Cautare in site
x inchide

Tăierea porcului la bănăţeni

Adaugata la de

Ne-am trezit cu noaptea-n cap, ne-am infofolit bine in „țoale de scandal”, ne-am facut curaj si am plecat la socrii mei la Cenei, unde, in cotețul lor, doua exemplare porcine bine hranite, la greutatea ideala de sacrificare (110-120 de kile), asteptau cuminti fara sa stie ca le-a sosit Ignatul! De parca inalti responsabili ceresti ar fi fost la curent cu planurile noastre, a nins – ceea ce nici macar nu mai speram, astfel am avut parte de o taiere a porcului (porcilor) ca pe vremuri, cu zapada si tuica fiarta:

Echipa: socrii, sotul, nasul, dl. Feri senior, dl. Feri junior si subsemnata:

porcu 001

porcu 069

porcu 029

porcu 102

Am pregatit:

1. cârnați:

  • 2/3 carne de porc lucru (ceea ce cade la transat)
  • 1/3 carne de vita
  • usturoi: 30 de grame / kilogramul de carne
  • sare: 11 grame / kilogram de carne
  • piper: 10 grame / kilogram carne
  • optional: coriandru macinat: 1 lingura rasa / 10 kilograme de carne
  • paprica rosie, dulce: dupa gust (cat de rosii apreciati carnatii, tinand cont ca paprica in exces da un gust usor acrisor)
  • apa calda – atat cat sa devina pasta maleabila si sa sa framante usor

Bineinteles, procedeul incepe cu macinatul carnii, care se cantareste, se cantaresc si condimentele, sarea se dizolva in apa calda (cantitatea de sare poate fi ajustata gusturilor fiecaruia) apoi se adauga totul peste carne si se framanata indelung, pana se omogenizeaza foarte bine.

porcu 077

porcu 097

Apoi se introduce compozitia in maţele de porc bine curatate, cu ajutorul spriţului special. Daca folositi maţe conservate in sare, inainte de a le folosi puneti-le la inmuiat in apa calduta. Necesarul de maţe e de aproximativ 1 m/ kilogramul de carne.

porcu 117

porcu 118

Carnatii nu se umplu in exces, pentru a evita plesnirea lor, se formeaza perechi si se atarna pe vergele pregatite in acest scop, ca sa se zvante si apoi sa mearga la afumat (o parte ii pastram cruzi, ii congelam, carnatii proaspeti au un gust minunat si cu un piure de cartofi alaturi pot constitui o masa delicioasa si rapid de preparat).

porcu 134

Capul, ceva slanina de la barbie si organele se pun la fiert:

porcu 080

Apoi se scot, se lasa la racit si se macina sau se taie in bucati potrivite fiecarui preparat: pentru toba, limba, rinichii, inima se taie in felii, pentru sangerete se taie in cubulete slanina de la barbie, pentru caltabosi se macina restul fierturii (totul dezosat cu atentie):

porcu 120

Caltabosi si sangerete:

porcu 123

Tobele:

porcu 130

La prepararea acestor mezeluri un rol important il are supa concentrata in care au fiert organele si capul, care se va gelatiniza placut, odata preparatul racit.

Pentru sangerete se folosete sangele pastrat la sacrificare, amestecat cu sare pentru a evita coagularea, slaninuta moale de la barbie taiata in cuburi, ceva tocatura de organe, carne si soric si o cantitate ceva mai mare de supa gelatinoasa.

Clisa si sunca (slanina si jamboanele) le punem „la murat” in saramura lichida – o solutie suprasaturata de sare grunjoasa, pe care o imbogatim cu boabe de piper si foi de dafin.

porcu 111

saramura

Din slanina de la burta preparam un anume fel care nu se afuma, ci se conserva doar prin sare. Faptul de a fi stat „la murat” in saramura lichida fragezeste si da subtilitate gustului acestui preparat, care, dupa se se scoate din saramura, se lasa la zvantat (atarnat intr-un loc bine ventilat) apoi se unge cu boia, piper si putin usturoi si asta e tot!

Desigur, facem si slanina si jambon afumat – dupa scoaterea din saramura vor sta la zvantat si apoi vor merge la fum.

Răchia (ţuica) fiartă pe care a consumat-o „echipa” a contribuit in mod direct, desigur, la reusita actiunii, mentinand moralul ridicat si placerea de munca.

Revin, dupa o jumatate de an, ca sa va arat cate ceva din rezultate:

Sunca de casa:

home made prosciutto crudo

Instagram @lauralaurentiu

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

22 comentarii la Tăierea porcului la bănăţeni

  1. alina spune:

    Doresc, daca se poate, sa transpuneti intr-un post cum se face sunca de casa .Vreau tare mult sa o reproduc anul acesta.Multumesc.

  2. Arabika87 spune:

    esti cea mai tare!!!!!! te pup dulce, sarbatori fericite!!!!!!!!!!

  3. Ana spune:

    dupa cat timp se scot produsele din saramura? multumesc anticipat!

  4. Camelia spune:

    laura draga , am o intrebare de necunoscator:) sunca de casa din ce carne e facuta? am inteles ca e murata in saramura si uscata in loc ventilat si afumata, dar nu imi dau seama daca e din muschi sau din sold?

  5. Anonymous spune:

    felicitari pentru retete! spune-mi te rog cat trebuie sa stea in saramura jamboanele si slanina?
    Multumesc

  6. laura laurentiu spune:

    Multumesc mult, Claudia-Maria, ma bucur din suflet ca ti-am trezit amintiri placute!

  7. Claudia-Maria spune:

    cu asta m-ai dat gata :(( pfuai exact cum se face,ca la carte totul, acuma nu sciu cu she l-ati parlit voi,noi aveam parlitoare electrica,dar cum ma uit la molaraie simt mirosul specific fiecarei poze,am participat de mica la taierea porcului si cum zici si tu suna seasurile pe la 4 gimineata,ne infofoleam si hai afara sa ajutam pe parinti si bunici,fiecare ora era altceva de munca,ai pus exact ordinea corecta la toate 'operatiunile' ce erau in acea zii,mai putin curatatul matzelor :))) ioi ce nu-mi placea, apoi fiertul,macinatul si prepararea mezelurilor,eu taiam clisa ptr sangerete micut,framantam carnatii si taiam rinichii,limba,carnea ptr toba,matzele sa numai puta le freca maicuta cu ghise de cucuruz si le lasa cu ceapa ,bleacs! sa ma ghingesc ce mai faceam ,taiam clisa ptr jumeri,si impungeam matul cu carnat sa iasa aerul,legam caltabosii,off Doamne da bine mai era si cum zici rachia nu lipsea de pra mese :))) dar si sara cand facea mama cu maicuta papricas din carne proaspata si crofne aromate, au,au,ce vremuri,multam fain Lauro draga ptr amintirile emotionate si placute,pe care le-a trezit in mine postarea ta,sa-ti dgea Dumnezeu multa sanatace!

  8. laura laurentiu spune:

    Laura draga, ma bucur mult ca ai gasit postarea mea interesanta si ca ti-a adus aminte, intr-un anume fel, de locurile dragi tie.
    Sper din tot sufletul ca aceste practici traditionale si retetele stravechi sa nu se piarda prea curand.

    Sarbatori fericite tie si celor dragi!

  9. LauraAdamache spune:

    Laurel frumos ce pofta teribila mi-ai facut cu toate minuntiile pregatite de tine. O singura data am asistat la taierea porcului si mi-a placut la nebunie!! De la mirosul porcului parlit si pana la savurarea pomenii porcului. Eu sunt de parere ca produse de porc ca cele facute de romani in casele lor nu mai exista in nici o alta parte a lumii si imi doresc ca niciodata sa nu dispara aceasta minunata traditie.
    Draga mea iti multumesc din tot sufletul pentru fotografii si pentru film si iti dorim tie si familiei tale un Craciun Fericit!!
    Te imbratisez cu mare mare drag!!

  10. Sabina spune:

    Felicitari …ai surprins foarte frumos evenimentele …

  11. Narnia spune:

    Laura, felicitari pentru talentul tau ( si nu ma rfer doar la bucatarie ), ai toata admiratia si simpatia mea. Iti doresc Sarbatori fericite alaturi de oamenii dragi, sa le intampinati cu bucurie si cu sufletul senin. Sa va dea Domnul un an si mai bun decat cel care trece. Te asteapta un premiu pe blogul meu, daca iti face placere, il poti ridica oricand.
    Cu drag,
    Narnia.

  12. laura laurentiu spune:

    "Anonim spunea…

    Laura, ai toata admiratia mea pentru tot ceea ce faci, imi plac retetele tale, imi place cum scrii pe blog, facand parca o poveste din fiecare reteta. Totusi, imaginea aceea cu porcul injunghuat intr-o balta de sange si cu cei trei calare pe el mi se pare de-a dreptul dezgustatoare. No offence."

    In primul rand, iti multumesc pentru aprecieri. :)
    In ce priveste imaginea respectiva, probabil ca ea pare socanta pentru cineva nascut-crescut-trait la bloc. Pentru noi, astia mai "de la tara", e cat se poate de fireasca. Probabil pentru unii ceea ce voi spune va fi similar cu dezastrul psihologic din copilarie, cand li s-a dezvaluit ca nu exista Mos Craciun, dar: toate cotletele, carnaciorii, sunculita frumos ambalata de la supermarket a crescut la un moment dat pe un animal, iar animalul respectiv, saracu', a murit de moarte naprasnica, asa ca ai nostri de mai sus. No offence, sorry! :)

  13. Anonymous spune:

    Laura, ai toata admiratia mea pentru tot ceea ce faci, imi plac retetele tale, imi place cum scrii pe blog, facand parca o poveste din fiecare reteta. Totusi, imaginea aceea cu porcul injunghuat intr-o balta de sange si cu cei trei calare pe el mi se pare de-a dreptul dezgustatoare. No offence.

  14. laura laurentiu spune:

    Draga Doina, cred ca blogroll-ul meu dateaza de aproape un an in urma, cand am lansat blogul. Daca blogul tau nu apare in el, te asigur ca nu este vorba despre faptul ca eu nu vreau, ci e doar o omisiune. Bineinteles ca nu m-ai suparat cu nimic, nu ai fi avut cu ce. De altfel, deindata imi voi edita blogroll-ul si te voi introduce si pe tine.

    Sarbatori fericite tie si familiei, sa aveti parte de sanatate, bucurie si tot ce va doriti!

  15. laura laurentiu spune:

    Mimisor, da, l-am macelarit si nu doar pe el… ca fura doi! :P Multumesc de premiu si de vizita, te pup!

  16. laura laurentiu spune:

    Maria, iti multumesc foarte mult de cuvintele atat de frumoase! Intr-adevar, a fost un prilej de bucurie! Sarbatori fericite si tie, din suflet!

  17. laura laurentiu spune:

    Ari – multumesc foarte mult! :)

  18. Doina Varga spune:

    Laura, nu stiu daca voi mai intra pe net urmatoarele zile, asa ca iti urez de pe acum Craciun Fericit si La Multi Ani.
    Am vazut aceasta postare cu taierea porcului si mi-am adus aminte de sarbatori.
    Am si eu o mica intrebare. Sa nu te superi pe mine, dar de ce nu vrei sa pui Arta culinara Doina la blogroll? Cuina banateana este de mult la mine pe blogroll. Te-am suparat cu ceva?
    Pupici dulci si, inca o data, Sarbatori fericite.
    Cu drag,
    Doina

  19. MIMI spune:

    Laurico,da ce l-ati macelarit,saracu porc,ce-ati avut cu el?
    Lasand gluma la o parte,ai un premiu fff frumos la mine pe blog!Te pup,fata harnica!

  20. Anonymous spune:

    ouau
    Super, m-a apucut asa un dor de casa, sinteti super fericita ca aveti familia linga dumneavostra.
    Imi amintesc ca taiatul porcului era un prilej de distractie si de reunirea familiei. Ce vremuri
    Eu va doresc sa-l mincati cu placere si Dumnezeu sa va dea de cit mai multe bucurii si sarbatori fericite impreuna cu Domnul Isus
    Cu toata dragostea Maria

  21. Ari spune:

    foarte frumos :)O familie de gospodari priceputi!