Ce este napul? Dar topinamburul?
Am convingerea ca fiecare dintre noi a trecut – si nu o singura data – pe langa planta care produce acesti tuberculi cunoscuti sub numele de napi, topinambur, mar de pamant, morcov porcesc sau anghinare de Ierusalim, fara sa fi stiut cat de valoroasa este pentru alimentatie si pentru sanatate. Napii (topinamburii, anghinarea de Ierusalim) se pot consuma atat cruzi, in salate, avand un gust si o textura asemanatoare cu gulia, dar si gatiti (in creme, piureuri, la cuptor etc.), cand gustul lor aduce destul de mult cu cel de anghinare, de unde si numele de „anghinare de Ierusalim” (de ce anume de Ierusalim si nu din alta parte, chiar nu stiu).
Asa arata planta care produce acesti tuberculi (sursa foto), creste in grupuri la marginea drumurilor, pe langa garduri, la margine de ogoare etc. Poate ca unii dintre noi chiar si-au decorat gradina cu aceste plante care seamana cu floarea soarelui (sunt inrudite, de altfel) si infloresc intr-o bogatie de flori galbene cat e vara de lunga, dar prea putini sunt aceia care cunosc gustul deosebit de bun al tuberculilor. De la planta – Helianthus Tuberosus – se consuma tuberculii care se recolteaza de preferinta dupa primul inghet, asadar umilul nap este o leguma foarte utila in sezonul de iarna, cand si asa avem o varietate scazuta de optiuni.
Ieri am postat pe pagina Facebook o fotografie cu niste napi, multi dintre cei care au vazut-o au zis ca este ghimbir. Adevarul este ca tuberculii seamana destul de mult, ca aspect, cu ghimbirul, insa nu pot fi confundati datorita parfumului specific al acestuia (napii nu prea au miros, in stare cruda), apoi, coaja ghimbirului este foarte usor de indepartat prin razuire, napii, in schimb, trebuie curatati temeinic cu un peeler de legume sau un cutitas (exact ca si cartofii).
Daca tineti la silueta, trebuie sa stiti ca acesti tuberculi minunati ajuta mult. Se pot manca fierti, cruzi, copti, ba chiar si prajiti in ulei, si tot vor fi de ajutor.
Pe langa faptul ca sunt extrem de eficienti in combaterea obezitatii, napii sunt de ajutor si pentru diabetul zaharat.
Napul contine vitamine din gama B, precum B1, B2 şi B4, care contribuie la eliminarea unor efecte ale stresului, ca anxietatea şi depresia.
Baile calde in care se adauga un decoct pregatit din planta intreaga sau din cojile de napi sunt benefice in tratamentul reumatismului articular… si-ar mai fi destule, dar nu vreau sa va plictisesc, cred ca va doriti mai degraba retete decat medicina naturista, insa nu e minunat ca le putem imbina pe amandoua? Ba chiar mai mult: foarte gustos, exagerat de sanatos, foarte accesibil iar ca pret… e chiar degeaba, totul e sa avem bunavointa sa culegem minunatii topinamburi indiferent de culoare (ca exista si violeti).
Lasă un răspuns