Categorii articole

Borcanul burduhănos de castraveți murați la soare

Publicat de
Barbutz Costin

Borcanul de castraveți murați la soare, burduhănos și ciudat la culoare precum un lac în mijlocul junglei amazoniene, exercită o atracție nebună în special asupra reprezentanților păroși ai rasei noastre. Pus strategic în mijlocul unui conflict armat poate naște armistiții, iar răcorit în prealabil și montat la o fasole ușoară de vară este un veritabil Peacemaker. Presa de specialitate suspectează în acest sens SRI și KGB de joc pervers prin plasarea unui astfel de angrenaj în preajma scutului antirachetă de la Deveselu.

Ce se poate spune cu siguranță este faptul că are viața cea mai scurtă din produsele îmborcanate pe la noi, plasându-se astfel în categoria efemeridelor de vară. Nici în Câmpulungul copilăriei mele nu reușea să-și ducă zilele pline și verzi prea departe. În clipa în care apărea în peisaj, era brusc potrivit lângă orice: cartofi prăjiți, fierți, mâncărică, fasole, mămăligă cu brânză (nu încercați așa ceva acasă), brânză goală, mamăligă goală și tot așa până la „pe burta goală”, acesta din urmă un fel de mâncare specific românesc și potrivit de altfel cu orice garnitură.

Cum se fac castraveții murați de vară?

Se lua un borcan de 5 litri abandonat de murături de ceva vreme și se spăla bine. Castraveții, de mărime potrivită, 3 kg, se spălau și ei după care, se grijeau frumușel unul lângă celălalt, neuitând să se strecoare printre ei câțiva căței de usturoi și ceva bețe de mărar matur. Se turna peste ei apă sărată fiartă și ușor răcită în proporție de o lingură de sare grunjoasă la litru și se lăsau pe sală, la soare, acoperiți la gură cu o cârpă curată, care îi lăsa să respire, dar îi proteja de eventuale intruziuni neumane. Trăiau astfel, sub priviri grăbite și amenințătoare de bărbați și băieți pofticioși, 4-5 zile. După acestă perioadă, vălul era ridicat și domniile lor înfulecați în două zile sub priviri nedumerite de femeie care își vede astfel munca distrusă și intuiește la fundul borcanului un repetir al acțiunii murăturistice până la sfârșitul verilor și anilor ei de bonne femme.

Barbutz Costin

Vezi comentarii

Share

Articole recente

  • articole

10 rețete cu flori comestibile pe care le poți face în luna mai

10 rețete cu flori comestibile de sezon, pe care le poți culege și pregăti în luna mai. Siropuri, dulcețuri, băuturi…

4 zile în urmă
  • conserve

Gem de căpșune fără zahăr, cu semințe de chia, gata în 10 minute – video

Gem de căpșune fără zahăr, gata în doar 10 minute, cu semințe de chia - rețetă video. Rețetă de gem…

6 zile în urmă
  • peste, fructe de mare

Păstrăv prăjit în crustă de mălai rețetă simplă și rapidă

Păstrăv prăjit în crustă de mălai, rețetă simplă, rapidă, explicată detaliat, pentru un pește cu crusta rumenă și crocantă și…

7 zile în urmă
  • deserturi si dulciuri de casa

Clătite cu mere rase – rețetă simplă și rapidă – video și text

Clătite cu mere rase - rețetă simplă și rapidă - video și text cu poze pas cu pas. Desert de…

2 săptămâni în urmă
  • retete de paine

Chifle cu semințe și făină integrală – fără frământare – rețetă pas cu pas

Chifle cu semințe și făină integrală - fără frământare - rețeta pas cu pas, prezentată detaliat, cu multe mici amănunte…

3 săptămâni în urmă
  • patiserie

Coardă cu mac și cu nucă – rețeta de cozonac pufos cu multă umplutură ca-n Banat și Ardeal

Coardă cu mac sau nucă - rețeta de cozonac pufos cu multă umplutură ca-n Banat și Ardeal. Ruladă cu mac…

3 săptămâni în urmă

Acest site folosește cookies: Află mai multe