Sunt sigură că, la fel ca fiecare, simți o îngrijorare care crește proporțional cu gravitatea situației prezentate în știrile despre îmbolnăviri cu Covid-19, pe care le auzi la televizor. Sănătatea ta și a familiei tale e lucrul cel mai important! E o situație cu totul nouă, cu care cei mai mulți dintre noi nu ne-am confruntat niciodată. Lupta cu un inamic invizibil, extrem de agresiv, e un stres major și e și extrem de obositoare. În articolul de azi o să-ți povestesc măsurile simple pe care le iau acasă la mine. Poate am devenit ușor obsedată de curățenia locuinței, însă eu nu simt asta. Pur și simplu, sunt lucruri care mă fac să mă simt mai în siguranță, îmi dau un anumit confort psihic.
Există câteva lucruri, foarte eficiente, pe care le putem face ca să ne simțim mai în siguranță.
Primul lucru probabil că l-ai auzit de atâtea ori încât a devenit deja enervant, dar asta nu înseamnă că și-ar fi pierdut eficiența. Spălatul pe mâini, imediat ce intrai în casă, orideunde ai veni și chiar dacă nu ai neapărat senzația de ”mâini murdare”. Spălatul pe mâini, apoi, și în timp ce suntem acasă, în mod regulat, mai ales înainte și după ce manipulăm alimente, rufe etc. Acum este mai important ca niciodată. Potrivit OMS, spălarea mâinilor de cinci ori pe zi reduce la jumătate șansele de lua virusul.
Al doilea lucru este menținerea curățeniei desăvârșite în locuință. Suprafețele desprăfuite prin aspirare sau cu cârpe moi, apoi șterse cu mopul sau laveta, după caz. Geamurile trebuie să fie curățate cel puțin o dată pe lună, ușile din interior bine șterse, lenjeria de pat schimbată cel puțin săptămânal și spălată la temperaturi de 60-90°C, la fel și prosoapele de la baie și cele de bucătărie. Să ținem cont ca lavetele, mopurile, bureții etc să fie și aceștia perfect curați și să-i igienizăm după utilizare.
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea.
Curățarea regulată îndepărtează murdăria. Făcând curățenie în mod regulat, evident că reducem numărul de germeni de pe suprafețe. Uneori, însă, acest lucru nu este suficient pentru a preveni transmiterea bolilor. Practic, prin curățenie/igienizare, reușim mai ales să îndepărtăm murdăria și a impuritățile de pe suprafețe. Acest proces, deși reduce numărul de germeni, nu îi elimină complet, potrivit Centrului SUA pentru Controlul Bolilor (CDC).
Chiar dacă facem curățenie în mod regulat, dacă ne-am putea vedea casa la microscop, am fi probabil șocați să vedem că lucrurile pe care le atingem cel mai des, cum ar fi telecomanda, întrerupătoarele, clanțele ușii, podeaua din sufragerie sau blatul din bucătărie sunt afectate de viruși și bacterii. Odată cu pandemia, dezinfecția a devenit esențială în prevenirea infecțiilor. Trebuie ținut cont că nu toate produsele de curățare dezinfectează! Apa și săpunul îndepărtează murdăria, dar nu toți germenii sunt sensibili la acestea. Deasemenea, e bine să știm că înălbitorul cu clor și spirtul nu sunt singurele soluții de dezinfectare.
Este recomandată dezinfectarea în special a zonelor atinse frecvent din casă
Hai să ne gândim, ce anume atingem cel mai des? Păi, clar, clanțele ușilor, diverse butoane, întrerupătoare, balustrada, mânerele etc. Dezinfectarea e și mai importantă în spațiile comune, cum ar fi băile și pe suprafețele bucătăriei, mai ales în cazul în care gătim acasă. Doar atunci vom curăța și vom ține la distanță virusurile.
Dezinfectarea implică utilizarea unor biocide, pentru a ucide acei germeni de pe suprafețe, care ne pun în pericol. Mă refer nu doar la Coronavirusul uman 229E, ci și la alte tipuri de bacterii și ciuperci din casă, precum și a virușilor precum Herpes simplex tip 1 și Gripa A H1N1 (gripă). Astăzi, există ingrediente active, eficiente împotriva germenilor și care nu au atâtea dezavantaje precum clorul. Uniunea Europeană a agreat aceste ingrediente ca dezinfectanți de uz casnic autorizați. Gama Sanytol cuprinde unsprezece astfel produse.
Dezinfectarea reduce semnificativ riscul de răspândire a infecțiilor. Pentru dezinfectarea suprafețelor, eu utilizez produse dezinfectante, aprobate de către Ministerul Sănătății, care nu sunt nici igienizante, nici simple produse de curățare. În afară de bine-cunoscutul clor, aici ar intra și dezinfectanții fără înălbitor, cum ar fi Sanytol. Cu un click pe poza de mai jos, poți afla mai multe despre acest produs pe care eu îl prefer.
Acest produs, Sanytol, curăță și dezinfectează fără clor, fiind mai blând cu suprafețele noastre prețioase. E alegerea mea preferată, pentru că Sanytol pur și simplu elimină una dintre operații.
De ce prefer Sanytol?
În primul rând, pentru că e super practic. Spre deosebire de alte produse dezinfectante, care necesită curățarea prealabilă cu detergenți, Sanytol curăță și dezinfectează suprafețele în același timp, obținând astfel ambele efecte cu un singur produs și dintr-o singură mișcare.
Apoi, Sanytol are produse de curățare dezinfectante multifuncționale, foarte utile pentru curățenia locuinței. Cel mai cunoscut este pulverizatorul universal pentru multisuprafețe si soluția de uz casnic de curățat suprafețe și pardoseli. Acestea sunt potrivite pentru orice tip de suprafață, inclusiv lemn. Deasemenea, se găsesc și niște șervețele multi-suprafețe de la Sanytol, foarte utile pentru dezinfectarea atât în interiorul, cât și în exteriorul casei.
Un alt motiv pentru care Sanytol este dezinfectantul casnic pe care îl prefer este acela că e foarte delicat. Nu degajă vapori în contact cu alte produse de curățat, nu deteriorează suprafețele sensibile și nici nu pătează hainele. În timp ce alți dezinfectanți necesită utilizarea mănușilor, produsele Sanytol sunt testate dermatologic și sunt foarte delicate cu pielea. E atât de delicat încât produsele Sanytol sunt potrivite pentru a fi utilizate și pe suprafețe în contact cu animale și bebeluși.
Câteva sfaturi utile pentru curățenia locuinței
- Probabil că ai deja propriul mod de lucru, dar e întotdeauna util să ne împărtășim experiențele. Iată cum procedez eu:
- Pentru curățarea suprafețelor din locuință, ca să evit zgârieturile, folosesc cârpe/lavete dintr-un material fin, din microfibră, care este moale și delicat.
- Pentru curățarea geamurilor, metodele bunicii încă funcționează! Majoritatea lavetelor lasă scame pe sticlă, dar bucățile de ziar chiar șterg la perfecție geamul.
- Evit să spăl geamurile în zilele foarte calde, cu mult soare. Soarele va usca prea rapid sticla, iar petele vor apărea imediat.
- Acord o atenție deosebită covorașelor de la intrare. Până la urmă, aceasta este calea pe care pătrund în locuință cei mai mulți germeni! Acestea trebuie să fie aspirate insistent pe ambele părți, de preferat cu un aspirator cu aburi. Apoi, aceste covorașe trebuie spălate și dezinfectate cât mai bine. E bine să renunțăm la covorașele scumpe și să le schimbăm cât de des, în această perioadă.
Curățenia în baie
Când vine vorba despre curățenia locuinței, igienizarea băilor este foarte importantă. Există niște pași clari ai curățeniei în băi, care trebuie urmați într-o anumită ordine, mai ales că acestea sunt, de obicei, încăperi destul de înghesuite.
- Prima dată, curățăm perfect și dezinfectăm vasul wc-ului și peria.
- Următorul pas este curățenia și dezinfectarea obiectelor sanitare.
- Nu neglijez să curăț temeinic și să dezinfectez suportul pentru peria de dinți, pentru săpun etc. Acestea sunt locuri în care se adună cantități uluitoare de microorganisme.
- Ultimul pas în curățenia băii este aspirarea și dezinfectarea pardoselii.
Bucătăria trebuie curățată temeinic de fiecare dată când gătim.
Aragazul se murdărește, apar pete pe blatul de lucru și faianță iar în chiuvetă se strâng multe vase murdare. Oricât de obosiți am fi, într-un timp foarte scurt toate acestea se pot rezolva.
- Eu am hotărât așa: dacă pot rezolva un lucru care ține de curățenia locuinței în cel mult cincisprezece minute, nu îl voi lăsa niciodată pentru a doua zi. Urmând acest principiu, reușesc, printre altele, să mențin bucătăria curată. Nu uit niciodată să dezinfectez suprafețele, la final!
- Nu uita: un burete de vase poate deveni un adevărat focar de micro-organisme, de aceea, după utilizare, trebuie bine limpezit, stors iar plasându-l 2 minute în cuptorul cu microunde, va fi și dezinfectat.
Sper ca sfaturile mele să prindă bine, îți doresc multă sănătate și te rog să îmi lași un comentariu în care să-mi împărtășești câteva dintre secretele tale pentru curățenia locuinței.
Lasă un răspuns