Cautare in site
x inchide

Pâinea Sylvester Graham, ce este și de ce s-o mâncăm

ADVERTORIAL
Adaugata la de

Cred că vă mai amintiți de acele delicioase bruschete cu vinete și rodie pe care le-am făcut cu ceva timp în urmă, colorate, pline de viață și mai ales gustoase. Ei bine, unul dintre motivele pentru care acele bruschete au fost nu doar aspectuoase, cu ale lor culori vibrante, ci și foarte sănătoase, a fost pâinea Sylvester Graham de la Vel Pitar, o pâine care, mărturisesc, e prima mea alegere atunci când sunt prea ocupată ca să fac pâine în casă.

bruschete cu vinete si paine graham vel pitar 2

Știu că mulți dintre voi sunt interesați de argumentele mele atunci când prefer un anumit produs altuia, așa că o să vă explic, în cele ce urmează, care sunt motivele pentru care iubesc această pâine, explicație care nu ar avea destulă greutate dacă nu am povesti un pic despre istorie, pentru că pâinea Sylvester Graham de la vel Pitar chiar e o pâine cu o lungă istorie în spate.  

Pâinea  Sylvester Graham este o pâine obținută din 100% făină integrală graham, o pâine specială și datorită procesului de fabricație care  este unul de durată și necesită investiții în liniile de fabricație, inspirată după o rețetă  veche, elaborată  la începutul secolului XIX de chiar domnul Sylvester Graham.

Cine a fost Sylvester Graham?

ambalaj
Sylvester Graham, născut în anul 1794 în Statele Unite, este, de facto,  reformatorul dietelor americane și este un pionier al dietelelor vegetariene. În 1829, Sylvester Graham a  enunțat, pentru prima dată în lume, principiile unei diete vegetariene. Principiile sale au rămas consemnate în al său Jurnal al Sănătății și Longevității și sunt perfect valabile și astăzi pentru toți cei care doresc să urmeze o dietă vegetariană sănătoasă și echilibrată. Pe scurt, el promova consumul de legume și fructe, cereale integrale și fibre, recomanând ca lactatele și ouăle să fie consumate cu moderație.

De asemenea, Graham și discipolii săi, care au rămas cunoscuți sub numele de ”Grahamiți”, pledau pentru un întreg stil de viață sănătos,  care presupunea evitarea băuturilor alcoolice și a alimentelor procesate și pentru moderație în toate aspectele vieții de zi cu zi. Graham și adepții săi au postulat o legătură puternică între alimentație, sănătate și moralitate, văzând corpul omenesc ca pe un sistem holistic, care trebuia să fie păstrat în echilibru, pentru ca individul să-și mențină sănătatea fizică și spirituală.

Puțini oameni își mai amintesc astăzi cine anume a fost Sylvester Graham, însă este comemorat de fiecare dată când cineva mănâncă o felie de pâine graham.  În 1829, Sylvester Graham inventa Dieta Graham,  bazată în special pe consumul de fructe, legume și alimente bogate în fibre și exclude din alimentație carnea și condimentele. Pornind de la principiile acestei diete, Sylvester Graham creează pâinea Graham, o pâine obținută din făină integrală măcinată grosier (cu spărtură de tărâță) și fără aditivi chimici.

Calitățile pâinii Graham

De când am început să coc tot mai des acasă pâine cu maia naturală, am aflat despre beneficiile deosebite ale acesteia, atât în ceea ce privește gustul produselor de panificație cât și calitatea de a le menține proaspete un timp îndelungat. Maiaua naturală este un agent de fermentare și dospire asemănător cu mult mai cunoscuta drojdie de bere (Saccharomyces cerevisiae), dar nu din familia acesteia, ci este un tip de drojdie care apare spontan pe boabele de cereale, de fapt, un cocktail de bacterii benefice din care cele mai răspândite sunt Saccharomyces exiguus si Candida humilis.

Maiaua naturală este obținută din apă și făină, care, în prezența bacilului lactic (Lactobacilus), declanșează un proces de fermentare mult mai lent, dar și mai complet decât al drojdiei de bere. Pâinea  Graham de la Vel Pitar conține maia naturală deshidratată, ceea ce îi prelungește cu mult termenul de valabilitate, pentru că, am constatat eu în urma sutelor de șarje de pâine pe care le-am făcut, pâinea cu maia naturală nu mucegăiește, de aceea nici pâinea Graham de la Vel Pitar nu conține E-uri și conservanți, ci doar ingrediente naturale.

paine-graham-sylvester-de-la-vel-pitar-in-ambalajul-original

Îmi mai place în mod deosebit faptul că această rețetă veche este pusă în practică respectând consemnările lui Sylvester Graham, adică, în mare parte, principiile preparării sunt aceleași ca în prima jumătate a secolului XIX. De exemplu, parte a procesului de fabricație este hidratarea făinii timp de 4 ore, și m-am bucurat tare mult să aflu asta, pentru că și eu parcurg acest pas, numit autoliză, atunci când fac acasă pâine cu maia. Este un procedeu care ajută făina să primească o hidratare mai mare și care duce la obținerea unei pâini cu o textură mult mai bună.

Cumpăr cu încredere pâinea Sylvester Graham de la Vel Pitar și pentru că e făcută din făină măciniş integral 100% graham – necernută, utilizată cu tot cu tărâţe, o făină cu particule mai mari, măcinată grosier, care este o excelentă sursă de fibre (7,4 g/100g produs) de magneziu și vitamina B. Făina aceasta este obținută cu ajutorul unei tehnologii speciale care necesita investiții foarte mari. În România, compania 7 Spice (parte a grupului Vel Pitar) deține această tehnologie.

Cam astea au fost motivele pentru care pâinea Graham de la Vel Pitar își face adesea loc în coșul meu de cumpărături. În plus, e pe placul întregii familii și e la fel de bună ca atare ca și prăjită. Așteaptă doar idei creative pentru cele mai bune sandvișuri și tartine și mi-ar face mare bucurie să-mi povestiți în comentarii despre cel mai îndrăzneț, dar delicios sandviș pe care l-ați creat vreodată. Cea mai ușchită combinație a mea a fost un sandviș cald cu camembert, ciocolată neagră și caise deshidratate, bineînțeles, între două felii de pâine Graham. Oricât de ciudat sună, chiar a fost delicios, l-am făcut atunci vreo trei zile la rând, la cererea soțului meu. :)

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comentarii la Pâinea Sylvester Graham, ce este și de ce s-o mâncăm

  1. O inima ranita de moarte spune:

    Laura, iti scriu pentru a doua oara.

    Prima data, acum cateva luni, parca, ma apucam sa comentez la un articol despre hrana sanatoasa in care aparea…

    Transmite… toate salutarile mele de bine, atat cat mai poate fi binele pentru mine.

    • Îmi pare rău sincer, lucru mai rău decât ți s-a întâmplat ție nu este pe lumea asta. Mi-e și rușine să-mi ofer sfaturile, mi se pare că orice aș spune ar suna gol și inutil, pentru că nu ai cum să nu mai simți durerea când ai pierdut o parte din tine. Și nu zic să nu mai simți, ci să rabzi și să te bucuri așa cum se cuvine de ceea ce ți-a rămas, pentru că merită să simtă bucuria ta, entuziasmul tău, aprobarea, mândria ta de el. Caută să nu simtă și el durerea ta, nu are nicio vină și nu o merită.

      Și nu îți face griji pentru mine, de aproape opt ani încoace am văzut/citit și auzit atât de multe încât m-am întărit destul de mult ca să pot merge mai departe chiar dacă nu plac unora sau altora. Nu a fost nici primul, nici ultimul comentariu plin de ură pe care l-am primit. Cu alte cuvinte, mi s-a îngroșat obrazul și mi-am tras și-o platoșă anti-stropi :).

      Mă deranjează în continuare ca blogul meu să fie asociat cu alte persoane, chiar dacă îmi sunt prietene. Nu cred că te-am expus pe Facebook, comentariul acela era la fel de anonim ca altele, doar mi-am exprimat enervarea față de faptul că unii dintre cititorii mei vin pe blogul meu ca să își exprime nemulțumirile față de alți bloggeri, nici măcar nu am nominalizat despre cine e vorba.

      În fine, sper să mă ierți, de data asta, că ți-am editat comentariul :). Nu cred că lucrurile pe care mi le-ai scris trebuiau să ajungă sub ochii oricui și chiar îți recomand formularul de contact dacă mai vrei să-mi scrii ceva despre subiecte așa de sensibile.

      Să știi că apreciez mult ceea ce ai făcut :). Există oameni care împroașcă răutăți și nu privesc niciodată înapoi sau, dacă o fac, o fac doar ca să constate cu satisfacție ce sensibilități au rănit. Mesajul tău mi-a arătat că există o persoană cu mult caracter care mă citește și comentează uneori și care, din păcate, are o poveste foarte tristă. Îți mulțumesc!