Vreau sa stiu totul despre gelatina!
Poate îți place și:
40 comentarii la Vreau sa stiu totul despre gelatina!
Sunteți sigura ca e de origine bovina?!
Buna seara,
Si exact ce era mai important nu a fost spus !!! CARE ESTE CANTITATEA DE GELATINA care trebuie folosita la 500 gr de crema ??? sau mäcar la 100 gr de crema !!!???? Cate grame de gelatina pulbere este egala cu o foaie de gelatina ??? Astea-s importante de scris !! Povestile sunt bune, dar nu ne ajuta la retete !!! Multumiri ! EliaExista in comert si gelatina din porc, eu tocmai am cumparat. Ce ma intereseaza este care ar fi mai ok…cea din vita sau cea din porc?
inghetata din comert contine gelatina de porc ?
Din cate stiu eu, inghetata nu ar trebui sa contina gelatina deloc, chiar nu ii foloseste la nimic. :)
cauta la adresa dieta.romedic.ro/aliment/gelatina si ai sa gasesti tot ce te intereseaza
Draga Laura eu folosesc gelatina alimentara in scopuri tehnice(aurire) insa sa stii ca ea este facuta din albus de ou degresat, cand nu aveam gelatina ca atare aveam o reteta de preparare din albusul de ou cu apa….foloseste-o cu incredere nu creeaza probleme , eu o cumpar de la laboratoare de cofetarie sub forma de placute(foite) transparente……
Favstto, eu nu am avut nicio retinere fata de gelatina :)), dar circula niste zvonuri… stii cum e, pana la urma e de inteles ca lumea sa fie suspicioasa, cu cate tampenii suntem obligati sa consumam, dar unele temeri chiar sunt nefondate.
Cat de mult m-am bucurat cand ti-am citit acest articol,referitor la gelatina ca ar fi 100% bovina…..de mult asteptam confirmarea asta,dar bucuria mea nu a tinut prea mult,ptr ca un urma unui mesaj trimis la firma respectiva am primit raspunsul…..care m-a desumflat complet…..gelatina alimentare este din porc….dar ..ca ar avea o alternativa ptr vegetarieni numita VEGE GEL…ceva de genul asta,nu stiu pe unde se gaseste asaceva ca nu am vazut niciodata pe nicaieri si pot sa spun ca am cautat mereu…
eu nu sunt vegetariana,nu caut o gelatina vegetala….ci…din motive religioase nu consum porc….doar porc….,asa ca daca cineva vreodata citeste acest mesaj si m-ar putea ajuta sa gasesc pe undeva un fel de gelatina care sa nu fie de porc,ci doar bovine,as aprecia enorm!!!!
am incercat acel tip de gelatina vegetala,numita agar agar,si in afara de faptul.ca m-a costat o caruta de bani,nu am reusit sa fac nimic cu ea,ptr ca …..trebuie fiarta si odata amestecata in creme …,se taie si se strica tot!!
suntem disperati dupa torturile diplomat ,si de cand am aflat ca gelatina este „spurcata”,in principiile noastre,nu am mai folosit,dar as dori tare mult sa gasesc o gelatina adecvata si ptr cei cu astfel de pricipii….multumesc celor care au o cat de mica informatie referitor la acest subiect!!!!!!Hm… vezi, eu nu stiu ce producator de gelatina exista in zona unde locuiesti tu, pentru ca pe plicul de la Dr. Oetker (ceea ce se gaseste aici) scrie „100% gelatina bovina”. Nu ai cum sa cumperi de acolo sau sa comanzi pe internet de la Dr. Oetker? E marca cea mai vanduta in Europa.
Laura,eu locuiesc in Arges,dar presupun ca firma asta Dr.Oetker e aceeasi ,cu filiale prin toata tara,si pe plicul lor de gelatina nu specifica absolut nimic din ce este facuta ci doar cum se prepara….am cautat prin toate super si hipermarketurile din zona arges si nu am gasit nici macar un plic care sa specifice din ce este facut…..tocmai de aceea am scris un email peadresa lor si am intrebat,raspunsul a venit imediat ….ca le pare rau dar gelatina alimentara este facuta din porc ,,cu exceptia unui tip de gelatina vegetala numita vege gel care nici pe aia nu am vazut-o nici unde….
eu am tot cautat site-uri de unde as putea cumpara online dar nu am avut succes….
cred ca daca as gasi undeva gelatina bovine,as cumpara baxuri intregi sa imi ajunga 3 ani ….la cat de disperata sunt sa gasesc!!
multumesc frumos ptr raspuns,eu o sa continui sa caut poate o sa am noroc vreaodata!!buna,vege gel se gaseste in auchan…mult am cautat-o si eu !!
Buna , Monica ! Îți recomand un site de unde poti comanda această gelatina vegetala : BienManger.com
Descriere pe scurt: gelatina praf nu este nimic altceva decit foi de gelatina macinate.Cine face racituri face gelatina de casa. Gelatina se face din picioare de vaca, porc, soric si maduva osoasa. Se foloseste si in medicina aproape in orice drageu asa ca folositio fara griji daca nu sinteti vegetarieni.
FranzGlicina aia e wisteria? Ca atunci nu suna chiar rau :))
Draga Laura,
Conform Farmacopeei (codul oficial al normativelor care asigura calitatea medicamentelor), GELATINA este un termen generic pentru amestecul de fractii proteice purificate obtinute prin hidroliza partiala a tesuturilor animale care contin colagen animal.
Surse utilizate de colagen animal (pentru gelatina folosita in industria farmaceutica): oase sau piele de provenienta bovina sau porcina dar si piele de peste.
Este utilizata ca ingredient in multe formulari farmaceutice orale dar si parenterale (de exemplu banalele „capsule tari” sub care se gasesc conditionate atatea medicamente) contin gelatina, aceasta fiind insa folosita ca atare in scop clinic (ca hemostatic in proceduri chirurgicale sub forma de film absorbant sau bureti cu rol de a aborbi sange etc).Un lucru esential trebuie retinut atunci cand se foloseste gelatina! La temperaturi peste 50 grade Celsius, in solutiile apoase de gelatina poate aparea procesul de … depolimerizare al proteinelor din compozitie care duce la scaderea proprietatilor de gelificare). De aceea, atunci cand se incearca in bucatarie sa se solubilizeze gelatina, apa in care se disperseaza aceasta nu trebuie incalzita peste aceasta temperatura!
Cu siguranta in industria farmaceutica, standardele de calitate sunt foarte ridicate in ceea ce priveste setarea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca acest ingredient atat cand este fabricat ca materie prima, dar si atunci cand se foloseste la fabricatia medicamentelor care-l contin in compozitie.
Sunt convinsa ca si in industria alimentara sunt standarde inalte, standarde care cred ca sunt pastrate de firmele care au un renume pe piata.
Un lucru ar mai fi poate interesant de mentionat. In industria farmaceutica (si cu siguranta si in cea alimentara), materia prima de natura bovina care este supusa procesului de obtinere a gelatinei este atent controlata de existenta agentului infectios responsabil cu transmiterea encefalopatiei bovine.Toate cele bune,
NicoletaNicoleta draga, multumesc foarte mult pentru un raspuns atat de complex si
plin de informatii de calitate. Jos palaria!Ca gelatina nu trebuie incalzita in exces (fiarta, oparita) stiam si eu, cu
explicatia simplista „nu mai e buna” :-)), adica stiam ca nu mai gelifica,
insa nu si de ce, iti multumesc, e bine sa stii exact ce anume se intampla
si din ce cauza un ingredient isi poate pierde calitatile.Din raspunsul tau mi-am dat seama ca de 2 zile inghit cu periodicitate ceva
gelatina, de doua ori pe zi, si mai am 5 zile… adica fac un tratament
medicamentos (o banala amigdalita) si iata, am aflat ca invelisul in care
sunt adapostite medicamentele e confectinat din gelatina. E bine de stiut,
mai ales ca eu nu am nici o problema cu gelatina :)).Crede-ma, convingerea ca in industria alimentara (cu atat mai mult in
industria farmaceutica) materia prima este verificata sa nu fie cumva
contaminata, o aveam deja, acum mi-o intaresti si tu. Sper ca discutia
noastra de aici sa contribuie, atat cat este posibil, la zdruncinarea din
temelie a unui „mit popular” pe cale de a se forma, sustinut pe diverse
forumuri si cu nicio alta baza stiintifica decat semidoctia.Multumesc :)!
2011/1/27 Disqus
Draga Laura,
In primul rand vreau sa-ti urez multa sanatate! Si, daca niciun medic nu ti-a spus asta pana acum, iti trebuie si odihna! :-) :-)
Pe langa tratamentul medicamentos care se impune in cazul acesta, este esentiala odihna, hidratarea organismului cu lichide calde plus, exudat faringian pentru membrii familiei (astfel incat sa poata fi tratati toti purtatorii pe cat posibil in acelasi timp).Despre lucrurile care se intampla in bucatarie, dincolo de magia adusa de cel care prepara hrana, este si multa chimie. Pe unul din canalele Discovery a rulat (si poate mai ruleaza si acum) emisiunea „Chimia in bucatarie” realizata de Heston Blumenthal. Are emisiuni si pe TV Paprika. Ei bine… de la el se pot afla multe explicatii ale chimiei care se petrece in „oala cu bucate” :-)
Despre atat de des intalnitele „miturile populare” ce sa zic? E bine sa avem curiozitatea si sansa de a accede la surse de informatie de incredere.
Multa sanatate!
NicoletaMultumesc pentru urari, Nicoleta draga :). Barbatu-meu ar trebui dus la medic, dar n-am cum sa il urnesc, din pacate.
Stiu emisiunea lui Heston Blumenthal si mi s-a parut extrordinara chiar si mie, care, fiica a unui profesor de chimie-biologie, abia-abia de am trecut la acest obiect in liceu :)). Eh, daca programa ar fi cuprins chestii interesante (pentru mine) ca si felul in care se modifica moleculele untului de cacao prin topirea ciocolatei, apoi refrigerarea si incalzirea ei repetata, hm… cred ca as fi devenit pasionata :P. Daca ar fi doar faptul ca am invatat sa prepar o glazura de ciocolata mult mai stabila din punct de vedere termic, si tot as iubi emisiunea aia, dar au fost si altele! Uite ca fiica-mea se pare ca mosteneste domeniile de interes ale bunicului.
draga Laura,vreau jelatina de post, este asa ceva?
Alla draga, exista un preparat numit agar-agar care este 100% vegetal.
multumesc Laura,fiindca eu ma ocup cu tortul de post si imi trebuesc jelatina,stieam ca jelatina e de frupt si nu stieam daca este si de post.inca odata isi multumesc din tot sufletul.
gelatina nu trebuie fiarta?!nu mi inteleg nimic, pe plic scrie altceva la mod de preparare……..ajutati-ma sa folosesc corect gelatina,sunt inebunita dupa panna cotta :) multumesc
Gelatina NU trebuie fiarta, si daca pe plic scrie sa o fierbi, aia nu e gelatina, ci tort gelee de la dr. oetker (probabil), care e cu totul altceva. Gelatina e disponibila pe piata sub forma de granule sau de foite. Atat foitele, cat si granulele, trebuie hidratate in apa rece pana cand se inmoaie, apoi se dizolva pe baie de abur, fara contact direct cu lichidul care fierbe, doar atat cat sa se lichefieze, fara a se supraincalzi. Pentru panacotta, poti sa dizolvi gelatina hidratata direct in smantana, dupa ce s-a racorit pana la 50-60 de grade (fierbinte, dar nu clocotita). Peste 60 de grade, gelatina isi pierde proprietatile si ai pus-o degeaba.
2012/7/9 Disqus
Of, of, oriunde te-ai duce nu scapi de asa-zisii aparatori ai alimentatiei sanatoase. Nu inteleg de ce te acuza pe tine ca gatesti nesanatos, ce? mananca ei mancarea ta? Mai nou toate sunt nesanatoase… Si exista si vege-gel, o gelatina vegetala de la dr Oetker, eu am folosit-o intr-un preparat de post si incheaga la fel de bine dar n-as sti sa iti spun ce contine. Cred ca o sa le scriu celor de la dr Oetker referitor la gelatine si daca primesc un raspuns, iti dau de stire.
Laura, eu nu sunt vegetariana, asa incat nu ma prea intereseaza daca e vegetala sau nu. Nu consider ca un produs vegetal e neaparat mai sanatos decat unul de provenienta animala (vezi matraguna :))! ), doar ma intriga cum a ajuns gelatina pe lista produselor nesanatoase, parerea mea e ca e de vina doar ignoranta, caci daca mananci ciorba de burta in care ai pus piciorul de vaca si nu ti-a cauzat nimic, nici gelatina nu are ce sa-ti dauneze :))!
No… Imi dau si eu cu parerea. Eu cred ca gelatina si-a primit stampila negativa in primul rind cu scandalul BSE (Bovine spongiform encephalopathy), in 2001 sau asa. Aici (D) erau discutii mari daca este periculos consumul gelatinei pentru om. Au inceput toti sa se uite la lista de ingrediente (scrisa mult prea mic, ascuns si in limba pina astazi nedescifrabila) si s-a observat ca sint mult prea multe produse care o contin. Mai ales, multe produse care s-au crezut vegetariene (iaurt, dulciuri.. de exemplu). Odata stampilata… chiar daca se fac si alte studii si se dovedeste ca nu are nimic periculos in ea, numai asculta nimeni (fiindca nu mai este vorba de un „scandal”).
Personal eu folosesc gelatina foarte rar fiindca nu imi place cum schimba gustul (si consistenta) preparatelor cu ea, am incercat si mai jos numitul agar-agar, dar mi s-a parut si mai extrem (la gust). Dar asta este numai „gustul” meu.
Pe curind,
LiaLia, multumesc, cred ca raspunsul tau e cel mai argumentat. Evident ca daca vaca a fost bolnava, nici ceea ce se extrage din ea nu are cum fi prea sanatos :P.Nu imi ramane decat sa sper ca fabricantii folosesc vaci sanatoase cand prepara gelatina, pentru ca mie, una, imi place la nebunie consistenta ei (chestie de gust, ai dreptate) si nu pot sa nu tin cont de faptul ca e buna pentru unghii si articulatii.
Alga agar-agar, se poate folosi ca sustitut al gelatinei, in schimb are propietati nutritive pentru organism.
Cat despre gelatina din comert, aici stiu ca este din coada de la peste, cum nu consum carne nici nu m-a interesat… daca este sau nu sanatoasa…
Acum aflu mai multe.
Pe curand.Da, daca esti vegetarian, evident ca vei opta pentru varianta vegetala. Despre gelatina din peste stiu ca este prescrisa celor care sufera de spondiloza, deci, din nou, e benefica. :)
Ptiuuu,drace!Nici prin cap nu mi-a trecut ca gelatina ar fi facuta din asa ceva!Defapt ,nici nu m-am gandit vre-odata din ce ar fi facuta si asta pt ca aici la noi (Jp) exista un fel de gelatina care esteextrasa de fapt dintr-o alga de mare Japonezii o numesc Kanten( agar-agar,) si eu una am crezut ca din ea provine si gelatina normala.
Oricum,este prima oara cand aud ca nu ar fi sanatoasa ,desi aici se spune ca ar fii.
Oricum ar fii ea,mie imi place sa lucrez cu gelatina …..
Abea astept sa vad ce se scrie despre ea,chiar sunt curioasa.
O zi buna!Pai ce sa scrie, Blueeyes, multe gospodine se grabesc sa condamne produsul numai pentru ca e ambalat in plic. Cred ca de fapt vinovata e doar ignoranta sau mai degraba semidoctia. Pentru ca opiniile avizate (asa ca si cele din tara unde traiesti) sunt unanime asupra faptului ca e benefica pentru organism (vorbesc despre gelatina animala), doar daca nu esti vegetarian si nu consumi nimic de provenienta animala din principiu, ceea ce e cu totul altceva.
Eu nu prea vreau sa stiu nimic in plus legat de geleatina fata de ceea ce stiam deja,ceea ce vreau sa stiu este daca din mainile celor care lasa comentarii rautacioase iese ce iese din mainile dvs.Sa ne uitam pe acest site nu costa nimic si atata timp cat nimeni nu plateste nu vad rostul acestor comentarii,nu sunt obligati nici sa se uite la retete nici sa le pregateasca.Ma mira faptul ca au timp de astfel de discutii,eu nu am timp nici sa va las cate un cuvant de lauda si multumire pentru retete dvs si altor catorva fete care chiar pun suflet in ceea ce fac,dar sa mai stau sa critic si sa anlizez toate tampeniile.In loc sa analizeze ce gelatina puneti in creme mai bine s-ar uita ce contine crema pe care si-o dau pe fata,sapunul cu care se spala,samponul de vase,poluarea ce ii inconjoara si sa vada atunci care e mai nesanatos.
ellis_el – wow, chiar, la crema de fata se para ca nu s-a gandit nimeni :P !
Iti multumesc mult pentru apreciere si ca imi urmaresti (deja de atata timp)
blogul. Sa zicem ca as intelege comentariile astea daca ar avea cat de
putina dreptate, numai ca gelatina chiar e un supliment alimentar benefic
pentru corpul omenesc. Asta ma amuza! Daca ar fi zis ceva de colorantii
alimentari pe care i-am folosit de cateva ori la niste torturi – culmea, eu
nici nu gust pasta de zahar colorata cu care finisez tortul, dar copiii…
wow, nu poti sa le spui ca nu e bine, prima data vor sa manance figurinele
colorate!!! – asa, deci daca ar fi zis vreodata, macar o singura data cineva
ceva de colorantii astia depsre care stiu si eu ca nu-s buni, i-am folosit
de dragul aspectului, chiar nu as fi avut nimic mai mult de zis decat sa-mi
cer scuze. :)) Dar asta cu gelatina e chiar aberant.2011/1/27 Disqus
Colorantii sunt daunatori daca ii consumi in cantitate mai mare, cred
In primul rand aceasta reteta cu gelaina provine de la calugarita germana Hildegard von Bingen de acum aproape 1000 de ani (www.leacuri.net) care a primit revelatii divine cu multe retete pt. vindecare si secrete din natura. Atat bomboanele, fabricarea berii cu hamei, oua fierte in apa fara coaja si multe alte lucruri facute inca in ziua de azi tot de ea provin. Ea spune sa se fiarba picioare de vitel in apa si sa se faca o ciorba din ea. Din picioare iese aceea gelatina. Nu-i adevart cu incalzirea, in Germania se face s functioneaza.. Oricine isi poate face singur gelatina daca are timp, oase si chef. Nu este nevoie sa cumparati cine stie ce produse de la concerne smechere care dupa 1000 de ani au inceput si ei sa copieze retele stravechi. Am vazut ca pana si zcarciul de la pui are aceleasi proprietati. Din porc eu nu as face, desi poate ajuta la fel, caci porcul nu este un animal bun de mancat. Insa cine mananca porc nu se porceste mai tare daca mananca si gelatina…
Intr-o discutie pe forumul de pe http://www.librariascriitorilor.ro citeam ca gelatina este recomandata chiar si la hernie, ca tratament adjuvant – si foarte ieftin. Cele mai bune solutii de vindecare sunt cele mai la indemana. Numai sa avem ochii si deschiderea sa le vedem si sa le accepta,
pe mine nu ma deranjeaza gelatina chiar imi place sa lucrez cu ea ..altele sunt foarte sensibile poate ele mananca doar ecologic…na…}}}Lili S.
Lili_scoro, si vaca poate fi ecologica, implicit si picioarele ei si asa mai
departe :)). Sa nu uitam, unii o recomanda pentru a imbunatati starea de
sanatate a articulatiilor.
Lasă un răspuns