Făcătură de iarnă, îndeobște, murătura de orice fel deșteaptă doruri și în momente în care frumos ar fi să se lase uitată. Te sună așa, pe neașteptate, pe la începutul verii și-ți propune o întâlnire neortodoxă de dragul vremurilor cu zăpezi și lumânări de Crăciun. Vrei să te ții tare, dar ți se înmoaie picioarele și-ți ies ochii din orbite când te gândești la ea. Muntele, mai ales, cere acreală și vara. Lumea, pe aici, nu prea se satură dintr-o bucată de brânză iar roșiile și castraveții mai rar își întind cârceii la etajul coniferelor. Tot cârnați și fripturi de ciuperci mănâncă munteanul și vara iar lucrurile astea se lasă natural cu murătură și se dreg la fel, a doua zi dupa sfânta țuică.
Două sunt amantele care reușesc cu eleganță să-și adapteze trupurile iernatice la vipia verii: varza și murătura de castraveți.
Cum se face varza murată de vară?
Varza se toacă și se frământă ușurel cu sare mai brută. Nu multă vara, doar cât ați pune în mâncarea unui unchi hipertensiv cu ochii rugători. Se așează în borcan de 5 kile, destul de îndesat, cu pauze de bețișoare uscate de mărar. Nu e cazul să adăugați apă pentru că varza va lăsa suficientă. Peste varză este recomandat să puneți o greutate că să rămână toată în lichid, eu, unul folosesc un lingou de aur, la rudele din Buzău am văzut o bucată de uraniu, dar cu un borcănel mic cu apă sau o bucată de marmură foarte bine spălată, obțineti același rezultat. Astfel gătită se lasă la loc însorit în bucătărie cu o farfurioară ori un tifon deasupra. În 3-4 zile e gata și poate fi păstrată la frigider dacă rămâne ceva după primele două atacuri.
Eram îndrăgostit de dantela asta în copilărie și savuram fiecare înghițitură sub privirile încântate ale bunicii iar zeama, vă vine sau nu să credeți, era băutura preferată lângă castronul cu cartofi prăjiți și feliuțe de slăninuță friptă.
În afară de mahmureală, la ce-ar mai fi bună varza murată?
Istoricește pălăvrăgind, tocătura asta a făcut Marele Zid Chinezesc mare, fiind hrana de bază a muncitorilor. Plină de vitamina C, în stadiul murat, dezvoltă aproape întreg complexul de vitamine B. A salvat marinarii de la scorbut și poporul muscelean de la mahmureala de vară timp de secole. Săptămâna vitoare povestim despre “castravetie”.
Pe autorul acestor rânduri, Costin Barbutz îl găsiți pe pagina lui de Facebook.
Mai multe despre activitatea lui găsiți pe costinbarbutz.ro.
Lasă un răspuns