Mulți, prea mulți oameni din țara noastră nu au un cămin în sensul adevărat al cuvântului. Oameni pentru care cuvântul ”acasă” nu este sinonim cu un spațiu în care sunt în siguranță, în care găsesc întotdeauna un minimum de decență și confort, în care familiile lor pot crește iar copiii lor se pot dezvolta și își pot împlini visurile. Știm cu toții de ce se se întâmplă asta: oamenii găsesc cu greu un loc de muncă bine plătit, alteori nu îl găsesc deloc, alții sunt bolnavi sau pur și simplu sunt mai puțin norocoși.
Iată de mă impresionează până la lacrimi inițiativa celor de la Habitat for Humanity, care în toamna lui 2016 vor construi și reabilita 40 de case în Bacău, în cartierul Izvoarele. Beneficiarii vor fi 40 de familii mai puțin norocoase, care vor munci alături de 2000 de voluntari din România și din străinătate pentru a-și vedea împlinit visul cel mai de preț, propriul cămin.
Această uriașă inițiativă se numește Big Build 2016 și este evenimentul anului în sectorul ONG. Big Build 2016 va demara 3 octombrie, când va fi celebrată atât Ziua Mondială a Locuirii, cât și 40 de ani de Habitat for Humanity și se va finaliza pe 7 octombrie, când familiile beneficiare vor primi cheile locuințelor.
Celor 2000 de voluntari din România și din străinătate care vor munci pe șantier li se vor alătura personalități importante (CEO, artiști, politicieni, bloggeri) din România și din străinătate.
Cum se va desfășura Big Build 2016?
Împreună cu peste 800 de voluntari internaționali, din companiile românești, artiști și politicieni, se vor construi/reabilita 40 case în doar 5 zile. Alți aprox. 1,200 de voluntari vor lucra în pre-eveniment, la pregătirea șantierului. Familiile-beneficiar vor munci alături de voluntari la ridicarea propriilor case. În prima zi pe șantier se vor afla doar fundațiile, iar în ziua a 5-a familiile vor primi cheile caselor. La finalul proiectului, 40 de familii cu venituri mici din Bacău își vor vedea împlinit visul de o viață: acela de a avea o casă simplă, decentă și accesibilă.
Cine sunt beneficiarii Big Build 2016?
Poveștile a cinci dintre familiile beneficiar pot fi urmărite în videourile atașate mai jos: Elena, Alina, familia Popa, familia Negurici, familia Vasile.
Povestea familiei Hongu:
Povestea Alinei Neguriță:
Povestea familiei Popa:
Cum mă pot implica?
În acest punct încă mai este nevoie de 225 de voluntari pe șantier. Înscrierea se face online pe habitat.ro/buigbuild (click pe link pentru detalii și înscrieri), unde este pregătită platforma de voluntariat pentru înscrierea celor care doresc să participe la Big Build 2016. Aici vor putea selecta tipul de experiență (full time sau își poți alege numărul de zile de participare și, în funcție de aceasta, vor vedea care este și bugetul necesar participării. Voluntarii vor lucra alături de alți voluntari la casa la care sunt repartizați.
Costuri și logistică
Ca asociație non-profit, Habitat for Humanity România nu poate să acopere costurile de participare la activitățile de voluntariat deoarece, dacă ar face-o, ar cheltui din banii necesari construirii de locuințe pentru familiile pe care le ajută.
Astfel, fiecare voluntar își va acoperi toate costurile legate de participarea la acest eveniment: cazare, masă, transport, echipament de protecție la care se adaugă și o donație către programul de construcție (în acest caz o donație simbolică de 10 lei/voluntar). Ce se întâmplă cu donația? Donația este folosită pentru achiziționarea de materiale de construcție, pentru acoperirea costurilor administrative care apar în derularea și organizarea proiectelor de voluntariat, etc. Voluntarii se pot înscrie și strânge fondurile până pe 15 septembrie.
Lasă un răspuns