Categorii articole

Totul despre sparanghel – informații despre produs și idei de rețete

Publicat de
Laura Laurențiu

Acest articol vă informează despre sparanghel și proprietățile lui. Beneficiile consumului de sparanghel. Câte calorii are sparanghelul? Ce este Spargelzeit? Rețete cu sparanghel.

În România, pofta de sparanghel este considerată o ”fiță”. De fapt, sparanghelul e o nevinovată legumă care se potrivește perfect condițiilor climatice din țara noastră. Potrivit priceperii cultivatorului, acesta poate avea culori și calități diferite. La noi a devenit mai cunoscut cel verde, dar cel alb este considerat mai fin iar cel mai calitativ este cel cu nuanțe roz-violacee. În imaginea de mai jos puteți vedea diferite varietăți de sparanghel, de la alb la verde și violet intens. Interesant este că, pe teritoriul României, sparanghelul crește în sălbăticie. În unele locuri, țăranii cunosc și consumă acest sparanghel sălbatic, gătit în cele mai simple moduri: în ciulama, fript pe plită sau la tigaie, mărunțit în omletă etc.

La noi, în Banat, etnicii germani, care au locuit aici timp de sute de ani, au cultivat câte o brazdă – două de sparanghel, în grădinile lor. În vremea copilăriei mele, înainte ca nemții să fi emigrat în țara lor de baștină, valurile euforiei declanșate în Germania de Spargelzeit (sezonul sparanghelului) se simțeau și pe la noi. Nu era nimic excepțional să fi văzut legături de sparanghel alb sau verde pe tejghele, în piața Iozefin!

Proprietățile sparanghelului

Atunci când cumpăram sparanghel, primul gând este că e cam piperat. E bine să ne amintim, însă,  am achiziționat o legumă care, încă din antichitate a fost supranumităhrana capetelor încoronate„, datorită gustului ei deosebit. În același timp, nu avem voie să uităm că sparanghelul este o excelentă sursă de vitamina K. Pe lângă aceasta, sparanghelul este bogat în acid folic, vitamina C și vitamina A, dar și în  vitamine B (B1, B2, B3 și B6) și fibre. Mai conține proteine și minerale, cum ar fi mangan, cupru, fosfor, sulf și potasiu. Ceea ce NU conține sparanghelul, și ar trebui să ne bucure, sunt caloriile. Doar 20 de calorii/100 de grame, ceea ce e infim.

Spargelzeit în Germania

Germanii nu sunt niciodată mai fericiți ca-n timpul sezonului sparanghelului. Poate doar de Oktoberfest. Cel mai iubit sortiment de sparanghel, în Germania, este cel alb, supranumit ”aur alb”. E bine să reținem că, dacă în cazul sparanghelului verde, decojirea este opțională, pentru sparanghelul alb e cam musai. Coaja poate fi destul de amară.

În timpul acestui Spargelzeit, germanii sunt cuprinși de o euforie aproape religioasă.  În funcție de vreme, sezonul începe de obicei în aprilie și se termină în mod tradițional pe 24 iunie, cu așa numitul ”revelion al sparanghelului”.  Cu toate acestea, dacă începutul sezonului este întârziat din cauza vremii nefavorabile, fermierii amână sfârșitul sezonului. Există ani în care se poate cumpăra sparanghel proaspăt până la începutul lunii iulie.

Îngrijirea sparanghelului este migăloasă și pretențioasă iar recoltarea istovitoare. Pozitiv este faptul că truda fermierilor este recompensată de aprecierea și apetitul oamenilor, care cumpără cantități uriașe de sparanghel.

Până la urmă, Spargelzeit este un eveniment care vorbește despre dragostea germanilor pentru legumele și fructele de sezon. Deși supermarketurile mai mari oferă produse proaspete pe tot parcursul anului, mulți oameni evită să cumpere produse care sunt în afara sezonului. Nu este clar dacă aceasta este o chestiune de gust sau o conștientizare a impactului asupra mediului. Cererea mare de produse de sezon determină multe supermarketuri, care sunt geografic suficient de aproape de o suprafață mare de teren agricol, să furnizeze în mare parte doar produse cultivate local.

Rețete cu sparanghel

Pentru a accesa rețetele, dați click pe oricare din imaginile de mai jos sau pe denumirea de rețetei (textul de deasupra fiecărei poze).

Rețeta de sparanghel la cuptor, cu șuncă și brânză

Rețeta de sparanghel cu ou poșat și sos olandez

Rețeta de supă cremă de sparaghel alb

Rețeta de salată caldă cu cartofi noi, sparanghel și brânză de capră

Rețeta de salată cu sparanghel alb și ouă de prepeliță

Rețeta de supă cremă de sparanghel verde

Rețeta de tartă cu sparanghel

Să vă fie de folos!

Laura Laurențiu

Share

Articole recente

  • mezeluri de casa
  • retete diverse

Pate de ficat de porc făcut în casă – rețetă video

Pate de ficat de porc făcut în casă - rețetă video pas cu pas. Pate de porc cu ficat și…

2 zile în urmă
  • prajituri si torturi

Prăjitură cu mere și bezea – rețetă video

Prăjitură cu mere și bezea - rețetă video explicată în detaliu, pentru o reușită sigură. Rețeta de prăjitură cu mere…

6 zile în urmă
  • conserve

Roșii la borcan în suc propriu, fără zahăr și fără sare – rețetă video

Roșii la borcan pentru iarnă, conservate în suc propriu prin sterilizare, fără zahăr, conservanți sau sare. Cum să faci roșii…

2 săptămâni în urmă
  • conserve

Ardei copți la borcan – rețetă pentru iarnă, video

Ardei copți la borcan - rețetă pentru iarnă, prezentată în format video. Cum să pui ardei copți pentru iarnă, fără…

1 lună în urmă
  • articole

Sterilizarea borcanelor și capacelor pentru conservele făcute în casă

Sterilizarea borcanelor și capacelor pentru conservele pregătite în casă. Care este motivul pentru care se sterilizează borcanele? La ce temperatură…

1 lună în urmă
  • conserve

Ardei pentru umplut la congelator, cea mai simplă și eficientă metodă, video

Ardei pentru umplut la congelator, cea mai simplă și eficientă metodă, rețetă video care prezintă atât modul de lucru cât…

1 lună în urmă

Acest site folosește cookies: Află mai multe