Cautare in site
x inchide
Pătrunjel - ingredient, iarbă de leac sau supliment cu vitamine

Pătrunjel – ingredient, iarbă de leac sau supliment cu vitamine

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 17.05.2021
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Pătrunjelul (Petroselinum Crispum) este una dintre cele mai populare ierburi aromatice, însă tocmai din cauza acestei popularități este adesea subapreciat. Cei mai mulți dintre noi nu realizează că minunatul pătrunjel nu are doar un rol decorativ, ci este o plantă bogată în nutrienți, cu un gust special, care încântă papilele gustative.

Exista în lume peste 30 de varietăți de pătrunjel, însă cele mai comune sunt varietatea creață, varietatea italiană și varietatea pitică.

varietatea creata a patrunjelului

Câteva cuvinte despre originea pătrunjelului

Cultivat de mai bine de 2.000 de ani în bazinul Mediteranei, pătrunjelul a fost considerat inițial medicament, abia apoi a fost consumat ca aliment-condiment.

În antichitate, grecii considerau pătrunjelul o plantă sacră și îl foloseau pentru a încorona câștigătorii diverselor concursuri sportive, dar și pentru a decora mormintele celor trecuți în neființă. Abia în perioada Evului Mediu, pătrunjelul a început să fie consumat ca un veritabil condiment. Pe de altă parte, unii istorici apreciază că popularitatea acestei plante i se datorează lui Charlemagne (primul suveran al Sfântului Imperiu Roman), întrucât acesta cultiva pătrunjelul pe moșiile sale.

varietatea plata a patrunjelului italian parsley flat parsley

Etimologie

Numele „pătrunjelului” vine din grecescul „petroselinon„, adică „petros”>piatră și „selinon”>țelină.

Cum se depozitează pătrunjelul

Dacă nu ai norocul să locuiești la curte, astfel încât să iți amenajezi o mică grădină cu verdețuri, te poți aproviziona de pe tarabele piețelor cu legături proaspete de pătrunjel.  Această plantă este destul de rezistentă. Pătrunjelul se păstrează lejer chiar și o săptămână, dacă ții codițele plantei într-un vas cu apă. Perioada păstrării în stare proaspătă este și mai lungă dacă acoperi lejer cu o pungă de plastic vasul cu apă în care ai pus frunzele de pătrunjel și-l ții la frigider, așa cum am arătat aici. La fel de bine,  putem păstra în congelator legături de pătrunjel ambalate individual sau pătrunjel tocat.

Advertising

pastrare verdeturi in frigider

O altă metodă de depozitare și conservare este cea a uscării. Gustul, însă, nu este nici pe departe la fel de aromat și puternic ca cel al plantei proaspete. Frunzele uscate de pătrunjel se păstrează în săculeți de hârtie sau pânză, la loc ferit de căldură și umezeală.

Gospodinele mai practică și metoda conservării frunzelor de pătrunjel verde în sare. Se pun într-un borcan straturi alternative de pătrunjel și sare grunjoasă. Totul se sigilează cu o peliculă de ulei de măsline, iar la final borcanul se închide ermetic. Pătrunjelul se păstrează în acest mod la cămară sau în frigider.

Câteva idei delicioase despre cum te poți bucura de prospețimea și gustul pătrunjelului în bucătărie

Rețeta de pesto de pătrunjel – cea mai delicioasă metodă de păstrare a acestei plante aromate

Un pesto este în același timp un preparat delicios dar și o modalitate de păstrare a aromei pătrunjelului. Dacă aveți pătrunjel de grădină, e foarte probabil să vă confruntați cu o cantitate mai mare decât puteți consuma imediat. În acest caz, rețeta de pesto de pătrunjel e posibil să vă prindă foarte bine.

pesto de patrunjel reteta simpla

Ingrediente pentru pesto de pătrunjel:

  • 3 legături de pătrunjel (obișnuit, nu din cel cu frunza creață)
  • 40-50 de grame de semințe de pin/semințe de floarea soarelui/miez de nucă/migdale
  • 60-70 de grame de parmezan sau pecorino răzuit fin
  • 2-3 căței de usturoi, zdrobiți
  • 80-100 ml. ulei de măsline extravirgin
  • puțină sare grunjoasă
  • piper negru măcinat după gust

Mod de preparare:

  • Spălați și zvântați pătrunjelul. Îndepărtați tulpinile mai groase (fibroase) ale pătrunjelului și tocați-l mare, din cuțit.
  • Într-o tigaie uscată, prăjiți ușor semințele de pin/floarea soarelui/nuca/migdalele, doar cât să li se intensifice aroma. Lăsați-le să se răcorească.
  • Puneți într-un procesor/blender de putere mare frunzele de pătrunjel, semințele/nuca, brânza rasă, usturoiul și un praf de sare grunjoasă. Adăugați 2 linguri de ulei de măsline și procesați, adăugând și restul uleiului, treptat. În funcție de cât de fină vă doriți textura pesto-ului vostru, adăugați mai mult sau mai puțin ulei de măsline. În final, asezonați cu sare și piper după gust și transferați sosul obținut într-un borcănel. Acoperiți suprafața acestui pesto de pătrunjel cu o peliculă fină de ulei de măsline și păstrați-l în frigider până la 1 săptămână sau câteva luni bune, la congelator.
  • Pesto-ul este minunat cu paste. Pur și simplu fierbeți pastele conform indicațiilor de pe ambalaj și scurgeți-le de apă. Fierbinți, amestecați-le cu sosul pesto de pătrunjel, în proporția dorită. Opțional, adăugați și miez de nucă ușor prăjit și tocat din cuțit. Stropiți pastele cu un pic de ulei de măsline și completați farfuria cu parmezan sau pecorino răzuit. La fel de delicios veți găsi acest pesto stropit pe niște bruschete, acompaniind brânzeturile sau alte preparate.

paste cu pesto de patrunjel

Advertising

Salate, marinade, garnituri și altele

2. Una dintre cele mai simple salate pe care o poți pregăti cu pătrunjel proaspăt este celebra tabbouleh. Ai nevoie doar de pătrunjel, bulgur/quinoa/cous-cous, ceapă, frunze de mentă, suc de lămâie și ulei de măsline. Poți accesa rețeta cu un click pe poza de mai jos.

salata tabbouleh close up
2. Pătrunjelul este nelipsit în celebrul „bouquet garni” (un buchet de ierburi aromatice), care se folosește pentru aromatizarea sosurilor și a supelor. Vezi un exemplu de utilizare în rețeta de supă de bază, stock concentrat, click pe poza de mai jos ca s-o accesezi.

supa-de-carne-si-legume-coapte-reteta-reinterpretata-de-ciorba-de-burechite

3. Putem folosi, cu mare succes și efect, pătrunjel în marinade. Pentru marinarea cărnurilor, pătrunjelul proaspăt se dovedește una dintre cele mai inspirate alegeri. Un mix delicios din pătrunjel proaspăt, usturoi zdrobit și coajă rasă de lămâie se poate folosi ca bază a unei cruste pentru friptura de miel, vită, porc sau pui. Pentru marinarea cărnii, eu folosesc adesea o marinadă obținută procesând 1 legătură de pătrunjel, 2-3 căței de usturoi, sucul și coaja de la ½ de lămâie și 3 linguri de ulei de măsline. Aceasta aromează și frăgezește carnea minunat.

carne marinata cu usturoi si patrunjel

4. La fel de valoros este pătrunjelul și pentru a obține niște cruste gustoase și superb colorate.  Click pe poza de mai jos pentru a accesa rețeta de mușchiuleț de porc în crustă de pătrunjel. 

muschiulet de porc in crusta de verdeturi reteta video laura laurentiu

Advertising

5. Pătrunjelul proaspăt este un ingredient ce face minuni în farfurie și se poate pune aproape în orice fel de mâncare, de la salate, supe, garnituri sau preparate la grătar. Cu un click pe imaginea de mai jos, accesați rețeta de salată de vinete libaneză, în care pătrunjelul are un rol foarte important.

salata de vinete libaneza reteta salata libaneza de vinete salata de vinete cu rosii si ardei reteta

6. Una dintre cele mai populare garnituri este cea de cartofi natur cu unt și pătrunjel. Se potrivește perfect la preparatele cu pește, dar nu doar cu acestea. Rețeta o puteți accesa cu un click aici sau pe poza de mai jos.

cartofi natura reteta clasica de cartofi natur reteta cartofi natur cum se fac

Bine de știut:

  • Pentru a scăpa de respirația neplăcută și de mirosul pregnant de usturoi, este suficient să mesteci câteva frunze proaspete de pătrunjel.
  • S-a constatat că tratamentul cu pătrunjel ajută la stimularea scalpului și combate alopecia.
  • Umflăturile și mâncărimea provocate de înțepăturile de insecte se pot calma prin frecarea zonei afectate cu pătrunjel zdrobit.
  • Varietatea de pătrunjel creț se folosește îndeosebi ca decor, în vreme ce pătrunjelul italian este preferat pentru condimentarea mâncărurilor.
  • Rădăcina de pătrunjel este, la rândul său, comestibilă. Se folosește în supe, dar și crudă, în diverse salate.
  • Semințele de pătrunjel au rol diuretic.

Beneficii aduse de pătrunjel pentru sănătate

Datorită faptului că pătrunjelul este bogat în betacaroten, vitaminaA, vitamina B12, acid folic, calciu și vitamina C (conține chiar mai multa vitamina C decât citricele), acesta aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Amintesc doar o parte dintre acestea:

  • are rolul de a crește cantitatea de antioxidanți din sânge
  • stimulează funcțiile ficatului și optimizează activitatea digestivă
  • consumul său contribuie la scăderea colesterolului din sânge
  • are proprietatea de a îmbunătăți funcția ficatului, splinei, rinichilor și glandelor suprarenale
  • contribuie la ameliorarea durerilor reumatice
  • ajuta la slăbit

Cura cu pătrunjel

Pătrunjelul este benefic pentru detoxifiere, pierderea în greutate și prevenirea diverselor boli. A devenit populară o cură cu suc de pătrunjel, care promite că te scapă de câteva kilograme nedorite în două săptămâni. Pe de altă parte, găsim avertizări și despre faptul că sucul de pătrunjel nu se va consuma de femeile însărcinate și nici de cele care alăptează. Așa că, în locul sucului de pătrunjel, care nu are un gust grozav și pare și destul de agresiv, din informațiile pe care le-am găsit, eu optez oricând pentru o cură de pătrunjel în starea sa naturală. În primul rând, frunzele conțin și fibre digestive, pe care e păcat să le pierdem. Apoi, salata tabbouleh are un gust superb, la fel și pesto-ul de pătrunjel, așa că nu văd niciun motiv să renunțăm la aceste preparate gustoase în favoarea unui suc neapetisant.

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertising
CLOSE
CLOSE