Piața Volantă de la Stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara, un loc în care timișorenii pot regăsi gusturile copilăriei
De două ori pe săptămână, miercurea și sâmbăta, micii producători din jurul Timișoarei (sau chiar de mai departe) își dau întâlnire în parcarea mare de la stadion, unde autoritățile locale le-au permis să desfășoare o piață volantă. E un lucru pozitiv și doar faptul că le-au permis, pentru că nu s-au făcut niciun fel de facilități, oamenii vând din mașini sau din lădițe/măsuțe așezate pe asfalt.
Cred că produse mai proaspete decât aici nu avem șansa să găsim niciunde. Să ne gândim simplu: cât timp îi ia usturoiului verde din Buziaș să ajungă până la noi, comparativ cu unul care vine din Ungaria (proveniență deseori indicată de plăcuțele explicative din supermarket-uri). Sau ceapa din Olanda, spanacul din Italia etc. Practic, legumele astea din piața volantă au fost culese dis de dimineață și au ajuns la noi în aceeași zi.
Aici găsim de la legumele de bază (cartofi, ceapă, morcovi, pătrunjel, varză albă și roșie, țelină, păstârnac, sfeclă roșie, dovleac) până la fasole boabe, semințe de dovleac, nucă la un preț incredibil (de la 20 la 25 de lei kilogramul de miez de nucă), mezeluri tradiționale pregătite în gospodărie, păsări de curte, ouă proaspete, tăiței, brânză, fructe, miere, uleiuri naturale, trufandale (lobodă, ceapă verde, usturoi de primăvară, urzici) și chiar o mare varietate de flori.
Florile mi-au atras obiectivul ca un magnet, erau colorate și miroseau proaspăt și delicat. Prețurile încep de la 4 lei un ghiveci cu o plată vie, înflorită, până pe la 8 lei.
Cine sunt oamenii care vând la piața volantă? Oameni obișnuiți, care ar putea fi bunicii sau părinții noștri.
Această familie de seniori au venit de la Buziaș cu păsări grase de curte, mezeluri apetisante, nucă și niște ouă cum nu am mai văzut, cu coaja verzui-albăstruie. Am întrebat ce fel de ouă sunt și Uica mi-a explicat ”Îs oauă ge la găinile ălea… cum le dzâșe? Brahma… nu, Araucana! Ășcea fac oauă verdz așa cum le vedz. Dzâc ai cinări că n-au colesterol.” Și mulțumită cu explicația, am cumpărat de la Uica zece ouă verzi. Mezeluri nu am luat, cu toate că miroseau și arătau foarte bine, că mai avem din producția proprie.
L-am întâlnit și pe acest domn, măcelar talentat.
Din produsele lor, un șonc bănățean ca la carte, alături de care doamna măcelarului sugerează un sos picant, făcut de dumneaei.
Dacă ție poftă de salată verde, găsești aici cum nu se poate mai proaspătă, la prețuri între 1,5-2,5 lei. Iar usturoiul verde e la 1 legătura (click pe imaginile din galerie pentru mărire).
O fermă de lapte de la Covaci are un stand frumos și promite calitate la prețuri foarte atrăgătoare (brânza proaspătă de vacă 10 lei, telemeaua 15 lei iar cașcavalul 25 de lei).
Murături care miros atât de bine, că te atrag de la zeci de metri distanță.
Produse mai deosebite: un domn a venit la piață cu uleiuri presate la rece, de nucă, de dovleac și de floarea soarelui. Nu departe, o doamnă vinde porumb pentru pop corn (se pot face floricele și din porumbul cultivat de țăranii noștri, nu doar din plicurile alea de la supermarket). Un tânăr apicultor de la Berini are o impresionant de cuprinzătoare ofertă de produse apicole.
Și dacă tot v-am vorbit despre nucă, aruncați un ochi la oferta țăranilor noștri. Dacă aveți poftă de-o prăjitură cu nucă, nu veți găsi în altă parte materie primă de mai bună calitate.
În ce mă privește, mă gândesc că ouăle cele verzi ar merita ceva alături și mă opresc la niște urzici. De 3 lei, o pungă mare cu sănătate.
Mere bănățene adevărate! Nu am mai văzut mere din soiul moșanche de când eram copii și nici pe cele boscove! Merele au venit din Caraș Severin, aduse de autentici gugulani care au dat carul cu mere (vorba cântecului) pe mașina tot cu mere. Cu mere adevărate.
Alături, tinerii gugulani duc tradiția mai departe, dar o și dezvoltă: standul unor tineri producători din Cornereva care au pus bazele unei afaceri cu suc natural de mere și gemuri și siropuri de diferite fructe din zonă.
E frumos, nu? Ei bine, dacă vrem ca toate aceste frumuseți și tradiții, gusturi care ne definesc, până la urmă, să nu dispară, hadeți să facem efortul de a ne deplasa până la piață de două ori pe săptămână și de a cumpăra produsele acestor oameni. Să alegem să recompensăm munca țăranilor noștri mai degrabă decât să contribuim la creșterea activelor unor corporații. În afara faptului că e benefic pentru economia locală, cumpărăturile din piața volantă pot fi benefice și pentru sănătatea noastră și în plus, o plimbare e chiar plăcută.
Eu am fost pe deplin recompensată de ouăle cele verzi, devenite, alături de urzici, un mic dejun delicios.
Lasă un răspuns