Zilele trecute, cei de la Culinario.ro mi-au solicitat un interviu. Am raspuns intrebarilor interesante, daca sunteti curiosi sa aflati raspunsurile, va invit sa il cititi si voi:
Pe Laura Laurentiu am cunoscut-o “virtual” si prima reteta pe care am citit-o a fost pe baza de dovlecei, mai exact o reteta de dovlecei gratinati. Ne-a placut mult, tare mult si de atunci am urmarit mai indeaproape activitatea domniei sale. Daca nu ati descoperit cuina unei banatence, va invitam sa o descoperiti acum, alturi de noi:
Culinario: Draga Laura esti o bucarateasa desavarsita. Povesteste-ne cum a fost prima experienta culinara, mai exact prima reteta facuta dupa cea a mamei (cum s-ar zice).
Laura Laurentiu: Multumesc pentru apreciere, eu nu as zice, insa, ca sunt o bucatareasa desavarsita, in orice domeniu care te pasioneaza cu adevarat inveti mereu si descoperi lucruri noi pana la sfarsitul vietii. E loc si de mai bine, dar ma straduiesc sa ofer familiei mele mancaruri gatite cu multa dragoste si sa impartasesc din experienta mea, atat cat este ea, celor interesati. Nu pretind ca as fi descoperit absolutul si nici ca retetele mele ar fi cele mai bune, sunt doar niste bucate pe placul meu si alor mei.
Prima experienta culinara, ca sa zic asa, au fost niste clatite de care m-am apucat pe la 5-6 ani… am pus un kil de zahar in compozitie (dulci sa fie!) si cand am turnat aluatul plin de cocoloase in tigaia foarte incinsa zaharul s-a aprins instantaneu, eliberand un fum gros. Brrr, bine ca nu am dat foc la casa!
Culinario: Care este preparatul culinar cel mai solicitat la tine in familie?
Laura Laurentiu: Categoric, ciorba de vacuta.
Culinario: Ce bucatarie internationala ti-ar placea sa experimentezi si de ce?
Laura Laurentiu: Bucataria italiana mi se pare foarte apropiata de idealurile mele culinare, adunand laolalta ingrediente de cea mai buna calitate si in acelasi timp simple, procedee rustice pastrate ca niste secrete de familie si un totodata un aer nepretentios, relaxat. Am si raspuns, am si argumentat, dar mai e ceva, nu stiu in ce masura este adevar sau legenda, dar una dintre rudele mele a intreprins niste cercetari legat de genealogia familiei Laurentiu si sustine ca stramosii mei ar fi fost comercianti italieni din Umbria, stabiliti in vechiul imperiu, in zona dintre Sibiu si Mures, undeva in secolul al XVII-lea. Sa fie adevarat, sa fi mostenit chiar eu ceva din gusturile si apetitul acestor stramosi foarte indepartati si ipotetici? Nu stiu, insa cannelloni ripieni di carne, fricó sau filetto al tartuffo stiu sigur ca sunt foarte pe gustul meu.
Culinario: Daca ti s-ar ivi ocazia sa fii gazda unui show-culinar, ce tema ai aborda si ce ai aduce in plus fata de celelalte emisiuni culinare?
Laura Laurentiu: Daca mi s-ar oferi aceasta ocazie, sigur ca as aborda ceea ce stiu cel mai bine, si anume bucataria traditionala din Banat si Transilvania.
Culinario: Care a fost cea mai mare provocare in acest domeniu si ce satisfactii ti-a adus?
Laura Laurentiu: Cea mai mare provocare culinara nu a fost pregatirea vreunei retete, chiar daca abordez un fel de mancare cu totul nou ma documentez bine inainte ca sa elimin pe cat posibil pierderile colaterale, ci participarea la o emisiune culinara pentru postul Paprika TV, in care am pregatit de una singura, fara ajutor si fara aparatura de bucatarie, trei feluri traditionale din Banat, totul fiind in permanenta filmat. A fost cu totul nou pentru mine si destul de stresant, insa emisiunea a fost o mare reusita, s-a difuzat de foarte multe ori si inca se mai dau reluari.
Culinario: Cand gatesti, improvizezi pe parcurs sau lucrezi dupa retete prestabilite?
Laura Laurentiu: Cand gatesc retete consacrate, incerc sa fiu cat mai aproape de ceea ce ar trebui sa fie preparatul in cauza, sa respect pe cat posibil mai exact reteta si procedeul de preparare. Daca hotarasc sa improvizez, va fi sigur dupa fantezie care nu e putina, pentru ca daca atunci cand eram mai tanara visam cu modelele rochiilor pe care mi le-as fi dorit, acum visez retete de prajituri si de mancare (e destul de hilara deplasarea de interes, dar iata ce poate face bucataria chiar si din cea mai cocheta femeie).
Culinario: Daca ai avea ocazia sa iei un interviu cuiva despre mancare, cine ar fi aceasta persoana?
Laura Laurentiu: Nu mi-am pus problema… poate Giada de Laurentiis.
Culinario: Ce iti place cel mai mult sa gatesti si de ce? Care este acea reteta care dupa scurt timp, ajunge din nou pe masa?
Laura Laurentiu: Imi place sa gatesc cam orice, dar categoric, cel mai des fac paine. Ajunge pe masa… in fiece zi pentru ca familia mea apreciaza painea de casa, proaspata si gustoasa. Pentru a nu cadea in rutina, nu abordez o singura reteta de paine, fac paini pufoase cu lapte, paine cu cartofi, paine impletita, baghete, paine de secara, graham sau cu faina integrala, esential este sa fie buna, facuta in casa, cu ingrediente naturale.
Culinario: Care este motto-ul tau in bucatarie?
Laura Laurentiu: Pasiunea si grija sunt cel mai pretioase ingrediente.
Lasă un răspuns