO
- 100 de grame de stafide brune
Montarea în formă și sosul de smântână:
- 25 de grame de unt moale, pentru uns forma + 20 de grame de unt rece, în fulgi
- 150 de grame de smântână grasă, de 30% grăsime (se poate folosi smântână pentru frișcă)
- 30 de grame de zahăr pudră vanilat
Mod de preparare pentru rețeta de clătite cu brânză de vaci și stafide la cuptor – rețetă simplă
1. Am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C, modul static, căldură de jos și de sus.
2. Într-un castron încăpător, am pus brânza de vaci, zahărul, sarea, vanilia, ouăle și stafidele. Am ras deasupra coaja unei lămâi BIO, colectând în castron doar partea galbenă, intens colorată (cea albă e amară).
3. Cu spatulă solidă, am amestecat bine toate ingredientele din castron, până s-au omogenizat perfect. Nu are importanță dacă, în această fază, umplutura poate părea mai fluidă. Oricum, nu are cum să curgă din clătite, în timpul coacerii.
Pregătirea formei și asamblarea clătitelor
4. Folosind o pensulă, am uns bine cu unt moale o formă din ceramică termorezistentă, de 20 * 30 centimetri.
5. Mi-am pregătit la îndemână umplutura din brânză de vaci pregătite la pașii 2-3, forma unsă cu unt și teancul de clătite.
6. Am socotit volumul umpluturii în așa fel încât să îl distribui în mod egal pe fiecare clătită. Dacă nu aveți cine știe ce experiență, cel mai sigur e să cântăriți umplutura. Așadar, am pus cantitatea cuvenită de umplutură pe câte o clătită.
7. Odată distribuită umplutura pe clătită, am pliat două margini opuse spre interior.
Am rulat, apoi, clătitele, începând din unul dintre capetele rămase libere și astfel am obținut niște rulouri ca niște sărmăluțe, din care umplutura nu are cum să curgă afară.
Asamblarea clătitelor în formă
8. Pe măsură ce am umplut întreaga cantitate de clătite, le-am aranjat în forma unsă cu unt.
9. Într-un castron, am bătut cu telul în formă de pară smântâna pentru frișcă (150 de grame) cu zahărul pudră vanilat, doar cât să se omogenizeze, nu e nevoie să se spumeze. Menționez că nu e greșit să se folosească și smântână fermentată, doar să nu fie foarte acră. Totuși, folosind smântână pentru frișcă, aceste clătite cu brânză și stafide parcă ies mai fine.
10. Am presărat peste clătitele din formă fulgii de unt, apoi am turnat amestecul de smântână și zahăr pudră, preparat la pasul anterior.
Am lovit puțin forma de masă și am înclinat-o ușor stânga dreapta, așa încât smântâna îndulcită să pătrundă peste tot.
9. Am dat forma cu clătitele la cuptorul preîncins la 180°C, modul static, căldură de jos și de sus, la o înălțime medie. Le-am copt timp de 35 de minute, până când au absorbit complet sosul de smântână, devenind super fragede și ușor aurii, la suprafață.
Clătitele se servesc calde, partea superioară este extrem de savuroasă, așa, rumenită plăcut. Cine dorește, poate să mai adauge smântână în plus, în momentul servirii. Unii dintre noi au dorit, alții nu dar toată lumea a fost unanimă că desertul ăsta simplu le bate la scor de neprezentare pe altele, mai sofisticate.
…și dacă tot am menționat clătitele bănățene, sau ca la Ana Lugojana, în introducerea articolului, rețeta lor o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
ȘI MAI MULTE REȚETE CU CLĂTITE GĂSIȚI CU UN CLICK PE URMĂTOAREA IMAGINE
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns