Nu cu mult timp în urmă, am primit un e-mail prin care mi s-a propus un parteneriat interesant, o colaborare cu Kuxa Studio Timișoara în ideea organizării unor evenimente dedicate pasionaților de mâncare bună. Am intuit potențialul ideii foarte repede, m-am mai sfătuit cu Eliza de la Kuxa și evident că am zis da, căci de n-ar fi fost nici nu s-ar fi povestit.
Kuxa e un puțin altfel de magazin de mobilă de bucătărie, practic, ei creează bucătăria perfect adaptată fiecărui spațiu, au soluții și tehnologii care te lasă cu gura căscată, efectiv, iar norocoșii lor clienți sunt fericiții care iau acasă o parte din toate aceste minunății.
În afara activității specifice, Kuxa Studio e un minunat spațiu pentru evenimente food related, căci ce altceva ar putea să-și dorească un foodie adevărat, decât un spațiu amenajat cu mult bun gust și foarte interactiv, în care să vadă efectiv cum se gătește mâncarea ce urmează să îi fie servită și în același timp, dreptul de explora liber prin toate cotloanele bucătăriilor superbe, de a se distra cu toate gadgeturile expuse acolo?
Așadar, în acest decor modern și inspirat urmau să aibă loc demonstrațiile, atelierele de gătit, team building-urile și petrecerile private de a căror organizare am acceptat să mă ocup.
Și pentru că, atunci când gătesc, îmi place mult ca pe lista ingredientelor să introduc și o componentă culturală, alegere care, de fiecare dată, asigură subiecte pentru conversația imediat următoare degustării, am ales o temă pentru primul meu eveniment organizat în spațiul de la Kuxa: avea să fie despre mâncarea locală, voi folosi 100% materii prime provenind din Banat iar preparatele alese vor ilustra bucătăria bănățeană, într-o interpretare modernă.
Printre cei care s-au arătat interesați de această gustoasă întâmplare, în cadrul căreia urma să lansez și serviciul de organizare de evenimente despre care am povestit deja, au fost mulți prieteni și prieteni ai prietenilor, oameni interesați de fenomenul gastronomic local și bucuroși să afle că, uite, există o alternativă incitantă și interactivă la timpul petrecut în cârciumile de prin oraș și împrejurimi.
Și pentru că orice poveste e mai ușor de urmărit cu mâncare bună alături, o să trec la cele oferite gurmanzilor participanți: șase aperitive în porții mini, care au fost: un creme brulee sărat, cu brânză maturată, bucățele de rață confit cu sos de vișine și chips de pâine prăjită, fasole frecată cu ulei de dovleac, servită cu ceapă crocantă și cârnat picant de la Cenei, salată de grâu cu rucola, cu brânză caciotta și smochine, o puțin altfel de salată de vinete și un pate de casă servit cu dulceață de ceapă și coacăze negre (click pe oricare fotografie de mai jos pentru mărire).
Tot ceea ce ați aflat despre preparate domniile voastre, cititorii, au aflat, evident, mai amănunțit, și participanții la eveniment, curioși să le afle gustul, dar în același timp plini de întrebări.
După ce ne-am prins un pic sufletele cu aperitivele, am putut povesti un pic despre mâncare și ce frumos au curs poveștile lângă vinurile Balla Geza, din podgoria Miniș!
Toți cei născuți și crescuți în Banat își amintesc exact că mâncarea copilăriei lor a fost, de cele mai multe ori, carnea de porc cu cartofi… și compot. Ei bine, felul principal pe care l-am servit la acest eveniment s-a dorit a fi o reinterpretare a ”crumpilor cu carne și compot” din amintirile noastre, așa că am pregătit o fleică de porc coaptă încet, până când carnea a ajuns de se topea în gură iar șoricul era roșu și crocant de parcă ar fi fost zahăr ars, alături de ”crumpi rântăliți” (cartofi cu ceapă călită și minunata paprika dulce de ardei, unul din motivele de mândrie ale regiunii), pe care i-am asamblat și gătit puțin altfel, sub forma unui gratin care s-a porționat frumos, am avut și un piure de mazăre și niște nectarine caramelizate, alături de un sos onctuos și aromat. Nectarinele și sosul le-am pregătit sub ochii curioși ai asistenței.
… și, mai amestecând în oale, mai răspunzând la întrebări, am ajuns și la momentul fericit al degustării sosului, pe care l-am declarat bun după câteva ajustări de asezonare.
Am montat farfuriile sub aceiași ochi plini de curiozitate și de poftă ai minunatei asistențe.
… și nu știu de ce, după ce le-am dat mâncarea a fost un moment în care toate poveștile au amuțit. :) Și-au revenit câteva minute după aceea, ajutate de un pahar de vin.
Desertul a fost din nou asezonat din plin cu amintiri din copilărie: fiecare a primit câte o farfurie de gomboți cu prune destructurați, serviți cu înghețată de vanilie făcută în casă. Le-a cam plăcut, aș zice eu, judecând după felul în care au arătat farfuriile la final!
Și-apoi au urmat alte povești, râsete și voie bună, și chiar sper ca oaspeții mei să se fi simțit la fel de bine ca mine. Eu m-am bucurat din plin de compania lor, de atmosfera plăcută și relaxată și de interesul pentru un alt fel de meniu bănățean.
Despre același eveniment, puteți citi și cele scrise de oaspeții mei Alina Codrean și Costin Barbutz, cel care a făcut și fotografiile.
Așa că, dragul meu cititor, dacă ești timișorean sau doar în trecere prin orașul nostru și te-ai gândit să participi la un atelier culinar, să organizezi un team building pentru angajații sau prietenii tăi sau pur și simplu o petrecere gourmet, nu exita să mă contactezi la adresa de email laura[at]lauralaurentiu.ro. Dacă ești ca mine, pasionat de mâncare, deja avem un limbaj comun iar în privința temelor pentru ateliere, am destule propuneri să-ți fac, dar în același timp, sunt receptivă față de dorințele tale. În principiu, această activitate va începe din plin din septembrie 2017, dar dacă arde cu adevărat, o vom face și în luna de zile care a rămas până atunci.
Lasă un răspuns