Cristi Roman este, inainte de toate, un prieten cald si bun. Un om foarte pasionat, cu un suflet mare de tot, care si-ar dori ca in Romania, locul pe care, dupa atatia ani traiti prin vestul Europei, inca il numeste acasa, sa se intample lucruri frumoase in sensul schimbarii in bine a gastronomiei locale. Ideea infiintarii Asociatiei Romania Culinara ii apartine lui Cristi, la fel si ideea Saptamanii Restaurantelor, care, iata, a ajuns deja la a doua editie si a capatat de acum o amploare nationala.
Cristi Roman s-a nascut in Bucuresti, este jurnalist si blogger culinar, detinatorul websiteului Foodblog.ro, dar si bucatar profesionist in Dublin (Irlanda), unde locuieste din 2008. A absolvit in 2011 o scoala profesionala de gatit in Irlanda, lucrand de atunci in mai multe restaurante si hoteluri din Dublin, fiind specializat pe bucataria irlandeza si britanica. In Romania a lucrat o perioada ca si critic de restaurante pentru publicatia Time Out Magazine. Este autorul primului e-book romanesc de calatorii culinare (2012). Calatoreste regulat prin Europa in scopuri culinare, pentru a cunoaste cat mai multe din bucatariile si stilul culinar de viata al altor tari. Scrie articole culinare pentru mai multe siteuri si publicatii romanesti, precum Dilema Veche, Hotnews, Adevarul, etc. Detine propria afacere culinara, disponibila la www.foodblog.ro/business.
Ce ne spune Cristi Roman despre Craciunul Si Anul Nou in Irlanda
Multumesc Laurei pentru onoarea de a scrie un text pentru siteul ei. Dupa mai multe amanari inainte de Craciun, pentru care ma simt complet rusinat, am reusit acum sa incropesc un articol despre Craciunul si Anul Nou in Irlanda, din punct de vedere culinar.
Fiindca lucrez intr-o bucatarie profesionala, pe plan personal nu am reusit sa ma bucur de specificul Craciunului: relaxare, sarbatoare, mese speciale, prieteni, familie. Am lucrat insa pentru ca alti oameni, ceva ma norocosi, sa beneficieze de o masa de calitate si de o atmosfera de sarbatoare.
Culinar, in Irlanda Craciunul este mult mai important decat Anul Nou. Probabil ca in fiecare tara crestina. Insa eu ma refer aici si la mesele festive: multi dintre noi pregatim de Revelion o sarbatoare festiva grandioasa, cu masa bogata si mare petrecere. In Irlanda este invers.
Irlandezilor le place sa iasa mult in oras, de Craciun, in special in perioada 20-24 decembrie si apoi pe 26. Ziua de 25 este sfanta: majoritatea restaurantelor si hotelurilor sunt inchise, iar puburile in totalitate. Se sta acasa si acum e momentul pentru o masa in familie.
Ce mananca irlandezii de Craciun acasa, adica cei traditionalisti?
Curcanul este ingredientul sfant, preparat la cuptor. Unii oameni prefera sa il umple cu un amestec facut din miez de paine, unt, cimbru si salvie. Acest mix se cheama “stuffing” si este folosit si pentru pui (piept), in restul anului.
Curcanul este insotit, obligatoriu, de varza de Bruxelles la cuptor, sos gravy (un sos maroniu inchis), legume fierte. Foarte popular este insa si amestecul de curcan cu sunca de porc (turkey&ham), servite impreuna, alaturi de stuffing (pus separat pe farfurie), legume si sos gravy.
Ca desert este preferat in aceasta perioada Christmas puddingul, care reprezinta o prajitura extrem de densa, facuta in principal faina, zahar brun, unt, miez de paine, fructe uscate, alcool. Se serveste calda, alaturi de sos de vanilie. Personal nu ador acest desert fiindca este un amestec haotic de zeci de arome si gusturi, totul invelit in alcool.
Ce mananca irlandezii de Craciun in oras?
Aici pot raspunde pe larg, fiindca doar asta am facut in ultimele zile. Deja dupa 27 decembrie, mancarea de Craciun este data la o parte si se revine la stilul normal.
Ziua de 24 decembrie, de anul asta, a fost cea mai aglomerata si grea zi de munca pentru mine, in cei aproape 4 ani de cand muncesc in restaurantele din Dublin. Sute de clienti am servit atunci, timp de sapte ore, neintrerupt.
Dintre gustari cred ca cel mai popular fel servit in locul in care muncesc sunt crevetii in aluat de bere, alaturi de salata cu mango si sos marierose.
Sos Marie Rose: maioneza, ketchup, paprika, putina pudra de chilli, lamaie, coniac. Varianta cea mai banala si de fuga este doar ketchup + maioneza.
Aluat de bere (batter): faina, oua, apa minerala, bere blonda.
Cred ca cele mai cerute feluri de mancare principale sunt curcanul cu sunca si puiul umplut (este aceeasi umplutura de mai sus: miez de paine, ierburi, unt). Am pus aici o poza cu puiul umplut, care este servit de Craciun alaturi de colcannon, pastarnac si morcovi, sos alb.
Sosul pentru pui: sos alb, smantana, bacon afumat.
Pastarnac si morcovi: facuti la cuptor si amestecati pe final cu unt, verdeturi, usturoi, miere, sare, piper.
Colcannon: piureu de cartofi amestecat cu varza kale, fiarte si tocata inainte.
Fiindca am povestit mai sus de Christmas pudding, am ales sa va vorbesc un pic acum despre lemon pudding, una dintre prajiturile pe care le avem in meniu in aceasta perioada. Si nu intamplator am ales-o ci pentru ca reprezinta chintesenta preferintelor culinare ale irlandezilor in materie de prajituri. Irlandezii nu obisnuiesc sa consume prajituri cremoase, zemoase, asa cum suntem noi obisnuiti, ci mai degraba le prefera pe cele uscate. Sa nu va mirati daca ajungeti in Irlanda si vedeti ca cele mai populare torturi sunt cele facute din blat uscat gros, simplu, in doua straturi, intre care se pune gem. Si pasta de zahar pe deasupra.
Lemon puddingul nostru are avantajul ca este servit alaturi de un sos transparent facut din zahar, zeama de lamaie verde si extract de levantica, fiindca altfel ar fi aproape nemancabil, lipindu-se de cerul gurii. Se prepara combinat, atat la aburi, cat si la aburi+cuptor (o functie de baza in cuptoarele de bucatarie profesionala).
Lemon pudding: faina, oua, unt, zeama de lamaie, praf de copt, zahar, coaja de lamaie.
Va doresc tuturor un An Nou mai bun, plin de evenimente pozitive si de impliniri!
Ii multumesc lui Cristi pentru aceasta contributie, articolul cuprinde multe informatii pe care nu le stiam si sunt convinsa ca si cititorii blogului ReteteCaLaMama vor descoperi lucruri interesante. O sa ii raspund cu o urare frumoasa, pe care chiar el mi-a facut-o „Sa crestem impreuna Romania Culinara in 2015!”. Spor, sanatate si putere de munca, draga Cristi!
Lasă un răspuns