L-am cunoscut pe Chef Johnny Susala cand am ajuns sa-i fiu practicant la restaurantul AGO. Daca ar fi sa-l descriu in doua cuvinte, i-as zice argint viu. Johnny reusea intotdeauna sa fie prezent peste tot, sa stie ce temperatura este in fiecare frigider in parte, sa se ocupe si bucatarie, si de comenzi si de preluarea marfii si de meseriasii de la intretinere. Pentru ca oamenii care mananca in restaurant sa poata ajunge sa se bucure de momentul de arta reprezentat de farfuria perfecta care li se pune in fata, in bucatarie se intampla foarte multe alte lucruri, in afara de efortul gatitului in sine. Iar Johnny parea sa se descurce de minune nu doar cu „partea artistica” ci si cu toate acele sarcini administrative, a caror importanta o inteleg dar care mi se par destul de coplesitoare.
Johnny este tot numai suflet. Un om cald si cu „lipici”, care, insa, se aprinde repede si isi conduce bucataria cu o mana de fier. Chiar daca rade atunci cand iti spune „My way or „f” word high way”, trebuie sa o iei ca atare si sa fii convins ca e adevarat. Iar daca lucrurile merg perfect in bucatarie, atunci Johnny e cu adevarat fericit si are un cuvant bun pentru fiecare.
Ne-am imprietenit la catarama si cred ca o sa ramanem prieteni pe viata, in orice contexte ne-ar distribui soarta. Nu-i asa, Johnny? :) Prietenii adevarati nu au nevoie sa se vada in fiecare zi, sentimentul de prietenie ramane acelasi chiar si la distanta. E minunat sa stii ca poti sa suni un prieten la orice ora, daca ai nevoie de un sfat, si mai ales ca vei primi sfatul cel mai bun.
Chef Johnny Susala este un om foarte ocupat, asa ca ii multumesc foarte mult pentru ca si-a facut timp in aceasta perioada, cand restaurantul este atat de ocupat, sa raspunda la cele 10 intrebari ale interviului ce urmeaza.
1. Spune-ne cate ceva despre tine: experienta profesionala, pe unde ai lucrat, daca preferi un anumit tip de bucatarie.
La mine in familie suntem bucatari din mama-n fii, ca sa spun asa. Mama mea este bucatar, la fel sora si fratele meu. Am o experienta profesionala de aproape 18 ani, timp in care am lucrat atat in Romania cat si in strainatate sau pe vase de croaziera.
Prefer bucataria frantuzeasca pentru ca eu consider ca daca ajungi sa stapanesti bucataria frantuzeasca poti stapani toate bucatariile lumii. In momentul de fata prefer bucataria contemporana.
2. Alege dintre optiunile de mai jos Craciunul ideal pentru tine si argumenteaza pe scurt.
a) intr-o statiune montana, la ski
b) un Craciun exotic, sub palmieri, pe malul oceanului
c) acasa, alaturi de familie si prietenii dragi
Craciunul ideal pentru mine este acasa, alaturi de familie si prietenii cei mai dragi. Nu cred ca e nevoie sa argumentez asta. Pur si simplu e climatul care ma face fericit.
3. Din experienta ta, care crezi ca sunt cele mai grave greseli pe care le fac oamenii ce gatesc acasa de Sarbatori?
In primul rand si cea mai grava greseala este ca romanul vrea mancare multa si foarte multa! Sigur, s-au creat in timp anumite traditii legate de meniurile sarbatoresti, in Moldova nu se poate fara un anumit fel de mancare, in Ardeal fara altele si asa mai departe. Cu toate astea, ar trebui sa mai trecem peste traditii si sa ne gandim serios ca un amestec de proteine si grasimi animale concentrate in alimentatia noastra in doar una-doua zile nu o sa aduca nimic bun. De altfel, o vizita la unitatea de primiri urgente a ajuns sa fie la fel de traditionala de Craciun ca si porcul si carnatii.
As enumera cateva greseli de evitat:
- mancarea prea multa si prea calorica; hai sa gatim doar atat cat avem nevoie, vom economisi munca, bani si vom fi mai sanatosi;
- un meniu bazat exclusiv pe carne: nu o data, pe masa de sarbatori a romanilor putem gasi la felul principal friptura de porc la tava, carnati si snitele, toate in acelasi timp, cate-o muratura timida si un mustar. As inlocui macar jumatate din carne cu salate de cruditati si legume pregatite in diverse feluri.
- mancarea pe care romanii o servesc de sarbatori este prea previzibila; sarmalele sunt bune, carnatii si ei, la fel si cozonacii. Dar nu s-a gandit nimeni ca e plictisitor sa mananci sarmale la tine acasa, sarmale si la Nasu’, cand mergi la colindat, la mama tot sarmale si peste tot cate o felie de cozonac? Exista si alte feluri de mancare sarbatoresti, cel putin tot atat de gustoase si putina diversitate nu inseamna ca renegam traditiile.
4. Crezi ca romanii si-au facut un obicei din a acumpara excesiv de multa mancare inaintea Sarbatorilor?
Romanii nu si-au facut un obicei de a cumpara excesiv, romanii cumpara excesiv prin natura lor! Cumparaturile se fac dupa sistemul „daca a luat vecina trebuie sa iau si eu” si cumparand toate aceste cantitati enorme de mancare oamenii simt ca ar fi mai bogati. Macar de sarbatori. :)
5. Poti sa ne dai cateva sfaturi pentru a pastra anumite tipuri de alimente in conditii optime?
In primul rand sa vorbim de produsele din frigider:
Dupa parerea mea, frigiderul trebuie sa fie ca o biblioteca, foarte bine organizat si aranjat pe categorii… si cred ca se poate face asta si acasa, asa cum am eu grija ca frigiderele si camera frigorifica de la restaurantul unde lucrez sa fie intotdeauna perfecte.
Principiul de baza dupa care trebuie sa folosim alimentele din frigider este „primul venit, primul plecat” ( first in, first out)… si asa evitam sa aruncam din produse, care altfel ar zace mult si bine prin frigider pana ar expira.
In camara sistemul este acelasi.
6. Poti sa ne precizezi cateva din metodele de a elimina efectele nedorite pe care depozitarea in conditii improprii o poate avea asupra alimentelor, chiar si pe termen scurt ?
Cateva exemple:
- ceapa se pune in frigider curatata si neacoperita; astfel se va elimina si mirosul neplacut;
- legumele, dupa parerea mea, odata spalate trebuiesc folosite imediat, nu se mai pun inapoi in frigider;
- conservele desfacute care se tin la frigider trebuiesc folosite in maxim 2 zile
- carnea si pestele se pot pastra 2 zile la frigider, dar obligatoriu pe rafturi diferite
7. Exista tot felul de superstitii referitoare la alimentele care ar trebui excluse sau, dimpotriva, nu au voie sa lipseasca din meniul de Sarbatori. Spune-ne daca ai auzit si tu despre aceste credinte populare si ce parere ai despre ele.
Nu cred in superstitii de acest fel si nici nu am auzit de aceste credinte populare. Din meniul de Sarbatori nu au voie sa lipseasca preparatele gustoase, proaspete si echilibrate din punct de vedere nutritional. Asta e singura mea „credinta”. :)
8. Cum ar trebui sa isi planifice masa de Sarbatori o gospodina si care ar fi, in opinia ta, structura ideala a meniului?
Gospodina, in primul rand, ar trebui sa planifice un meniu de sarbatori dupa numarul de persoane pe care le are la masa, sa compare de la an la an ce s-a mancat mai mult, ce s-a aruncat mai mult, sa incerce si lucruri noi, sa incerce sa creeze o legatura intre produse la felul unul si doi si sa consume din preparate cu bun simt.
9. Oamenii nu se pot abtine sa gateasca mai mult decat e necesar, de Sarbatori. Ne poti sugera cateva modalitati de a recicla resturile de friptura, de cozonac etc. in preparate delicioase?
Din resturile ramase de dupa sarbatori in Romania, poti sa saturi multi oameni si sa faci multe lucruri.
exemplu:
- Resturi de friptura: sandwich-uri, paste( carnea taiata cubulete), placinte!
- Cozonacul uscat: poti sa il folosesti in diferite budinci pe post de blat, il poti taia in felii subtiri si face biscotti, folosit ca petit four dupa ce a fost un pic insiropat si garnisit cu fructe si un sos chantilly.
10. Site-ul acesta este citit in proportie de 80% de femei, iar femeile adora dulciurile. Poti sa ne spui care ar fi, in opinia ta, un top 3 al deserturilor de Sarbatori?
Ca orice roman, apreciez si eu un cozonac bun sau un tort facut dupa traditiile romanesti, dar de sarbatori, mai ales atunci, simt nevoia sa fiu rasfatat si sa incerc si lucruri noi. Iar un top 3 al deseturilor preferate de mine ar arata asa:
3. creme brullee
2. tarta cu lamaie si meringue
1. mango cheese cake si ciocolata
Le doresc tuturor cititoarelor si cititorilor Sarbatori fericite cu mancare buna si sanatoasa!
Multumesc mult, Johnny, Craciun fericit iti dorim si noi tie, si un An Nou mai bun, cu multe impliniri!
Daca doriti sa urmariti activitatea lui Johnny, aceasta este pagina lui de Facebook: CHEF JOHNNY SUSALA.
Lasă un răspuns