Da, mie mi-a sarit mustarul, si nu oriunde, ci chiar sus de tot, cocotandu-se undeva printre primele pozitii ale gusturilor mele preferate. Imi place mustarul asa de mult, incat cu ceva vreme in urma chiar am incercat sa-l pregatesc singura, acasa, pentru ca incepuse sa ma dezamageasca gustul sortimentelor de mustar pe care le gaseam in magazine.
Pana intr-o zi, cand s-a produs intalnirea mea cu brandul Maille si nu mi-a mai sarit mustarul, ci mi-au sarit papilele in sus de bucurie, pentru ca descoperisera gustul mustarului adevarat, pe care il credeam pierdut de ceva vreme.
Sa va spun de ce mustarul Maille nu este orice mustar: Maille este cel mai popular brand de mustar Dijon din Franta. Compania Maille a fost fondata în 1747 de Antoine Claude Maille (fiul), distilator si producator de otet.
Considerat cel mai important distiler de otet si producator de mustar din toate timpurile, Antoine Claude Maille a fost in curand acoperit de onoruri: in 1760 el devine furnizorul oficial al casei imperiale a Austriei si Ungariei, in 1769 al regelui Frantei, urmand ca incepand cu anul 1771 sa ocupe aceeasi functie si pentru imparateasa Caterina a II-a a Rusiei.
Afacerea a fost preluata de fiul lui Antoine in anul 1828, acesta pastrand intacte valorile care au consacrat brandul, asa cum, din fericire pentru noi, au facut toti succesorii lor. În anul 193o, baronul de Rotschild a cumparat compania de la ultimul descendent al familiei Maille, ajuns la venerabila varsta de 102 ani, avand grija ca brandul sa isi pastreze reputatia.
Reteta mustarului si a oteturilor balsamice nu au fost schimbate de la Antoine Maille si pana azi, ramanand consemnate de acesta in caietul sau personalizat cu insemnele regelui Frantei.
In 1931 Jean Herbout creeaza celebrul slogan „Que Maile qui m’aille” („Maille (mustarul) care mi se potriveste”) si eticheta cu simbolul coroanei regale cunoscuta de orice francez. Astazi, Maille este unul dintre cele mai vechi branduri franceze, fiind considerat emblematic în patrimoniul cultural francez si international, asa cum sunt si Moet & Chandon (1743), Villeroy & Boch (1748), Rémy Martin (1724). Maille este distribuit în peste 70 de tari din toata lumea din Statele Unite pâna în Japonia si din Anglia pâna în Africa de Sud. Unii dintre cei mai celebri chefi folosesc mustarul Maille in preparatele lor, apreciindu-i calitatea: chef Bruno Loubet, chef Jean-Louis Dumonet, chef Claude Bossi, chef Adrian Richardson si foarte, foarte multi altii.
De curand, am incercat sa va ofer si eu doua retete cu minunat de aromatul mustar Maille: Salata cu muschiulet de porc in crusta de mustar si ierburi aromatice si Pui la cuptor cu lamaie si doua feluri de mustar. Iata de ce vreau sa va lansez si voua o provocare: incepand de azi, 3 octombrie si pana pe 31 octombrie 2013, astept cu mare interes retetele voastre cu mustar la adresa laura[at]lauralaurentiu.ro. Retetele pot sa fie ce doriti voi: aperitive, feluri principale sau, de ce nu, chiar deserturi. Nu e nevoie ca retetele sa contina fotografii, doar sa fie corect redactate, complete si cu lista ingredientelor exacta. Saptamanal, voi alege cate o reteta castigatoare, al carei autor va fi premiat cu doua borcane de mustar Maille si un set de ustensile de salata, iar reteta urmeaza sa o pregatesc si eu si sa o fotografiez pas cu pas, in vederea publicarii pe blog, acordandu-i, desigur, Cezarului ceea ce-i apartine, adica precizand numele celui care mi-a trimis-o.
Sper sa raspundeti acestei frumoase provocari, primul castigator va fi desemnat in data de 10 octombrie printr-un update la acest articol. Mult succes si inspiratie, sunt foarte curioasa sa va citesc retetele!
Update 10 octombrie: castigatorul primei etape este Anca Bunea, care a trimis aceasta delicioasa reteta:
- 1,5 kg scaricica
- 1 cana sirop de artar
- 1 lingura mustar (Maille Old Style)
- 1 ceapa mica, tocata
- 1 lingura seminte de susan
- 1 lingura otet
- 1 lingura sos Worcestershire (optional)
- 1 lingura sos de chili
- 2 catei de usturoi, maruntiti
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita ghimbir macinat
- 1 varf cutit piper proaspat macinat
Update 17 octombrie 2013: castigatorul celei de-a doua etape este Oana, care a trimis urmatoarea reteta:
Frikadelle de vita cu salata verde si dressing de parmezan
Timp de pregatire: 20 min
Timp de gatire: 20 min
Timp Total: 40 min
Numar portii: 4
Grad de dificultate: usor
Frikadelle-le sunt chiftele din spatiul german-scandinav. In mod obisnuit se fac din carne de vita dar sunt si variatiuni cu amestec vita-porc, porc simplu sau chiar peste. Condimentele difera de cele ale chiftelelor noastre traditionale si pot include mustar, seminte de fenicul, chimion, telina deshidratata, ceapa, etc. Mi-a placut in mod special aceasta reteta care include vita, mustar, telina si mazare.
Ingrediente Frikadelle:
- 500 g carne tocata de vita
- 1 cartof crud ras fin si scurs
- 1 morcov ras fin pe razatoare
- 50g de telina cruda rasa
- 50g mazare din conserva
- 1 castravecior murat
- 1 ou crud intreg
- 4 lingurite mustar Maille
- 1 lingura de patrunjel verde tocat
- 1 lingura de pesmet
- sare
- piper proaspat macinat
- 50g pesmet pentru tavalit
- ulei pentru prajit
Ingrediente salata:
- 1 capatana de salata verde sau iceberg (sau asortata cu rucola, salatica, etc)
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 lingurita mustar Maille
- 2 lingurite parmezan ras fin
- piper proaspat macinat
- sare doar dupa ce o gustati (parmezanul este deja sarat)
- 2 linguri crutoane de paine simple
Preparare:
Intr-un bol se amesteca carnea tocata cu zarzavaturile rase fin, castraveciorul ras, mazarea si se adauga oul crud. Se condimenteaza cu sare, piper proaspat macinat si cele 4 lingurite de mustar Maille si o lingura de pesmet fin. Din aceasta masa se formeaza chiftele potrivite care se aplatizeaza si se tavalesc prin pesmet. Se prajesc in ulei incins cca. 5 minute pe fiecare parte si se scot intr-un vas asternut cu prosoape de hartie (ca sa absoarba grasimea in exces). Se servesc imediat alaturi de o salata verde crocanta asezonata cu un dressing asortat.
Dressing salata:
Intr-un borcan de 400ml cu capac puneti uleiul, zeama de lamaie, mustarul si parmezanul. Inchideti borcanul si agitati-l ca pe un shaker. Stropiti frunzele de salata verde cu acest dressing fin si se presara cu crutoanele de paine.
La aceasta combinatie merge un pahar de bere sau un vin alb sec.
Felicitari, Oana, vei contactata in curand de sponsorul concursului pentru a stabili detaliile legate de intrarea in posesia premiului.
Retetele trimise pana acum raman in continuare in concurs, impreuna cu cele care vor fi trimise in urmatoarele doua saptamani.
Update 25 octombrie 2013: castigatorul celei de-a 3-a etape este Roxi R, cu reteta Piept de pui cu sote de ghebe.
Pentru marinarea pieptului de pui:
- 4 felii piept de pui
- 1 lingurita mustar
- 2 linguri ulei
- 2-3 linguri vin
- sare
- piper
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- un varf de lingurita oregano uscat
- 1 catel de usturoi
Sote de ghebe:
- 1 ceapa mica
- 300 gr ghebe
- 2 linguri ulei
- sare
- piper
- 3 linguri smantana
- 2-3 crengute marar verde
Mod de preparare:
Pieptul de pui:
Spalam pieptul de pui, il tamponam cu un servet de bucatarie si il batem putin cu ciocanul de snitele, dar nu foarte tare deoarece se va usca in timpul gatirii.
Curatam usturoiul si il pisam.
Intr-un bol amestecam uleiul, vinul, sarea, piperul, boiaua de ardei dulce, oregano apoi punem mustarul, usturoiul pisat si amestecam pana obtinem o crema subtire.
Punem bucatile de pui in acest amestec, le invartim bine pe toate partile si le dam la frigider pentru 30 de minute sau mai mult timp.
Incingem o tigaie grill, punem bucatile de pui pe el si le rumenim frumos pe ambele parti.
Sote de ghebe:
Curatam ghebele, le spalam apoi le fierbem bine.
Le scurgem de apa in care au fiert, le trecem prin sub un jet de apa rece, le punem intr-o sita la scurs, apoi le taiem bucati potrivite.
Ceapa o curatam si o tocam marunt.
Punem uleiul la incins, adaugam ceapa si o inabusim 2 minute, apoi punem 1 canita mica de apa si lasam sa se inmoaie putin ceapa.
Adaugam ghebele taiate, condimentam cu sare si piper dupa gust.
Cand au scazut bine punem smantana si le mai lasam circa 1 minut pe foc.
Spalam si tocam mararul verde, il adaugam peste sote si amestecam bine.
Servim pieptul de pui alaturi de sote-ul de ghebe si ce mai doriti, noi am mai pus si cate un cartof fiert cu patrunjel verde tocat deasupra.
Pofta buna!
Felicitari, Roxi, vei fi contactata in curand de sponsorul concursului pentru a stabili detaliile legate de intrarea in posesia premiului.
Retetele trimise pana acum raman in continuare in concurs, impreuna cu cele care vor fi trimise in urmatoarea saptamana.
Update 30 octombrie 2013: castigatorul celei de-a 3-a etape este Ciprian Roi, cu reteta Sandwich Rapido.
- 200 gr carne de porc, ceafă sau cotlet. Domnișoarele pot pune liniștite orice zburătoare
- o bucată Ciabatta
- o lingură de cremă de brânză cu sau fără verdețuri
- verzituri: o roșie, un castravete, o mână salată Rucola
- un pahar de vin alb, mustar Dijon, sare, piper, oregano, chimen, boia iute, un cățel de usturoi zdrobit sau tocat fin
Lasă un răspuns