Cautare in site
x inchide

Turmericul sau curcuma

Adaugata la de

Turmericul

Un ingredient mai puțin popular la noi, turmericul, curcuma sau șofranul indian este o plantă erbacee perenă de origine asiatică, ce creşte până la 2,4 metri înălţime, cu frunze lanceolate, foarte mari. Florile sunt galbene şi seamănă cu cele de liliac, iar rizomul, în formă de tubercul, seamănă cu ghimbirul, cu care este înrudit. Acești rizomi au o culoare specifică ce variază între portocaliu închis, galben pal sau galben roșiatic. Rizomii sunt recoltați, fierți, uscați în cuptoare și măcinați. Pudra galben-portocalie rezultată astfel, se folosește în bucătăria asiatică drept condiment, dar și ca remediu naturist, fiind utilizat şi pe post de colorant alimentar sau textil.

turmeric, curcuma, pudra si rizomiRizomii de curcuma se folosesc și în stare proaspătă. Proprietățile lor antibacteriene și antiinflamatoare ajută la tratarea sau ameliorarea unei varietăți mari de boli. Se cultivă în India (80% din producţia mondială), sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia și sporadic în Africa. Curcuma are un miros asemănător cu cel al ghimbirului, dar are aromă mai puternică şi este mai picantă, având un gust iute amărui, aromatic.

 Un pic de istorie

 Turmericul este originar din regiunea indo-malaeziană, existând mai multe specii ale acestei plante în zonă. Este este cultivat în India de mai bine de 4000 de ani. Se consideră că sub influența religiei Hindu, turmericul s-a răspândit și în țările mai îndepărtate din Asia, în China ajungând în anii 700 e.n. În vestul Africii a ajuns în secolul al XIII-lea.

Turmericul a fost folosit pentru a îmbogăți gustul mâncării, dar medicina tradițională orientală ayurvedică îl recomandă și în tratarea anumitor afecțiuni. Încă din trecut, turmericul a jucat un rol important în ritualurile hinduse, iar indienii se simt foarte legați de acest condiment. Era folosit drept colorant pentru haine sfinte, culoarea sa galbenă spre portocaliu aprins fiind considerată magică.

 A auzit toată lumea de curry?

Curcuma este cel mai important ingredient din amestecul de curry și se foloseşte în general pentru mâncăruri din orez, paste, supe şi sosuri. În Asia este un excelent condiment utilizat pentru preparatele din carne slabă: pui, peşte, fructe de mare (creveţi).În mod tradiţial, în India, se regăseşte în sosurile dulci-picante de tip chutney. În preparatele orientale, praful de curcuma se adaugă în timpul procesului de prăjire sau la începutul celui de fierbere.Turmericul poate fi folosit ca înlocuitor mai ieftin al şofranului (care este cel mai scump condiment) și este un ingredient din unele varietăţi de muştar. De asemenea este inclus în lista de condimente care dau gustul specific al sosului Worchestershire.

Turmericul și-un pic de chimie

Turmericul conține curcuminoide, substanțe biologice active care se găsesc în curcumină și care au proprietăți antioxidante puternice. Acestea neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi și apără organismul de bacterii. Curcumina este cea care îi conferă turmericului superba sa culoare galben-portocalie, iar oamenii de știință îi atribuie acestei substanțe efectul medicinal vindecător.

Se estimează că în 100 g de turmeric se află 3-5 grame de curcumină. Turmericul mai conţine și uleiuri volatile, sescviterpene (alfa şi beta turmerone, alfa-curcumen, zinziberen), monoterpene, săruri minerale, peptide solubile în apă (turmeriu peptidă) şi polizaharide. În amestec cu piperul negru este absorbit mult mai ușor în organism, iar efectul este deosebit de rapid.

Turmericul – și multă medicină

Cel puțin la o primă privire, am putea crede că termenul de panaceu este sinonim cu turmericul. Folosit ca remediu încă din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională indiană, turmericul este cel mai puternic antioxidant natural. Este de 300 de ori mai puternic decât Vitamina E și are efect imunostimulator, antiviral (HPV, HIV, virusul herpetic, virusul Epstein Barr, virusurile hepatice etc.), antifungic si antibacterian.
Locuitorii din insula Okinawa, celebri pentru că au cea mai mare durată de viață din lume, consumă ceai de turmeric zilnic!

capsule de turmeric, curcuma

Uleiul volatil din turmeric a dovedit o semnificativă activitate antiinflamatorie. De asemenea, curcumina are efecte antiinflamatorii comparabile cu cele ale medicamentelor pe bază de hidrocortizon și fenilbutazon. Spre deosebire de aceste medicamente care pot cauza efecte adverse serioase, curcuminul nu este toxic.

 Turmericul stimulează eliberarea bilei, creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, are acţiune antimutagenică, anticancerigenă, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a metastazelor (cancer de sân, de stomac, de colon, de plămâni, de piele), acţiune antiinflamatorie, hepato-protectoare, antioxidantă, are proprietăţi antibiotice, antibacteriene, antivirale, îmbunătăţeşte circulaţia, este antiarterosclerotic, antiagregant plachetar, previne formarea trombilor vasculari, previne infarctul, purifică sângele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer, creşte mobilitatea articulaţiilor, tendoanelor, reduce tumefacţia, este febrifug, calmează tusea, durerea în gât, înmoaie secreţiile bronşice, acţiune hemostatică, cicatrizantă, antiacneică. În același timp, în compoziția turmericului se află și o substanță numită lipopolizaharidă ce stimulează sistemul imunitar.

Pe lîngă proprietățiile ei antiinflamatorii și antibacteriene, curcumina, ingredientul principal al turmericului, are și proprietăți antiseptice. De aceea, turmericul poate fi întrebuințat ca remediu dezinfectant pentru tăieturi, răni, arsuri și alte infecții ale pielii (dermatite, psoriazis), accelerând procesul de vindecare.

 Acnee

Proprietățile turmericului îl recomandă în prevenirea și tratarea acneei. Principala calitate a măștilor cu turmeric este de a curăța pielea de toxine. Dacă îl vei folosi în măștile pentru ten, efectul va fi de curățare în profunzime, dar și de întinerire, pentru că turmericul în amestec cu o lingură cu smântână face tenul să devină neted și suplu.

 Boala Alzheimer
Turmericul oferă protecție împotriva bolilor neurodegenerative. în țările în care turmericul face parte din dietă, frecvența acestor afecțiuni este foarte scăzută. Rolul curcuminei constă în stimularea producerii de bilirubină antioxidantă care protejează creierul de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Turmericul contribuie la menținerea sănătății creierului, ajutând la îndepărtarea depunerile de amiloid-ß din creier, dizolvând microplăcile care se formează între neuroni și contribuind la oxigenarea creierului. Acest lucru previne și încetinește progresul bolii Alzheimer.

 Artrita reumatoidă

Curcumina are puternice efecte antioxidante ce se materializează prin neutralizarea radicalilor liberi ce călătoresc prin organism cauzând grave distrugeri celulare. În artrită, radicalii liberi sunt responsabili de durerile provocate de inflamarea articulațiilor.

 Boala inflamatorie intestinală
Turmericul este un tratament eficient, ieftin și bine tolerat pentru bolile inflamatorii ale intesinului (boala Crohn sau colite ulcerative) grație efectelor antioxidante și abilității de a inhiba unul dintre agenții majori (NF kappa-B) ai inflamației celulare.

 Diabet
Turmericul reglează și menține la un nivel optim insulina, îmbunătățește controlul glucozei și ajută la stabilizarea nivelului glicemiei, având efecte hipoglicemice. În combinație cu alte ierburi, proprietățile antidiabetice ale turmericului sunt chiar mai pronunțate. Reduce rezistența la insulină, ceea ce previne instalarea diabetului de tip 2. Atenție însă! Nu folosiți turmeric dacă suferiți de diabet fără a cere și sfatul medicului specialist. În combinație cu medicația puternică, turmericul poate cauza hipoglicemie.

 Prevenirea cancerului
Efectul antioxidant al curcuminei protejează colonul de radicalii liberi ce deteriorează celulele la nivelul ADN-ului. De asemenea, curcumina ajută la distrugerea celulelor care deja au suferit mutații, astfel încât acestea nu se răspândesc în organism. Turmericul previne apariția cancerului și prin inhibarea sintetizării proteinei considerate a fi responsabilă cu formarea tumorilor. Turmericul previne și combate cancerul de prostată, cancerul de colon, cancerul pulmonar și reduce riscul dezvoltării leucemiei.

Mai multe studii arată că turmericul poate induce apoptoza, un proces care activează autodistrugerea și eliminarea celulelor canceroase și a celor bolnave.
În India, unde turmericul este prezent în dieta zilnică, prevalența a 4 tipuri de cancer frecvente în Statele Unite (cancerul de colon, de sân, cancerul la prostată și cancerul la plămâni) este de 10 ori mai mică. De fapt, cancerul la prostată, un diagnostic pus frecvent bărbaților din Europa și din America, este rar în India.

Protejarea ficatului
Turmericul are și un efect detoxifiant asupra ficatului, prevenind în același timp apariția bolilor la nivelul acestui organ. Turmericul stimulează producția de enzime în ficat, ajutând astfel ficatul să filtreze și să detoxifieze sângele. În plus, turmericul este cunoscut și pentru rolul său în reducerea efectelor secundare ale supradozelor de analgezice ce afectează ficatul.

Protecție cardiovasculară

Turmericul previne oxidarea colesterolului în organism, ceea ce împiedică deteriorarea vaselor de sânge ce provoacă accidente cerebrale și atacuri de cord. Tot astfel se previne și accentuarea arterosclerozei și a afecțiunilor cardiace asociate cu diabetul. În plus, prin conținutul de vitamina B6, turmericul menține nivelul homocisteine în limite normale. Homocisteina este direct corelată cu deteriorarea pereților vaselor sanguine.


Stimulează metabolismul

Turmericul stimulează vezica biliară să producă bila, ceea ce atrage după sine îmbunătățirea digestiei și reducerea simptomelor de balonare sau formarea excesivă de gaze. Cercetările arată că turmericul este bun pentru gastrită, dureri de stomac și alte probleme digestive. Este recomandat ca în bolile digestive turmericul să nu fie consumat ca supliment alimentar, ci în stare crudă.

Indicaţii terapeutice

Preparatele fitoterapeutice pe bază de turmeric sau consumul condimentului propriu-zis sunt indicate în caz de tulburări circulatorii, hematoame, luxaţii, contuzii, febră musculară, boli hepato-biliare, flatulenţă, icter, hemoragii, colită ulcero-hemoragică, boala Crohn, artrită reumatoidă, infecţii respiratorii și urinare, cancer, afecţiuni reumatismale.

Pudra se poate administra câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi în amestec cu suc de fructe (morcov, măr, portocale, struguri) sau legume.
Infuzie din rădăcină: se prepara din o linguriţă de rădăcină la o cană cu apă, se pot consuma 2 căni pe zi.
Tinctura se administrează 15-20 de picături pe zi.

 Precauţii şi contraindicaţii

Folosită în cantităţi mari, rădăcina de turmeric poate produce iritaţie gastrică, deshidratare și constipație; în zonele în care se foloseşte în mod tradiţional la condimentarea alimentelor incidenţa ulcerului gatric este mai frecventă.

Turmericul nu trebuie utilizat de persoanele cu calculi biliari sau obstrucție biliară.

Persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să folosească cu precauţie (şi sub indicaţia medicului) astfel de reparate fitoterapeutice cu turmeric.

 sursa fotografii Dreamstime.com

Instagram @lauralaurentiu

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *