Cum se păstrează corect alimentele în frigider? Cum organizăm frigiderul? Termen de valabilitate pentru alimentele păstrate la frigider.
Întâi de toate, trebuie să vă dezvălui că am un nou frigider. Al doilea, care a ajuns la mine dintr-o pornire oarecum impulsivă, dar care își demonstrează pe deplin utilitatea. Va să zică, e vară. Iar vara, oamenii mănâncă fructe, beau limonade, mănâncă pepeni! Acei uriași pepeni de la piață, care niciodată nu au loc în frigider! Ei bine, cu toate că bărbatu-meu s-a opus, la început, l-am convins (nu foarte greu) că vara asta ar fi bine să avem loc și pentru pepenele roșu, și pentru bere, și pentru apă. Așa a ajuns la mine acasă frigiderul Heinner No Frost pe care-l vedeți mai jos, care e frigider de jos și până sus!
Pentru că, da, mai am un frigider, dar care e parte a unei combine frigorifice, iar cei 358 de litri (net) de depozitare a acestuia s-au dovedit mană cerească!
Și organizând eu noul frigider, m-am gândit că nu ar strica să public pe blogul meu un articol despre păstrarea corectă a alimentelor în frigiderul de acasă. Prin ”corect” mă refer la o depozitare în măsură să le prelungească pe cât posibil mai mult calitățile organoleptice neschimbate.
Sunt cu totul alte reguli care guvernează frigiderele restaurantelor față de cele casnice. De regulă, la restaurante avem frigidere diferite pentru carne, pește, ouă, lactate, produse crude și produse tratate termic etc. Acasă, unde avem (de regulă) un singur frigider (acum două :P ), trebuie să îl organizăm cât mai bine, așa încât să evităm contaminarea încrucișată a alimentelor și să le asigurăm, în interesul nostru, o prospețime mai îndelungată.
Reguli de păstrare a alimentelor în frigider
Zone de temperatură
Ca regulă de bază, temperatura frigiderului trebuie să fie între 1-5°C, niciodată mai ridicată. Am învățat la fizică, în clasele mici, că aerul rece are tendința să coboare. Evident, cea mai joasă temperatură este pe rafturile inferioare ale frigiderului.
Cea mai înaltă temperatură este pe ușa frigiderului, cu atât mai mult cu cât aceasta se deschide mai mult sau mai puțin frecvent. Alimentele depozitate pe ușa frigiderului vor fi expuse periodic la temperatura ambientală, deci nu este cazul să depozităm aici alimentele sensibile.
Ce alimente depozităm pe rafturile superioare ale frigiderului?
Rafturile superioare din frigider se populează cu alimentele gătite sau cele care nu au nevoie să fie gătite. De asemenea, vom încerca să le separăm pe cele crude de cele gătite, pentru a evita contaminarea. De exemplu, pe raftul superior am niște prăjituri dar și niște zmeură proaspătă. Zmeura, însă, e închisă într-o caserolă de plastic. Motivele pentru care am depozitat zmeura aici sunt două. Primul este că o vom consuma crudă, nu urmează să fie gătită. Al doilea, este acela că temperatura de pe raftul superior al frigiderului, cu toate că este cea mai ridicată din frigider, este în același timp și cea mai stabilă. Fructele de pădure, delicate fiind, au nevoie de o temperatură cât mai stabilă.
Pe raftul imediat inferior am ciorba gătită ieri, neapărat acoperită. Apoi, mai am un piure de cartofi într-o caserolă bine închisă și niște friptură, în caserola ei. Alături, am depozitat o caserolă cu măsline, închise bine și acelea. Din nou, alimente deja gătite sau care nu au nevoie să fie gătite (măslinele).
Atenție, niciodată nu depozitați în frigider alimente gătite care sunt calde! Așteptați să ajungă la temperatura bucătăriei, abia apoi le puteți da la frigider. Dacă le puneți calde, e posibil să se defecteze frigiderul dar și să se altereze mâncarea!
Rafturile de la mijloc
Ei bine, raftul de la mijloc l-am rezervat în întregime pentru un pepene roșu uriaș. L-am spălat bine pe coajă înainte de a-l da la frigider, l-am șters cu grijă și l-am înfoliat. Pepenii cresc așezați fiind direct pe pământ și chiar dacă nu consumăm coaja, aceasta poate fi contaminată cu fel de fel de bacterii. În frigider, nu l-am așezat direct pe raftul de sticlă, ci pe o tavă de plastic. În cazul în care se va scurge ceva zeamă, va fi mult mai ușor să curăț decât să demontez raftul.
În extra-sezon sau dacă pur și simplu n-aveți chef de pepeni, acest raft se poate popula la fel ca cele superioare, respectând aceleași reguli.
Rafturile inferioare ale frigiderului
După cum am spus deja, cu cât mai jos este așezat raftul, cu atât temperatura va fi mai mică. Așadar, aceste rafturi sunt perfecte pentru depozitatea cărnii crude, a peștelui, a lactatelor și ouălor. Pe cât posibil, eu încerc să creez zone separate pentru lactate și carne. Pe raftul pentru lactate depozitez și ouăle, în ambalajul original. Uneori, am oua de la țară. Pe acelea le spăl cu apă călduță, le limpezesc și le șterg cu hârtie absorbantă de bucătărie. După ce se zvântă bine, le pun într-o caserolă, înainte de a le depozita în frigider. Brânzeturile la vrac sau cu ambalajul desfăcut le înfoliez întotdeauna cu film alimentar.
Frigiderul Heinner No Frost are un sertar special pentru carne și produse din carne, în care le-am și aranjat. Pe raftul de sticlă de deasupra acestuia, am niște somon afumat, sigilat. Alături, niște vinete crude, pe care le-am pus într-o caserolă și le-am înfoliat. Astfel, nu au cum să vină în contact cu alte alimente.
Acum nu am pește proaspăt în frigider. Ca regulă generală, atât carnea cât și peștele se păstrează în caserole bine închise sau înfoliate, direct pe rafturile frigiderului, în pozițiile inferioare.
Sertarul cu umiditate controlată pentru fructe și legume
În partea inferioară a celor mai multe frigidere moderne, evident, și a acestui Heinner No Frost, avem un sertar adânc, dedicat depozitării fructelor și legumelor. Evident, acestea niciodată nu au loc doar acolo. E bine, însă, să îl folosim pentru cele mai sensibile fructe și legume cât și pentru cele pe care dorim să le păstrăm ceva mai mult timp. Ca exemplu, vinetele de pe raftul de mai sus vor ajunge salată până deseară. Ardeii, avocado, piersicile, limetele și cireșele aș vrea să dureze pe cât posibil mai mult, așa că le-am depozitat în acest sertar.
Anumite legume și fructe nu au nevoie de refrigerare, ba chiar nu este recomandat să le păstrăm la frigider. Printre acestea sunt roșiile, cartofii, bananele, ceapa și usturoiul.
Legume și fructe cum sunt avocado, piersicile, nectarinele, prunele, perele, se păstrează în mod normal la temperatura bucătăriei, într-un loc uscat și ferit de lumina directă a soarelui. Când devin moi, dând semne clare că s-au copt, se pot transfera în frigider, astfel preîntâmpinând să se treacă.
Anumite fructe, cum sunt bananele, dar, într-o cantitate mai mică, și piersicile sau nectarinele sau alte fructe care continuă să se coacă după ce sunt culese, produc o cantitate mică de etilen. Acesta funcționează ca un hormon asupra fructului, grăbind coacerea. Dacă, însă, aceste fructe sunt depozitate împreună cu castraveți, dovlecei sau alte legume, e posibil să le vedem și pe acestea îngălbenindu-se ca urmare a acțiunii etilenului.
Păstrarea verdețurilor la frigider
Eu obișnuiesc să păstrez verdețurile proaspete (pătrunjel, mărar) într-un borcan cu apă, acoperit cu o pungă. Le depozitez astfel pe ușa frigiderului și le prelungesc binișor durata de viață. Rezistă chiar mai mult de o săptămână, dar trebuie periodic verificate și îndepărtate acele fire care au tendința de a se vesteji.
Orice tip de frunze de salată se spală bine, înainte de le pune în frigider. Frunzele curate se zvântă în centrifuga pentru salată sau între prosoape de hârtie absorbantă, apoi se aranjează în caserole. Se acoperă cu un strat dublu de hârtie de bucătărie umezită și abia apoi se închide caserola. Se păstrează la frigider până la o săptămână.
Ce alimente păstrăm pe rafturile de pe ușa frigiderului?
În general, în această zonă e bine să păstrăm alimente nu foarte sensibile sau cele pe care urmează să le utilizăm cât de repede. Eu așez aici toate băuturile (nu și laptele). Apa, vinul, berea, sucurile, limonadele și ceaiul rece pe care-l pregătesc vara, toate se găsesc în această zonă.
Un raft întreg este dedicat diferitelor borcane și sticluțe cu sosuri/adaosuri diverse începute: muștar, ajvar, pesto, anșoa etc. Tot aici depozitez și anumite condimente mai sensibile, care e posibil să-și piardă din aromă dacă sunt depozitate la temperatura mediului ambiant.
Cum ne asigurăm că frigiderul nostru își face bine treaba?
Reguli generale pentru păstrarea alimentelor în frigider
- Revin asupra temperaturii: între 1-5°C, majoritatea bacteriilor care ar putea ajunge în frigider nu se pot multiplica. Păstrând această temperatură, alimentele depozitate în frigider vor fi sigure pentru consum. Dacă nu sunteți siguri ce temperatură aveți în frigider, ar fi bine să investiți într-un termometru pentru frigider, nu e costisitor și vă dă control.
- Țineți cont întotdeauna de data la care ați depozitat alimentele. Urmăriți ca acestea să nu expire. Niciun aliment, chiar dacă este depozitat la temperatura corectă, nu va rezista o veșnicie. Alimentele care nu au data de expirare inscripționată din diferite motive, vor fi evaluate organoleptic. Acestea sunt sigure pentru consum doar dacă aspectul, mirosul și gustul nu le sunt modificate câtuși de puțin.
- Țineți cont să nu supra-aglomerați frigiderul. Orice frigider are funcționarea garantată pentru o anumită masă de produse. În plus, dacă îl supra aglomerăm, vom ajunge să blocăm circulația aerului între alimentele depozitate, așa încât acestea nu se vor mai răci corespunzător.
- Întotdeauna consumăm alimentele cumpărate mai demult înaintea celor achiziționate mai recent. Astfel, evităm risipa alimentară și ne asigurăm că avem doar produse proaspete în frigider.
- Sosurile, conținutul conservelor desfăcute, borcanele cu diverse produse trebuie să fie puse în recipiente care pot fi bine închise înainte de a fi depozitate în frigider. La fel, carnea, peștele, legumele care pot lăsa zeamă, se ambalează corespunzător așa încât să se evite contaminarea încrucișată.
- Dacă temperatura din frigider este prea mare, ar putea fi rezultatul supra-aglomerării, a obturării circuitelor de răcire sau e posibil să nu fie setat la temperatura potrivită.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns