Cautare in site
x inchide

COVID-19 – cum limităm răspândirea virusului și ce trebuie să avem în casă

Adaugata la de

COVID-19 – cum limităm răspândirea bolii și ce trebuie să avem în casă? Ce este coronavirus și COVID-19? Ce cumpărături să facem? Cum ne apărăm de coronavirus?

Pe lângă toate cele pe care le are de trăit omul într-o viață, iată că ne-a fost dat să trecem și printr-o molimă. Nu vreau să sune prea fatalist ceea ce am afirmat, dar trebuie să acceptăm că, uite, încă mai există lucruri care nu depind de noi, oamenii. Dacă în privința războaielor, poluării, încălzirii globale și a multor altor nenorociri omenirea e direct responsabilă, dezastrele naturale și pandemiile nu sunt vina nimănui, trebuie să le acceptăm și să gestionăm situația cât de bine putem, așa cum e și cu pandemia COVID-19, provocată de un virus din familia coronavirus. Aceste virusuri dau, în general, infecții respiratorii banale, dar acest COVID-19 este mult mai periculos.

coronavirus

În istoria nu prea îndepărtată

Istoria se repetă, într-o mai mare sau mai mică măsură. Bunicii și străbunicii noștri s-au confruntat cu războaie, pandemii, crize mult mai grave decât cea provocată de COVID-19. Tot istoria ne poate ajuta de multe ori să ne limpezim gândurile, să înțelegem mai bine ceea ce e în jurul nostru. Cu tot calmul de care suntem capabili, să ne amintim de așa numita gripă spaniolă (1918-1920). Unii zic că această pandemie a ucis douăzeci de milioane de oameni, alții zic că au fost chiar cincizeci de milioane. Oricum, o boală nu neapărat foarte gravă a ucis atâția oameni cât populația unei țări întregi. Mortalitatea gripei spaniole a fost de maximum 3% (trei la sută).

Mortalitatea COVID-19 este de… 3%. La fel ca în cazul gripei spaniole, nu este neapărat o boală gravă. Pericolul adevărat stă în faptul că faptul că este extrem de contagioasă. Îi va ucide pe cei vulnerabili, e adevărat. Dacă nu facem, însă, tot ceea ce e în puterea noastră ca să îi limităm eficient răspândirea, îi va infecta pe cei mai mulți dintre noi. Cu cât mai mare este numărul celor infectați, cu atât mai mare va fi numărul reprezentat de acel 3%. Sunt doar câteva zile de când cancelarul Angela Merkel afirma că e probabil ca 60-70% din populația Germaniei să facă virusul. Populația Germaniei este de 87 milioane de oameni => 49,8 milioane de posibile îmbolnăviri (cazul optimist, cu 60%) => 1,5 milioane de decese (3% din totalul celor infectați).

Ce putem face noi pentru limitarea răspândirii COVID-19?

Cifrele de mai sus te fac să-ți fie frică, știu. Dar frica e bună. Nu panica. Frica e atunci când te speli pe mâini cu apă și săpun de câteva zeci și sute de ori pe zi. Tot frica te face să-ți amintești să nu îți mai atingi fața, buzele, nasul, ochii, gesturi pe care le făceam firesc și necontrolat cu doar câteva zile în urmă. Tot frica te face să-ți pui mască, să folosești mănuși de unică folosință când atingi suprafețe care ar putea fi contaminate, să renunți la pupături, la masa în oraș etc.

atentie la coronavirus covid-19

Evident, noi nu mai suntem în 1918. Avem dezinfectanți, avem medicamente, avem acces la educație și îngrijire medicală. Pe de altă parte, omenirea a devenit mult mai mobilă, circulăm cu avioanele, autoturismele personale, trenuri, mergem mult mai des la spectacole, la manifestări sportive, luăm masa în oraș etc. Și, fiind atât de mobili, șansele de a răspândi virusul sunt mult mai mari ca la începutul secolului trecut. E important să înțelegem și să acceptăm că auto-izolarea, limitarea deplasărilor la strictul necesar și respectarea tuturor măsurilor de igienă și prevenție care se impun într-o atare situație sunt în interesul nostru personal și în același timp al celor din jurul nostru. Chiar nu se întâmplă nimic dacă renunțăm la un city break, la mall sau la un spectacol, în această perioadă.

Informare și raportarea cazurilor/suspiciunilor de infectare

Orice suspiciune privitoare la persoane care ar putea fi infectate sau au călătorit în ultimele 14 zile în zonele de risc, aflându-se în prezent în România, se raportează la numărul de urgențe 112. Pentru informații despre zonele de risc, alerte de călătorie, prevenție etc sunați gratuit la numărul: 0800 800 358. 

linie telefonica speciala covid-19 coronavirus romania

Pe site-ul World Health Organization sunt publicate zilnic rapoarte actualizate cu situația îmbolnăvirilor și deceselor, pe țări. Aceleași informații le puteți găsi și pe site-ul European Centre for Desease Prevention and Controlvezi aici. Site-urile Direcțiilor Județene de Sănătate publică din fiecare județ oferă, deasemenea, informații actualizate zilnic.

Două lucruri simple pe care trebuie să le respectăm pentru a limita răspândirea epidemiei de COVID-19

1. Primul lucru pe care avem obligația să-l facem fiecare dintre noi este să respectăm normele generale de igienă.

  • ne spălăm pe mâini de zeci de ori, cu apă curentă și săpun sau folosim geluri dezinfectante, dacă nu avem cum să ne spălăm (nu suntem acasă)
  • nu ne atingem fața, ochii, gura, nasul decât cu mâinile perfect igienizate
  • tușim/strănutăm în cot sau în batiste de unică folosință pe care le aruncăm imediat după utilizare
  • folosim masca dacă avem simptome de viroză respiratorie

spalat maini coronavirus preventie

2. Cel mai simplu și în același timp important lucru pe care-l putem face fiecare dintre noi este să stăm acasă. Auto-izolarea este în interesul nostru, în primul rând. Unul dintre cele mai absurde lucruri pe care le-am citit în ultimele zile era de la o doamnă care afirma pe Facebook că ea se duce la mall, pentru că mama ei a învățat-o să se spele pe mâini și să tușească în batistă. Și dacă făcea ea aceste două lucruri, se simțea că e la adăpost de COVID-19. Pe bune, oricât de spălați pe mâini suntem, asta nu ne asigură imunitatea, ne putem pur și simplu lovi de un necunoscut care să ne strănute în față. Igiena personală fără izolare nu este suficientă!

Evitarea tuturor locurilor aglomerate este un act de responsabilitate în condițiile pandemiei COVID-19!

Rămânem, deci, acasă, echilibrați, responsabili și fără panică! Panica nu ne ajută deloc, nu ne vom simți mai bine, nu vom câștiga imunitate și nici nu vom limita răspândirea bolii dacă ne lăsăm copleșiți. Sunt sigură că fiecare dintre noi avem câte o listă lungă de cărți rămase necitite, de filme rămase nevăzute din lipsă de timp. Ei bine, nu există moment mai potrivit pentru binging!

O listă simplă de produse necesare pentru izolarea de COVID-19

#stauAcasă înseamnă inclusiv că nu vom mai ieși atât de des la cumpărături. Și faptul că vă sfătuiesc să faceți cumpărături pentru 14-21 de zile NU înseamnă că vă induc panică și nici că sugerez că magazinele se vor închide sau că medicamentele vor dispărea. Înseamnă, pur și simplu, că nu ai cum să limitezi răspândirea COVID-19 dacă tu ieși zilnic la magazin ca să cumperi 2 cafele dimineața, 2 iaurturi la prânz etc. Cu cât ieși mai rar, cu atât mai bine este pentru tine și pentru cei din jur.

cumparaturi covid-19jpg

Lista de produse pe care am creat-o eu cuprinde în principal alimente de bază și produse non-alimentare de care eu nu m-aș putea lipsi. Fiecare dintre noi, însă, își cunoaște nevoile și preferințele. Evident, cine nu are bebeluși nu are niciun motiv să cumpere mâncare pentru aceștia și nici scutece, chiar dacă le-am trecut eu pe listă. Așa cum un bărbat singur nu are de ce să cumpere tampoane și un celiac nu va cumpăra făină și bulgur (doar exemple).

Cum ne organizăm pentru cumpărături?

1. Facem inventarul cămării, frigiderului, dulapului de medicamente, al stocului de detergenți etc! Nu cumpărăm produse pe care deja le avem în casă! Dacă avem în cămară bulion, gem, compot etc pus de noi, nu cumpărăm altele similare din magazin!

2. Evaluăm spațiul de depozitare de care dispunem! Nu cumpărăm mai mult decât putem stoca în condiții optime!

Evităm risipa alimentară, acum, mai mult ca oricând! Ținem cont de nevoile familiei atunci când facem cumpărături!

3. E simplu: din 250 de grame de orez, 1 ceapă și o mână de legume ies 4 porții de pilaf sau chiar 6 porții, dacă îl servim pe post de garnitură. Pentru o porție de paste avem nevoie de 100 de grame de paste uscate. Din 500 de grame de fasole boabe facem o oală de mâncare din care se poate sătura o familie de patru persoane timp de două zile. De câte ori estimăm că vom mânca, în aceste două, maximum trei săptămâni, fasole/orez/paste? Facem niște calcule simple și cumpărăm responsabil, nu golim rafturile magazinelor.

Lista de mai jos se concentrează pe alimentele neperisabile. 

4. Brânzeturile, ouăle și alte alimente care au grad de perisabilitate ridicat se pot cumpăra în cantități mai reduse. Nu cred că cineva mai dorește să consume ouă depozitate timp de trei săptămâni. E bine să știți că există și ouă pasteurizate, ambalate în tetrapak. Pentru dozarea lor, țineți cont că un ou mediu cântărește 50 de grame.

5. Alegem în mod preferențial produse care ne fac plăcere. Nu cumpărăm fasole uscată doar pentru că are termen lung de valabilitate, dacă noi știm că nu ne place s-o mâncăm. Nu cumpărăm făină și drojdie decât dacă știm/avem posibilitatea să facem pâine acasă, nu cumpărăm carne dacă suntem vegetarieni etc.

lista de cumparaturi pentru izolarea la domiciu

Cum păstrăm mai mult timp ceea ce am cumpărat?

5. Încercăm să congelăm carne, legume și fructe (sau să le cumpărăm gata congelate). E bine să știți că lămâile se pot congela și ele, întregi sau doar sucul. După decongelare, lămâile vor fi foarte moi, dar sucul va avea exact aceleași calități. Puteți congela sucul de lămâie sub formă de cuburi. Țineți cont că pătrunjelul și broccoli sunt și ele foarte bogate în vitamina C!

6. Dacă de obicei alegem bananele și avocado coapte, de data asta cele tari și crude sunt recomandate, păstrându-se mai bine. Când vreți avocado copt, puneți-l, oricât de tare ar fi, într-o pungă de hârtie împreună cu o banană. A doua, cel mai târziu a treia zi, va fi perfect copt!

7. Alimentele cu ambalajele desfăcute le păstrăm în recipiente bine închise, în locuri cu temperatură adecvată. Adică mezeluri => caserolă/pungă vidată => frigider, făină => borcan/vas cu garnitură etanșă => cămară. Astfel le prelungim valabilitatea și le ținem la adăpost de potențialii dăunători.

Rețete de pregătit în această perioadă

  • Cea mai simplă rețetă de pâine o puteți găsi cu un click pe imaginea de mai jos.
    paine simpla reteta pas cu pas cea mai simpla reteta de paine laura laurentiu
    Cei care au mai făcut pâine și vor să încerce rețete mai elaborate le găsesc aici.
  • Diferite rețete cu fasole boabe găsiți cu un click aici sau pe poza de mai jos.

    fasole boabe cu ciolan afumat reteta de mancare de fasole cum se face fasolea cu ciolan

  • Diferite rețete cu orez găsiți cu un click aici sau pe poza de mai jos.pilaf-de-orez-cu-ciuperci-reteta-de-post
  • Diferite rețete cu cartofi găsiți – vezi aici – click pe poza de mai jos!cartofi gatiti de doua ori reteta cartofi fripti cu untura reteta
  • Diferite rețete cu paste – vezi aici – sau click pe imaginea de mai jos!spaghetti carbonara reteta originala italiana din lazio spaghete carbonara reteta pas cu pas
  • Sos delicios pentru paste cu roșii din conservă – vezi aici – sau click pe poza de mai jos!sos de rosii pentru paste-retetecalamama

Multe dintre rețetele de pe site, de altfel, sper să vă devină bune prietene, în această perioadă în care nu avem voie să ne lăsăm copleșiți, dar trebuie să fim serioși și vigilenți. Nu-mi place să mă repet, dar o spun din nou: virusul care provoacă pandemia COVID-19 este distrus de alcool și dezinfectanții cu clor și urăște tare apa și săpunul. Așadar, stăm acasă și ne spălăm pe mâini! Sănătate multă!

Instagram @lauralaurentiu

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un comentariu la COVID-19 – cum limităm răspândirea virusului și ce trebuie să avem în casă

  1. Livia spune:

    Foarte util articolul
    Din păcate trebuia să-l iau în considerare acum 5 zile în urmă…. deja magazinele sunt goale de parcă ar veni mai știu eu ce război mondial…
    Sper că articolul dvs va calma pe unele doamne … și domni care cred că va veni sfârșitul lumii și să mai lase și la alții care nu au timpul lor și energia lor când vine vb de cumpărături…