Buun. Acum ar trebui sa inceapa lista ingredientelor… ia-o de unde nu-i! :)) Ce-i cu acest articol care se potriveste ca nuca-n perete, cum o fi aparut asta pe un blog al unei blogeriţe care ofera deja de vreo doi ani de zile, cu precizie si foarte la obiect reţete ca la ma-sa, la soacra-sa sau la ma-sa lu’ fiica-sa acasa?
Iaca ce-i: ieri, consultand cu mare bagare de seama lista referrerilor din ultimele ore, caci doresc sa stiu ce anume ii aduce pe cititorii mei aici, am constat ca venisera un numar destul de insemnat de pe situl Evenimentul Zilei. Curiozitatea ma-mpinse sa aflu cum de ma onorasera cei de la evz.ro cu un link, si am descoperit un articol dedicat blogosferei culinare romanesti, Românii învaţă să gătească în blogosferă. Autoarea articolului zicea asa: „Printre cele mai apreciate bloguri şi site-uri culinare se află: gospodini.blogspot.com, chez.mazilique.ro, savalaura.blogspot.com, www.cevabun.ro, www.lauralaurentiu.ro, www.prajituratort.ro, www.gourmandine.ro, www.e-retete.ro, edithfrincu.blogspot.com, adamache-laura.blogspot.com…”, fiecare cu linkurile de rigoare. Nici nu apucai eu bine sa ma dezmeticesc din surpriza unei asemenea insemnate si neasteptate recunoasteri, ca ochii imi fugira mai la vale, la comentarii. Oamenii ziceau de una, de alta, ca bloggerii gatesc bine, altii ca nu, ca n-au habar de nimic, in fine, dau de urmatoriul comentariu:
„Am gasit uneori in unele bloguri cate o reteta de-ti puneai mainile in cap! Aveau loc adevarate catastrofe in combinatii si daca te impingea necuratul sa le spui ceva, iti dadeai foc la valiza! Au sarit odata pe mine o gasca de goblenarese ce imparteau pesemne acelasi blog, de am zis ca am nimerit intr-un stup cu albine. Remarc, cu placere ca blogurile recomandate de catre evz, sunt ale celor care intradevar se pricep la bucatarit. Le-am „rasfoit” pe toate si chiar stiu ce spun. Eu spre exemplu, folosesc reteta de blat-pandispan cu cacao a Laurei Adamache, am vazut retete bune tare cu secrete de preparare multe si in blogul Laurei Laurentiu, desi mi se pare cam tafnoasa. Oricum decat sa luati retete de pe cine stie unde mai bine intrati pe aceste bloguri si sigur veti gasi ce cautati.”
Hopa! In primul rând, mulţam de apreciere, autorul (autoarea) acestui comentariu consideră că are ce găsi pe blogul meu… dar că sunt cam ţâfnoasă! :)) Si uite asa m-am trezit reflectand: drept e, de foarte multa vreme am renuntat la obstinatia de a placea tuturor, e ceva irealizabil, nepractic si daca te incapatanezi, poate fi si frustrant. Numai ca cititorii mei nu sunt oricine si lor chiar doresc sa le plac. Probabil ca am gresit, m-am gandit ca ofer mult din timpul meu si din tot ceea ce stiu, fara sa-mi dau seama ca ofer putin din mine insami. Ma refer la faptul ca din tot ceea ce am scris pe acest blog, prea putin permite cititorilor sa ma cunoasca asa cum sunt.
Incercand sa fiu atat de obiectiva pe cat se poate, mi-am pus urmatoarea intrebare: ce impresie imi creaza mie cucoana care a scris toate astea, acceptand ca nu as cunoaste-o? Pai, in mod clar, e gurmanda. Gateste pentru placerea personala. Posteaza pe blog dintr-o anumita doza de narcisim, adora sa se simta apreciata. Clar, nu e lipsita de umor, ca-mi vine-a rade cand citesc unele postari, mai vechi, dar cu trecerea timpului s-a pragmatizat de la o postare la alta, retetele au devenit parca tot mai bune iar scriitura tot mai impersonala. Iaca, uneori ii mai ia la trei pazeste pe comentatori, drept e ca unii o provoaca, altii dau cu batu-n balta iar altii nu stiu sa scrie romaneste, dar e total neprofesionist sa se ia cu ei de guler, mult mai elegant si mai practic ar fi sa le stearga comentariile celor care deranjeaza si sa le interzica accesul.
Imi asum toate cele de mai sus, de aceea am hotarat ca de azi incepand, sa schimb ceva. Retetele isi vor pastra caracterul pragmatic, pentru ca asa trebuie sa fie, sa ofere informatii precise, cantitati, ponturi etc. Dar am inaugurat azi o noua categorie, care se numeste „de-ale mele”. In aceasta categorie imi doresc sa public articole mult mai personale decat am facut-o vreodata, pana acum. O sa va spun cum ma simt, poate o sa povestesc despre „zapacitele” mele, Maya si Lucky, despre fiica-mea, despre barbatu-meu si, desi nu o sa dezvalui cu exactitate ca sunt exact in „zilele alea”, poate ca anumite ţâfnoasă. :)) Pana la urma sunt si eu o muiere, cum ar fi spus bunicu-meu, fie iertat, cu bune si cu rele.
Ei bine, sa revin: muierea asta care sunt si-a facut un espresso scurt si tare, asa ca in fiecare dimineata. A deschis fereastra de la bucatarie si Maya s-a grabit sa vina sa o salute:
(Afară de salut, mai mult ca sigur că Maya i-a mai spus „Mă, ce stai acolo cu nasu-n cafea, nu vezi că fac „sezi”? Te doare mâna să-mi dai un biscuite?”)
Lucky are ceva de spus si ea: „Las-o mă, viseaza inca, nu vezi că incă nu s-a trezit? Mai bine vino si ajuta-ma cu covoru’ ” – care „covor” a fost odata un pres pe care cineva l-a asternut in casuta-i, dar ea l-a cam ros si a mai ramas din el doar ceea ce se vede:
Muierea cu nasu-n cafea si-a udat plantele aromatice pe care le cultiva ca orice bucatar care se respecta (bine, ea nu e inca bucatar, dar i-ar place sa fie, gradinita de plante aromatice si vreo doua cutite profi sunt primele atribute de profesionist pe care le poseda):
Le merge bine, nu?
(Promit reteta pentru baghetele astea cat de curand.)
Lasă un răspuns