Brioșe aperitiv cu piept de pui
Brioșe aperitiv cu piept de pui, rețetă simplă, perfectă atât zi de zi cât și pe un platou cu aperitive de ocazie, un mod ingenios de a refolosi resturi de carne într-un fel apetisant și delicios. Cum preparăm niște brioșe aperitiv cu piept de pui rapide și gustoase.
Brioșele acestea aperitiv cu piept de pui au apărut într-o zi când, având niște resturi de pui de la un delicios pui umplut de prânz de duminică, am vrut să le servesc familiei nu ca pe niște resturi reci, poate mai puțin apetisante, ci ca pe o mâncare nouă, numai bună de gustare la orice oră din zi, perfectă de luat la pachet sau de consumat la un mic dejun gustos și consistent.
E drept, am ales această rețetă și fiindcă nu cere o cantitate mare de carne. La timpul de preparare indicat trebuie să aveți în vedere că se referă la carne de pui deja gătită, fie că e fiartă sau friptă. Dacă aveți un piept de pui crud, acesta trebuie gătit înainte. La fel de bine se poate folosi pastramă din piept de pui sau de curcan.
Aceste brioșe aperitiv cu piept de pui pot fi servite de sine stătător sau cu diverse adaosuri delicioase, de exemplu o cremă de brânză aromată. Dacă le mai pui niște roșii sau alte legume alături, sunt chiar un adevărat răsfăț. Musai să le încercați și vă aștept să-mi dați dreptate.
Ingrediente Brioșe aperitiv cu piept de pui
- 5 ouă
- 160 gr. făină – circa 8 linguri
- 100 ml ulei vegetal cu gust neutru
- 50 gr. cașcaval
- 150 gr. piept de pui gata gătit (fiert, fript etc)
- 5 gr. praf de copt
- 1 linguriță de sare
- ½ linguriță piper măcinat
- 1 legătură verdeață tocată fin (pătrunjel sau mărar, ce preferați)
Mod de preparare Brioșe aperitiv cu piept de pui
Pregătirea ingredientelor
- Se aprinde cuptorul și se preîncălzește la 180°C.
- Se cerne făina amestecată cu praful de copt.
- Pieptul de pui deja gătit se taie cu un cuțit bine ascuțit, cât mai mărunt.
Prepararea compoziției de brioșe
- Se sparg ouăle într-un bol încăpător, se adaugă sare și se mixează până cresc în volum.
- Se adaugă în fir subțire uleiul, mixând în continuare.
- Se adaugă făina cernută treptat, câte o lingură, amestecând compoziția să se omogenizeze.
- Se adaugă cașcavalul ras…
- … apoi se adaugă și pieptul de pui mărunțit și se omogenizează ingredientele în aluat cu o spatulă sau o lingură de lemn.
- Se taie mărunt pătrunjelul, mărarul sau ce altă verdeață folosiți și se adaugă în compoziție, omogenizându-se la fel, cu lingura sau spatula.
Coacerea brioșelor aperitiv cu piept de pui
- Dacă se folosește pentru copt tava de brioșe, întâi se unge cu ulei sau cu unt interiorul formelor și, cu o lingură, se pune din compoziție în fiecare formă. Eu am folosit hârtii de brioșe pe care le-am așezat în formele din tava de brioșe. Acestea se comportă identic cu hârtia de copt, așa că nu e nevoie să se mai ungă forma. Inițial am făcut 6 brioșe, apoi am copt restul. Ies 10 – 12 bucăți în funcție de tavă, mărime sau de forma folosită.
- Nu am umplut fiecare formă cu mult peste jumătate, pentru că va crește iar dacă va da în afara formei, nu sunt la fel de aspectuoase ca păstrându-și forma în interior. E important și să punem o cantitate pe cât posibil egală de aluat în fiecare formă, astfel, brioșele se vor coace în același timp și vor fi și mult mai aspectuoase.
- Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C. Timpul recomandat de coacere este de circa 20-25 de minute, dar depinde și de mărimea formei și de cantitatea de aluat din acestea. Se verifică dacă sunt gata cu testul scobitorii, se înfige o scobitoare în centrul brioșei, dacă iese curată, brioșele sunt gata, dacă nu, se mai lasă câteva minute și se verifică din nou.
- Când sunt gata, se scot și se lasă să se răcească pe un grătar înainte de a fi servite cu entuziasm de întreaga familie. Dacă vreo două sunt destul de ”norocoase” să scape azi nemâncate, mâine vor ajunge în pachețelele celor mici.
Pofta bună!
Lasă un răspuns