Pulpa de porc coapta in paine
In urma cu ceva vreme, cate-o bucata frumoasa de carne de porc, fie ea afumata sau doar bine condimentata, invelita bine in aluat de paine alba si coapta in cuptor, se intalnea pe masa de Paste a multor ardeleni si banateni. In ultimii ani acest aperitiv traditional pare-se ca a fost uitat si parerea mea este ca i s-a facut o mare nedreptate, pentru ca e un preparat aratos si nemaipomenit de gustos, caruia ii sta de minune de bine pe masa de Paste, alaturi de oua rosii, cas proaspat si verdeturi de primavara. Imi amintesc de anii copilariei, cand se pregateau cosuri cu bucate care mai de care mai frumoase si mai bogate, familiile mergeau cu aceste cosuri la biserica, bucatele erau binecuvantate si apoi se intorceau acasa in graba mare, manati de pofta crescanda pentru bunatatile din cosurile de nuiele. Din cosurile frumos gatite rareori lipsea o paine gatita de sarbatoare, in al carei pantece rotunjor se ascundea carnea frageda de porc, adica tocmai aperitivul a carui reteta mi-am propus sa v-o dezvalui azi. Bineinteles, painea asta cu bogatia dinauntrul ei e la fel de potrivita de luat la iarba verde sau de mancat la un mic dejun dintr-o zi obisnuita, in care avem pofta sa ne simtim rasfatati.
Ingrediente Pulpa de porc coapta in paine:
- 1 bucata frumoasa, cam de 1-1,3 kg., de sunca de porc slaba sau friptura de porc (eu am folosit o bucata de pulpa de porc fripta de la Angst)
- 500 de grame de faina
- 350 ml. de apa calduta
- 15 grame drojdie proaspata
- 1 lingura rasa de zahar
- 1 lingurita de sare
- 50 de ml. ulei de masline
- in plus, ulei pt. uns planul de lucru
- 200 de grame de cascaval sau mozarella
- 2 linguri de pesmet
- 1 legatura de patrunjel
- 1 lingura buna de mustar (eu am folosit mustar de dijon)
- 1 galbenus de ou crud
- optional, seminte pentru presarat (susan, mac etc. eu am folosit negrilica)
Preparare Pulpa de porc coapta in paine:
La aceasta reteta am avut prilejul sa testez friptura de porc preparata de partenerii de la firma Angst, care produc si comercializeaza carne si produse din carne sub deviza ”Excelenta face diferenta”. Friptura este pregatita din pulpa de porc slaba, foarte placut condimentata, care dupa preparare a fost racita si vidata iar pe mine m-a impresionat mai mult decat placut prin gust si fragezime.
Daca folositi carne sarata si afumata e bine sa o desarati inainte, tinand-o in apa rece cateva ore bune si schimband apa de cateva ori.
E important ca bucata de carne sa fie la temperatura camerei, asa ca e bine sa fie scoasa de la frigider inainte de a incepe prepararea aluatului.
Prepararea aluatului cu imagini pas cu pas am descris-o deja in detaliu la reteta de chifle moi (click pe link), in continuare o sa va descriu pe scurt pasii de urmat:
1. Se amesteca faina cu sarea.
2. Se adauga 200 de ml. de apa peste faina, se amesteca cu lingura si se lasa deoparte.
3. Intr-un castronel, drojdia se freaca bine cu zaharul pana se lichefiaza, apoi se dilueaza cu restul de 150 de ml. de apa.
4. Va fi un aluat mai degraba molcut, cel mai bine va veti descurca daca il veti framanta cu masina de paine sau robotul, dar cu perseverenta si rabdare merge si cu mana.
5. Cand aluatul este omogen, se adauga uleiul in fir subtire. Se framanta in continuare pana ce uleiul este complet incorporat in aluat.
6. Aluatul framantat se aseaza intr-un castron uns cu ulei (imaginea din stanga), se acopera cu un servet umed sau cu folie alimentara din plastic si se lasa intr-un loc caldut si ferit de curent pana va creste cel putin cat sa-si dubleze volumul (imaginea din dreapta).
Asamblare:
1. Se unge planul de lucru cu un strop de ulei, se rastoarna aluatul crescut si se aplatizeaza cu palmele pana la o grosime de 2-3 cm., modeland un dreptunghi cu lungimea reprezentand cam de 3 ori latimea (20×60 cm.).
2. Se imparte vizual dreptunghiul de aluat in 3 si pe doua dintre treimi se unge un strat fin de mustar apoi se presara cu cascavalul ras sau mozarella sfaramata, amestecate cu pesmetul si patrunjelul verde tocat (poza 1).
3. Se aseaza carnea la un capat iar treimea de aluat ramasa libera se cresteaza la o distanta de 2-3 cm. (poza 2).
4. Incepand din partea in care este asezata pulpa de porc, se ruleaza aluatul acoperind carnea. Partea de aluat cu fasiile crestate trebuie sa fie deasupra. Se preseaza usor deasupra acestora cu palma ca sa adere de stratul de aluat de dedesubt si se aseaza intr-o tava captusita cu hartie de copt.
5. Se acopera painea astfel formata cu un servet umed si se pastreaza intr-un loc caldut, ca sa mai creasca pana se incinge cuptorul.
6. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius.
7. Dupa ce cuptorul s-a incins, se unge cu grija painea cu o pensula de patiserie inmuiata in galbenusul de ou batut cu 1 lingura de apa rece, apoi se presara dupa plac cu seminte (poza 3).
8. Se coace in cuptorul preincins la 200 de grade Celsius timp de 20-25 de minute, pana cand painea e rumena (poza 4).
Painea coapta se aseaza pe un gratar ca sa se raceasca. Se acopera lejer cu un servet de bucatarie gros.
Dupa ce s-a racit complet, se taie capetele (in care nu se va prea gasi carne) apoi se feliaza dupa plac si se serveste mesenilor. Retineti ca daca veti dori niste paini mai micute (cu forma de franzela) pur simplu taiati bucata de carne pe lungime, impartiti aluatul in doua jumatati si asamblati cele doua paini la fel cum am descris mai sus.
Va asigur ca e foarte buna si satisfactia si laudele mesenilor sunt garantate. Pofta buna!
Lasă un răspuns