Cautare in site
x inchide

LaDORNA, din lapte românesc?

Adaugata la de

Nu demult, mi-au ajuns sub ochi niște articole referitoare la brandul românesc de lactate LaDorna. Erau acuzații conform cărora cei de la LaDorna nu mai achizionează lapte de la fermierii români și nici măcar produsele tradiționale nu ar fi fabricate în România. Susțineau acele articole că telemeaua LaDorna ar fi importată din Polonia.

Nu știu cine a ”aruncat cu piatra”, fapt este că informațiile au fost preluate în avalanșă de tot mai multe publicații iar pe Facebook share-urile nu conteneau să apară.

M-au intrigat aceste vești proaste, pentru că unul dintre principiile mele de blogging dar și de viață este să susțin pe cât îmi stă în putere producătorii români, pe de altă parte nu o dată recomandasem eu însămi, în rețetele de pe blog, smântâna sau brânza LaDorna.

Așadar, am decis să fac ceea ce nici măcar unul dintre cei care preluaseră această informație nu făcuse: să scriu celor de la LaDorna, cerându-le direct lămuriri.

Iată ce le-am scris:

”Bună ziua,

Mă numesc Laura Laurențiu, sunt autorul și proprietarul blogului culinar www.lauralaurentiu.ro, unul dintre cel mai citite bloguri culinare din România, cu un trafic de vizitatori unici în jurul a 200.000/săptămânal și cu o pagină Facebook cu 215.000 fani.

Vă precizez că, în rețetele pe care le-am creat de-a lungul timpului, am recomandat nu o dată produsele LaDorna cititorilor mei.

De curând, au început să circule în presă informații conform cărora laptele din telemeaua, untul și smântâna LaDorna nu provine din România, ci din Polonia. Aceste informații au revoltat mulți români, printre care și cititorii mei, cu atât mai mult cât sursa acestor date este un fost director de direcție sanitar-veterinară.

Vă rog foarte mult să îmi oferiți un răspuns clar la aceste acuzații, pe care îl voi transmite cititorilor mei. În cazul în care nu voi primi niciun răspuns, voi considera că acuzațiile sunt reale și voi transmite cititorilor mei să se orienteze către branduri mai prietenoase față de țăranul și consumatorul român.

Cu stimă,

Laura Laurențiu”

În scurt timp, am primit acest răspuns, venind de la doamna Monica Rădulescu, director de marketing al concernului Lactalis, cel care deține, printre altele, și brandul LaDorna:

”Bună ziua,

In primul rând vă mulțumim pentru încrederea și aprecierea acordată mărcii LaDORNA de-a lungul timpului. 

Produsele LaDORNA, telemea, lapte, smântână, tartină, urdă, unt și iaurt sunt produse în Romania, cu lapte 100% românesc.  LaDORNA este unul din puținii producători de pe  piața locală care produc cu lapte colectat de la ferme și procesatori români. Numai în 2015 compania a colaborat lunar cu peste 2000 de ferme și procesatori locali. 

O dovadă acestui fapt este eticheta produselor, care conține ștampila ovală, atestând că produsele noastre sunt fabricate în Romania, sub autorizația mărcii de sănătate ANSVSA.  Produsele de import sub brandul LaDORNA reprezinta 2% din cifra de afaceri, o mica parte din portofoliul nostru.

Dorim cu această ocazie să vă invitam la sediul nostru, în limita timpului dumneavoastră, pentru a ne cunoaște si degusta împreună produsele LaDORNA.

Cu stimă,

Monica Radulescu

Director Marketing Lactalis Romania”

Ca să fie totul cât se poate de veridic, vă ofer un print screen al mesajului doamnei director Monica Rădulescu (am primit acordul dumneaei ca să fac acest lucru).
raspuns Monica Radulescu LaDornaGroup
Ștampila ovală la care se referă în răspuns reprezentanta LaDorna Group este cea vizibilă în imaginea de mai jos, în dreapta, în interiorul ei scrie ”România”.

ladorna-crema-de-branza-tartina-stampila-ovala

La acest nivel nu este posibil să se vehiculeze informații false, credibilitatea brandului ar fi pusă serios la încercare, așa că nu mă îndoiesc de cele comunicate de doamna director Monica Rădulescu.

Am reținut că:

  • telemeaua, untul, crema tartinabilă, untul și smântâna sunt fabricate în România cu materii prime românești.
  • 2% din produsele comercializate sub brandul LaDorna reprezintă produse de import.
  • dacă noi, consumatorii, dorim să ne orientăm cu precădere spre produsele românești, care reprezintă 98% din portofoliul brandului LaDorna, putem să le identificăm ușor după ștampila ovală de pe ambalaj.

Să rămânem informați și să sprijinim economia locală!

 

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 comentarii la LaDORNA, din lapte românesc?

  1. Ana spune:

    Eu am ales sa sprijin producatorii romani de mai bine de un an. Am renuntat la tot ce am putut si ma simt foarte bine. Gasesti produse romanesti foarte bune doar sa stii unde sa le cauti. Chiar si cosmeticele mele sunt produse in romania si mi le iau de aici http://www.nacco.ro Sunt foarte foarte mandra de mine si multumita de ceea ce fac.

  2. Lena spune:

    Buna ziua. Sunt din suceava, aici la scoala, se da la copii lapte ladorna, care are adaos de lapte praf. asta nu-mi place deloc

  3. Alina spune:

    Buna ziua!

    Multumim pentru lamuririle aduse!
    As avea nevoie de o clarificare in ceea ce priveste raspunsul doamnei director Monica Rădulescu cat si a concluziilor trase in urma discutiilor: stampila rotunda inseamna atat produs in Romania cat si din materii prime provenite din Romania? Doamna director ne asigura ca 98% din portofoliu e produs in Romania cu materie prima romaneasca. O credem pe cuvant. Cum facem totusi diferenta intre cele 98% si cele 2%? Exista niste criterii clare pe care le putem cunoaste si folosi atunci cand cumparam produsele alimentare?
    Ca o sugestie, daca timpul va permite, poate ne oferiti o lista bine documentata a produselor lactate catalogate potrivit urmatoarelor criterii (daca gasiti mai multe, cu atat mai bine): cine detine firma (capital strain, romanesc, mixt), unde produc (Romania, UE, mixt – daca da, ce procent aici, ce procent in alta parte), cu ce materii prime (autohtone, importate, mixte – dc da, mixt pe produs sau diferentiat pe produse). Ce zice legislatia in legatura cu produsele care poarta marca Romania: trebuie produse la noi din materii prime romanesti sau sunt acceptate toate combinatiile.

    Multumesc!