Categorii aperitive

Aperitiv choux sărat cu brânză și somon – rețetă festivă, rapidă și gustoasă

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 28.12.2021
Pregatire 00:10 ore
Gatire 00:00 ore
Timp total 00:10 ore
Portii 10
Grad dificultate usor

Aperitiv choux sărat cu brânză și somon – rețetă festivă, rapidă și gustoasă, prezentată detaliat, cu lista de ingrediente la gram și mod de preparare ilustrat cu poze pas cu pas. 

Înaintea Sărbătorilor, a aniversărilor sau a oricărui moment de bucurie pe care-l celebrăm cu o petrecere, cred că fiecare dintre noi este interesat de mai multe idei de aperitive. Acestea e musai să fie festive, rapide, arătoase și gustoase. Unii dintre noi vor opta, în aceste ocazii, să servească un bufet de aperitive asortate. Alții vor alege să monteze câteva feluri de bunătăți pe platouri individuale. Indiferent cum le prezentăm, sigur este că românilor le plac mult aperitivele! Am încredere că rețeta de aperitiv choux sărat cu cremă de brânză cu verdețuri și somon afumat, pe care v-o propun în continuare, va deveni una dintre piesele de rezistență cu care vă veți încânta oaspeții.

Ingrediente choux sărat cu brânză și somon

  • 10 coji de choux de aproximativ 8 cm diametru
  • 200 de grame de brânză de vaci, grasă
  • 80 de grame de smântână (fermentată), cu 25% grăsime
  • 2 – 3 linguri de ceapă de tuns tocată (chives) sau cozi de ceapă verde sau/și ½ de legătură de mărar
  • sare și piper alb după gust
  • 100 de grame de somon afumat

Mod de preparare aperitiv choux sărat cu brânză și somon

Cojile de choux

Nu voi insista aici asupra preparării cojilor de choux. Până la urmă, toate cojile de choux sunt sărate! În funcție de umpluturile adăugate, acestea devin deserturi sau aperitive. Vă recomand, firește, să folosiți coji de choux făcute în casă. Va fi foarte ușor să le faceți după una dintre rețetele mele! Puteți să vă ghidați după rețeta video pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos. Sigur, vă vor rezulta mai multe de 10 bucăți. Cele în plus pot fi păstrate într-o cutie de carton cu capac, pentru o utilizare viitoare sau pot fi umplute cu cremă de vanilie și frișcă, așa cum veți vedea în rețeta recomandată.

Încă ceva: în funcție de preferințe, pentru acest aperitiv choux sărat puteți face coji de choux mai mici sau mai mari. Eu am folosit 10 bucăți, cam de 8 cm. diametru. Pentru asta, am turnat cu poșul, în tavă, grămăjoare de aluat cu diametrul bazei de vreo 3,5 – 4 cm. După coacere, ele au ajuns la 8 cm diametru, pentru că așa se comportă aluatul de choux, ele cresc foarte mult la copt.

Dacă veți face choux mai mici decât mine, cantitățile din listă vă vor ajunge pentru mai multe piese și cred că vor arăta foarte drăgălașe. Depinde de câtă răbdare aveți! Evident, după coacere, cojile trebuie să fie complet reci, înainte de asambla acest aperitiv choux sărat. La fel de bine, puteți folosi coji de choux pe care le-ați copt cu altă ocazie și v-au rămas (neumplute, păstrate în cămară, rezistă și 1 lună de zile).

Crema de brânză cu verdeață

1. Brânza grasă de vaci și smântâna le-am cântărit direct în castronul în care am preparat umplutura pentru rețeta de aperitiv choux sărat. Alături, am tocat ceapa de tuns. Alternativ, se pot folosi frunzele de la 1-2 cepe verzi, tăiate rondele fine, sau mărar proaspăt. Se poate și combina ceapa cu mărarul, se potrivesc perfect între ele și se potrivesc și cu somonul.

2. Am adăugat verdeața tocată peste brânza și smântâna din castron. Am adăugat 1 praf bun de sare și 1 vârf de cuțit de piper alb. Cu blenderul de mână, am prelucrat totul până am obținut o cremă fină, pe care am transferat-o într-un poș la care am atașat un dui cu deschizătura stelată. Atât de simplu a fost, sunt gata să finalizez aperitivele choux sărat!

Desigur, dacă nu aveți un blender de mână, puteți folosi un blender obișnuit sau chiar un chopper ca să mixați crema de brânză. Așa am făcut și eu la rețeta de cremă de brânză cu mărar și ceapă verde, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.

Asamblare aperitiv choux sărat cu brânză și somon

3. Evident, primul pas al asamblării este să tăiem cojile de choux. Puteți opta să le asamblați fără căpăcel, eu am hotărât să-l folosesc, așa că le-am păstrat alături.

4. Următorul pas a fost să umplu cojile. Am turnat crema de brânză cu verdeață cu ajutorul poșului cu dui stelat. În lipsa unui astfel de poș, pentru asamblarea acestui aperitiv choux sărat se poate folosi, pur și simplu, o linguriță. Important e să fim generoși cu crema de brânză cu verdețuri, indiferent de instrumentul pe care-l folosim pentru umplere.

5. Ultimul pas, evident, a fost să adaug câte o felioară subțire de somon afumat (8-10 grame), ușor pliată, deasupra de brânză. Am așezat și căpăcelul și am finalizat fiecare piesă de aperitiv choux sărat cu puțină verdeață tocată.

Se servesc imediat după asamblare, reci, proaspete și apetisante. Opțional, pe platou se pot aranja, printre choux-uri, felii de lămâie. Se pretează la servirea în bufet sau pe platouri asortate, sunt frumușele, stimulează ochiul și vă asigur că acest aperitiv choux sărat are și un gust care va da gata toți musafirii!

MAI MULTE IDEI DE APERITIVE FESTIVE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

Să vă fie de folos!

Share

Acest site folosește cookies: Află mai multe