16 rețete cu vinete, proprietățile lor nutriționale, beneficiile includerii acestora în alimentație, aportul caloric al vinetelor, zonele planetei în care acestea sunt consumate într-o măsură mai mare.
Vinetele, legumele colorate și gustoase, sunt crescute și consumate pe scară largă în întreaga lume. Principalul argument pentru consumul vinetelor este gustul lor delicios. Totuși, acestea se remarcă prin proprietăți nutritive importante, care conferă numeroase beneficii sănătății.
Vinetele sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale pentru o sănătate optimă.
Acestea sunt bogate în vitamina C, vitamina K, vitaminele grupului B și acid folic. De asemenea, conțin minerale precum potasiu, mangan și cupru. Vinetele sunt și o sursă bună de fibre, care susțin digestia sănătoasă. Pe lângă acestea, ca o curiozitate, rețineți că vinetele conțin și… nicotină. Tutunul și vinetele sunt plante înrudite, dar conținutul de nicotină din vinete este infim. Mai precis, 10 kg de vinete au același conținut de nicotină ca o țigară.
Vinetele sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi antocianinele, care luptă împotriva radicalilor liberi și protejează organismul împotriva bolilor cronice. Poate cea mai importantă substanță conținută de vinete este nasunina, despre care se știe că poate combate inflamațiile și că are un efect pozitiv asupra sănătății creierului și poate contribui la îmbunătățirea funcției cognitive.
Încă un motiv pentru a include vinetele în alimentație este conținutul scăzut de calorii.
O vânătă de mărime medie conține aproximativ 35 de calorii. Asta face din vinete o opțiune ideală pentru cei care doresc să își mențină greutatea. De asemenea, vinetele sunt indicate și pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece conțin carbohidrați cu eliberare lentă, care nu provoacă creșteri bruste ale nivelului de zahăr din sânge.
Consumul de Vinete în Diferite Zone ale Lumii
Vinetele sunt cultivate și consumate în întreaga lume. Există anumite regiuni, însă, în care acestea sunt mai populare. De exemplu, în Orientul Mijlociu, vinetele sunt o componentă esențială a diferitelor feluri de mâncare. Cele mai celebre sunt Moussaka și Baba Ganoush. În Asia de Sud, vinetele sunt folosite în diverse rețete, precum curry și aloo baingan. Japonezii le folosesc și ei, pe scară largă, în special varietatea îngustă și lungă.
În Europa, mai ales în zonele mediteraneene, vinetele sunt ingredientul principal al unor renumite preparate italienești. Francezii excelează cu al lor celebru Ratatouille iar în Turcia găsim minunatul Imam Bayildi. În Balcani, avem o salată de vinete ca niciunde în lume, avem zacusca și ajvarul. Vă invit să descoperiți câteva preparate din fiecare regiune, cu un click pe imaginea ilustrativă a rețetei.
REȚETE CU VINETE – DIN BUCĂTĂRIILE LUMII
Italia și deliciile ei
Am început propoziția cu cuvântul ”preferata”, referindu-mă la următoarea rețetă pe care v-o propun și pe care o consider cu adevărat genială. Într-adevăr, între multele rețete cu vinete, parmigiana alle melanzane este o adevărată perlă! Cu toate astea, nu cred că e corect să o numesc preferata mea, pentru că în acest articol veți descoperi multe alte rețete care îmi plac la fel de mult. Descoperiți, însă, această rețetă italienească de-a dreptul genială, cu un click pe poza de mai jos.
O altă rețetă italienească pe care pur și simplu o ador este caponata siciliana. Este un melanj perfect de legume care se potrivesc perfect, gătite exact cât trebuie. O puteți accesa cu un click pe imaginea de mai jos.
Cu un click pe următoarea imagine, descoperiți rețeta de involtini cu ricotta. Este un preparat vegetarian (ovo-lacto) foarte delicat și gustos, potrivit pentru momentele când doriți o masă delicioasă dar mai săracă în calorii.
Nu se putea ca italienii să nu pună vinetele și… pe pizza! Pizza con melanzane e mozzarella este o varietate foarte iubită în Italia și pe bună dreptate, având un gust cu adevărat delicios! Rețeta o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Preparate turcești cu vinete
Dacă tot am ajuns în bucătăria Turciei, cu voiajul nostru culinar, am descoperit aici unele dintre cele mai delicioase combinații posibile! Echilibrate, aromate, de neuitat, Turcia oferă rețete cu vinete care au caracterul mediteranean și ceva în plus, o savoare nemaipomenită. Prima pe care-o recomand este rețeta de İmam bayıldı, pe care vă invit s-o descoperiți cu un click pe poza de mai jos.
O altă rețetă care ocupă un loc special, undeva sus, sus, în topul preferințelor mele, este mâncarea de vinete Soslu Patlican. Accesați rețeta apăsând pe următoarea imagine.
Vinetele Karniyarik sunt umplute cu carne de vită și gătite la cuptor, alături de alte legume, într-un sos de roșii delicios. O rețetă pentru momentele în care dorim o mâncare mai consistentă dar tot plină de savoare. Click pe poză pentru rețetă.
Rețete cu vinete din Balcani
Fără îndoială, de la o țară la alta, savuroasele rețete cu vinete din Balcani au variante ușor diferite. Totuși, salată de vinete am mâncat și în Serbia, aproape cu același gust ca a noastră, iar zacusca apare, sub diferite denumiri (cum ar fi ljutenitsa), și în Bulgaria și Macedonia. De aceea, am preferat să includ aceste atât de iubite rețete într-o secțiune comună.
Salata de vinete – vinete coapte, ceapă tocată, uneori un pic de lămâie alteori doar muștar. Adăugăm ulei în fir subțire și gata! Sau nu, e musai să aibă maioneză? Vedeți, deja ne-am pierdut unanimitatea 😂. Eu o prefer pe cea fără maioneză, a cărei rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Zacusca de vinete – cred că este cea mai iubită conservă din România, cel puțin judecând după numărul de accesări ale rețetei de pe blog. Găsiți rețeta mea, încercată de mii și mii de cititori, cu un click pe următoarea imagine.
Rețeta de ajvar macedonean este o altă rețetă cu vinete celebră, din Balcani. Spre deosebire de ajvarul sârbesc (iată, există și neînțelegeri conflicte decât cele geo-politice), cel macedonean conține mai multe legume, nu doar ardei. Printre acestea, firește, vinetele, de unde și textura sa cremoasă. Accesați rețeta cu un click pe următoarea imagine.
Tocana de legume – cu vinete – este o altă rețetă foarte îndrăgită, în România și în general în Balcani. Aceasta poate fi consumată proaspătă – caldă sau rece – dar poate fi și pusă la borcan, pentru iarnă. Rețeta o puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Vinetele în rețete din Orientul Mijlociu
Cu toate că cei mai mulți dintre noi ne delectăm cu musacaua din Grecia și chiar avem variante proprii, pur românești, fără îndoială că originea preparatului este din Orientul Mijlociu. De aceea, am inclus rețeta de moussaka aici, o puteți accesa cu un click pe următoarea imagine.
Un preparat levantin, cu vinete, deosebit de savuros și celebru în întreaga lume, este salata de vinete Baba Ghanoush. Rețeta o puteți accesa cu un simplu click pe fotografia ce urmează.
Rețete cu vinete din Asia
În acest paragraf, mă refer la un spațiu culinar atât de vast, care conține rețete din bucătării distincte, încât simt că fac o mare nedreptate, tratându-le pe toate, împreună. Distanța geografică și diferențele culturale implicite au făcut să gătesc mult mai puține rețete (nu doar cu vinete, în general) de pe acest uriaș continent.
Mi-am propus, și sper să reușesc în curând, să public rețeta chinezească Disanxian, care conține vinete, ardei și cartofi și care m-a atras prin denumire, care înseamnă ”trei comori ale pământului”. Atât de sugestiv, nu-i așa? Până atunci, le voi include în sugestiile mele pe cele – puține dar foarte gustoase – deja publicate pe blogul meu.
Una dintre cele mai cunoscute rețete japoneze este cea de tempura. Nu este neapărat o rețetă cu vinete, pentru că în acest mod se pot prepara orice fel de ingrediente (vegetale și nu doar). Totuși, de obicei, eu fac tempura dintr-un amestec de legume iar vinetele nu lipsesc niciodată, pentru că ies delicioase, în crusta ușoară și crocantă. Găsiți rețeta cu un click pe următoarea poză.
O altă rețetă japoneză pe care am făcut-o este cea de vinete glazurate cu miso. Un aperitiv elegant, gustos și aspectuos, sunt ușor de făcut și au plăcut tuturor celor cărora le-am oferit. Ceva mai dificil, pentru noi, este să găsim acest tip de vinete, lungi și subțiri. Rețeta o găsiți cu un click pe următoarea poză.
Din Japonia, sar direct în India, lăsând un imens de bogat spațiu culinar neexplorat (sper să reușesc să public mai multe rețete din această zonă a lumii, în viitor). Vă propun un curry de legume foarte aromat și gustos, care conține, pe lângă vinete, și conopidă și mazăre. E o rețetă vegană, foarte potrivită pentru zilele de post, pentru că e gustoasă și hrănitoare. Rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
MAI MULTE REȚETE CU VINETE DESCOPERIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Vinetele sunt printre ingredientele mele preferate, așa că secțiunea rețetelor cu vinete este foarte bogată.
Veți găsi mult mai multe rețete, pe lângă cele propuse în acest articol, accesând secțiunea dedicată. Cu cele menționate mai sus, sper că am reușit să subliniez că vinetele sunt o legumă gustată și apreciată în întreaga lume, atât datorită gustului lor delicios, cât și a proprietăților lor nutritive. Prin includerea lor în alimentația noastră, putem obține multiple avantaje pentru sănătatea noastră și ne putem bucura de diversitatea culinară oferită de diferitele rețete în care acestea sunt utilizate în diferite bucătării.
Lasă un răspuns