Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Somon Tartar

Somon Tartar

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

Nu demult, am cumpărat un somon mare, întreg, pe care l-am tranșat acasă. Principalul scop nu a fost nici să-l gătesc la gratar, nici la tigaie. Soțul meu e înnebunit dupa gravlax,  o modalitate specific scandinavă de a conserva peștele. Intr-atat de mult ii place încât aproape că a renunțat la tradiționalul șonc din Banat în favoarea gravlaxului.

Așa că, periodic, pe lista mea de cumpărături intră câte un monstru de somon, pe care îl tranșez cu grijă.  Operațiunea ”monstrul” s-a soldat cu două fileuri de somon uriașe, tare frumoase, pe care le-am pus la marinat pentru a-i face bărbatului pofta, dar și cu vreo 350 de grame de carne de la burtă și alte mărunțisuri cu aspect nu prea elegant.

Din aceste căzături se poate face un excelent burger de somon (mi se pare o barbarie și o condamnabilă risipă să distrugi fileurile ca să le toci pentru burgeri), dar sunt la fel de potrivite și pentru tartar. Nu că nu s-ar putea face tartar din file, problema este că din căzături nu se pot recompune fileurile, așa că cel mai bine e să dai fiecărei bucăți întrebuințarea cea mai practică și mai economică, valorificând peștele la maximum. Așa s-a născut tartarul meu de somon a cărui rețetă extrem de simplă și rapidă o împărtășesc azi cu voi.

Ingrediente Somon Tartar:

(4 porții)

  • 320 de grame de somon fără piele, fără urmă de oase și curățat bine de pielițe
  • 2 linguri de capere desărate
  • 2 șalote tocate mărunt
  • 2 ardei chilli curățați de semințe și fin tocați
  • 1 lingură cu vârf de pătrunjel fin tocat
  • zeama și coaja galbenă de la 1 lămâie
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 avocado bine copt
  • 2 roșii mari, cu pulpa tare
  • 80 de grame de baby spanac
  • sare și piper
  • 2 linguri de ulei de măsline

Preparare Somon Tartar:

Vreau să specific că un tartar de somon se poate asezona în diferite moduri. Somonul tartar cu o tentă asiatică va conține sos de soia, ceapă (șalotă), poate puțin ginger mărunțit, poate niște coajă de limetă, coriandru verde și chilli. Varianta mea este mai simplă și cu o tentă mai degrabă mediteraneană, dar dacă se echilibrează gustul bine și se condimentează cu curaj, va ieși un preparat despre care se va vorbi multă vreme.

capere lamaie patrunjel

1. Somonul trebuie să fie extrem de proaspăt, cu un miros plăcut de mare. Trebuie curățat cu grijă de orice urmă de oase și pielițe, apoi carnea se toacă mărunt cu cuțitul.

2. Ceapa șalotă se toacă fin, la fel și ardeiul chilli. Nu o să fie plăcut să vă întâlniți cu bucăți mari de ceapă sau ardei iute în tartarul vostru. Se toacă mărunt pătrunjelul, coaja de lămâie se răzuiește (atenție, lămâia trebuie să fie bine spălată și ștearsă înainte) iar pătrunjelul se toacă și el foarte mărunt. O parte din capere (1 lingură) se păstrează întregi, celelalte se toacă.

3. Se amestecă ceapa șalotă, ardeiul iute, coaja rasă de lămâie, pătrunjelul și caperele tocate cu carnea de somon. Se asezonează curajos cu sare și piper proaspăt măcinat și se dă la frigider pentru măcar 1 oră, după ce se acoperă bine cu folie alimentară.

preparare somon tartar

4. Între timp, roșiile se opăresc scurt în apă clocotită (nu mai mult de 30 de secunde). Se trec imediat într-un vas cu apă foarte rece (cu gheață). Se decojesc și se îndepărtează inimile și semințele (care se pot folosi la altceva). Pulpa roșiilor se toacă mărunt și se pune într-o sită să se scurgă bine de lichid.

5. Cu puțin timp înaintea servirii, se pregătește pasta de avocado: se curăță avocado de coajă și se indepărtează sâmburele. Se pune într-un castron. Se adaugă zeama de la 1 lămâie, din care se păstrează separat 1 lingură și cățelul de usturoi. Se lucrează cu blenderul de mână până de obține o pastă fină, care se asezonează cu sare și piper.

preparare pasta avocado

 

5. Se porționează pe farfurii, după gust și fantezie, tartarul de somon. Eu am presat compoziția într-un inel cu diametrul de 8 cm. Se aranjează după plac pasta de avocado, roșiile, caperele păstrate întregi, care se stropesc cu 1 lingură de ulei de măsline. Separat, salata de baby spanac se asezonează cu 1 lingură de zeamă de lămâie, sare și piper după gust și uleiul de măsline rămas.

 

smon tartar reteta lauralaurentiu

Ultima rețetă publicată

Poftă mare!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comentarii la Somon Tartar

  1. mira spune:

    Un preparat care arata spectaculos. Parca ma tem totusi de pestele crud. :)

    • Laura Laurentiu spune:

      Mira, ma tem si eu ca vei ramane cu temerile si vei rata sansa sa gusti un preparat cu un gust deosebit de bun. :)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE