Nu demult vă povesteam, invitându-vă să înscrieți în competiție, de concursul național organizat de Selgros România, Chef pentru o zi, al cărui jurat am avut onoarea să fiu, alături de Oana Igrețiu de la Savori Urbane și Chef Liviu Preda. Ei bine, sute de pasionați din toată România s-au înscris în concurs, acceptând provocarea de a se ”lupta” în rețete pentru unul din cele 16 mari premii, constând în câte o sesiune de gătit într-un restaurant din orașul lor și câte un robot de bucătărie profesional.
În orașul meu, Timișoara, câștigătorul desemnat a fost Nicolaie (Nicu, pentru prieteni) Tomescu, chef într-un restaurant din oraș. Locul în care s-a desfășurat evenimentul a fost restaurantul Fabrika din Iulius Mall, care, cu decorul modern și bucătăria deschisă oferă o experiență interactivă celor care îi calcă pragul.
În mod deosebit, vreau să apreciez implicarea reprezentatului magazinului Selgros din Timișoara, Claudiu Costin, care s-a străduit încă mai mult decât a fost omenește posibil pentru ca evenimentul să fie unul reușit. Iată-ne mai jos pe mine, pe Claudiu și pe Nicu, sfătuindu-ne asupra ultimelor detalii, înainte ca invitații lui Nicu să apară.
Am beneficiat nu doar de prezența, ci și de ajutorul plin de entuziasm și eficiență al Antonetei Galeș, director de comunicare și dezvoltare organizațională în compania Selgros, așa că se prefigura un eveniment cât se poate de reușit încă înainte ca acesta să înceapă efectiv, cu toate că bucătarul și în același timp câștigătorul nostru părea foarte, foarte emoționat.
Apoi au venit prietenii lui Nicu, oameni calzi și faini și, în aplauzele acestora, fericitul câștigător a intrat în posesia premiului.
Nicu ne-a răsfățat cu un somon marinat cu sfeclă și salată lollo rosso, apoi cu o vânătă coaptă cu roșii (foto mai jos) iar la felul principal ne-a servit un mușchiuleț de porc în crustă de verdețuri cu piure de cartofi cu ierburi aromatice, ardei și morcovi copți (prima poză din articol). Desertul a fost din partea casei, cei de la Fabrika oferindu-ne câte o felie de tort de ciocolată și în timp ce l-am savurat, am avut timp să îi pun câștigătorului câteva întrebări. În interviul scurt care urmează îl veți cunoaște mai bine pe Nicu Tomescu, veți afla câte ceva despre pasiunile și preocupările lui.
L: Nicule, prezintă-te pe scurt, spune-ne unde te-ai născut și ce școală ai urmat.
NT: M-am născut în Arad și am urmat Liceul Economic din Arad, apoi Facultatea Aurel Vlaicu, finanțe-bănci.
L: Și cum de ai ales cariera de bucătar?
NT: De copil mi-a plăcut să îmi bag nasul prin cratițele mamei mele, mereu aveam câte ceva de comentat, așadar aș putea spune că am ales meseria asta grea, dar frumoasă, numai și numai din pasiune.
L: Mi-ai povestit deja că ai lucrat treisprezece ani pentru un mare lanț internațional de hoteluri și restaurante, apoi ai fost chef în bucătăriile unor restaurante bine cotate din Timișoara, dar mi-ai povestit și despre un proiect deosebit, care are legătură atât cu formația ta profesională de bucătar, dar are și o componentă culturală. Spune-le câteva cuvinte și cititorilor despre asta!
NT: Da, de câțiva ani buni se derulează în județul Timiș un festival județean care aduce în atenția publicului tot ceea ce înseamnă cultură tradițională, de la cântece și dansuri până la gastronomie locală și meșteșuguri. Acest festival se numește ”Lada cu zestre”, este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și a ajuns la a XI-a ediție. Practic, este o întrecere între comunele județului iar eu sunt onorat să fiu cel care jurizează secțiunea de gastronomie tradițională, asta de ani buni. Am călătorit alături de colegii mei, jurați, prin tot județul, și am fost încântat să descopăr rețete vechi și produse artizanale de o calitate excelentă, care încă mai există în satele bănățene.
L: Ce anume te-a determinat pe tine să participi la concursul Chef pentru o zi, care a fost motivația ta?
NT: Motivul a fost unul simplu, acela de a împărtăși celor din jur un preparat cu trei elemente diferite, modul lui de prezentare și bineînțeles pentru a aduce un plus bucătăriei locale. Adevărata provocare a fost aceea de a avea parte de o experiență cu totul nouă, într-un nou colectiv, de a intra într-o bucătărie necunoscută și de a mă autotesta dacă am capacitatea de a mă adapta rapid, de a folosi echipamente noi, un nou mod de lucru și de a face fața provocării, așa cum a fost azi, aici, la Fabrika.
L: Ne-ai spus deja că te implici activ în prezervarea și promovarea bucătăriei locale bănățene, dar ce tip de bucătărie indrăgești tu cel mai mult?
NT: Cel mai aproape de sufletul meu este bucătăria mediteraneană, nesofisticată, proaspătă, echilibrată și foarte gustoasă. Dar sunt bucătar și orice preparat, oricărei bucătării i-ar aparține, e pentru mine o provocare.
L: Ai vreun proiect de viitor în care te implici în mod deosebit?
NT: Alături de echipa de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, am început un proiect de promovare a gastronomiei locale, a românilor bănățeni dar și a etniilor care conviețuiesc alături de ei în Banat, vorbesc aici de sârbi, maghiari, nemți, bulgari, croați, machedoni, pentru că bucătăria locală bănățeană înseamnă mai presus de orice multiculturalism, e un fenomen foarte interesant. Am dori să documentăm și sistematizăm aceste rețete și să le includem într-o carte.
L: În câteva cuvinte, ce înseamnă să fii chef, azi, într-un restaurant din Romania.
NT: O să fiu foarte scurt și o să spun atât: dacă reușești aici, o să reușești oriunde. E unul din motivele pentru care atât de mulți bucătari români ajung în bucătării din străinătate și sunt foarte apreciați.
L: Ce anume te inspiră pentru preparatele pe care le creezi?
NT: Inspirația este vastă, de la călătoriile mele la cărți, dar și dorința simplă de a mânca altceva decât am mâncat ieri.
L: Unde te vezi peste 10 ani?
NT: Mă văd acolo unde visez de câțiva ani încoace, conducându-mi propria bucătărie.
L: Care este, după părerea ta, cel mai important instrument din bucătăria ta?
NT: Fără doar și poate cuțitul!
L: Mulțumesc, Nicolaie Tomescu, mult succes și dorințe împlinite!
Lasă un răspuns