Cautare in site
x inchide

10 rețete cu flori comestibile pe care le poți face în luna mai

Adaugata la de

10 rețete cu flori comestibile de sezon, pe care le poți culege și pregăti în luna mai. Siropuri, dulcețuri, băuturi răcoritoare și chiar o prăjitură delicioasă, toate parfumate cu arome proaspete de flori – descoperă toate ideile mai jos. 

Un buchet de flori este întotdeauna o modalitate potrivită de a sărbători o persoană iubită, o zi specială sau pur și simplu primăvara. În această lună mai, vă propun să sărbătoriți vremea însorită adăugând flori comestibile în preparatele pe care le faceți. Ne-am obișnuit să ne gândim la flori exclusiv ca la niște simboluri ale frumuseții și iubirii. Cu toate astea, ornamentele din flori comestibile sunt, poate, cele mai elegante ornamente pentru deserturi precum prăjiturile. Unele dintre acestea, însă, au arome absolut superbe, care pot îmbogăți o băutură răcoritoare sau un cocktail, da parfum unei creme sau pot fi păstrate pentru iarnă sub formă de siropuri sau dulcețuri.

flori comestible

Câteva floricele colorate pot înviora în cele mai plăcut mod și o salată. Când vine vorba de flori pentru uz culinar, însă, trebuie să avem niște precauții. În primul rând, florile din florărie NU sunt potrivite pentru a fi mâncate. Acestea sunt crescute cu ajutorul unor îngrășăminte și chiar stropite cu conservanți, ca să reziste cât mai mult timp. Există flori comestibile care au fost crescute pentru a fi folosite în alimentație. Sunt și flori care cresc în grădini sau în flora spontană, care pot fi recoltate în sezon. Neapărat, recoltați florile din locuri nepoluate și nestropite cu pesticide! Finalul primăverii vine întotdeauna cu o ploaie de flori iar în acest articol veți găsi sugestii de preparare cu acestea.

Florile lunii mai în bucătăriile noastre

Păpădia

Chiar de la finele lui aprilie, banala păpădie umple câmpurile cu florile ei galbene și mingile diafane de puf. E ușor de găsit, practic, oriunde am ieși la o plimbare, vom da peste florile ei galben viu. În general, oricare flori comestibile au tot felul de beneficii pentru sănătate iar păpădia nu face excepție. Ea are rol antioxidant și contribuie la curățarea ficatului de toxine, cât și la reducerea cantității de grăsime din ficat. Este bun și pentru reglarea deficiențelor hormonale și are efect în reducerea acneei. Vă sugerez o rețetă de sirop de păpădie, bun de păstrat pentru iarnă și foarte gustos. Pentru rețetă, click pe poza de mai jos.

sirop de papadie reteta laura laurentiu sirop de papadie natural

Socul

Cred că una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le pun oamenii, în luna lui mai, este ”a înflorit socul?”. Toată lumea pândește momentul în care florile mari cât palma se deschid, parfumând aerul cu aroma lor proaspătă și delicioasă. Cum să nu-ți dorești să adaugi această aromă în ceva bun? Florile de soc, însă, nu sunt doar minunat parfumate, ci și benefice pentru sănătate. Ele pot reduce colesterolul LDL(rău) și ajută la scăderea trigliceridelor din sânge.

rufa de soc inflorita

De asemenea, florile de soc sunt eficiente în ameliorarea simptomelor răcelii. Indiferent că sunt consumate sub formă de ceai, suc sau sirop, florile de soc sunt la fel de eficiente pentru guturaiuri.

Florile de soc sunt eficiente în ameliorarea constipației, având un rol laxativ. În același timp, reduc zahărul din sânge și ajută la ameliorarea alergiilor.

Cea mai frecventă utilizare a florilor de soc este socata.

Pentru rețeta mea de socată, click pe poza de mai jos.

socata reteta laura laurentiu socata fara drojdie reteta socata cu lamaie reteta socata fara sare de lamaie reteta

Există, însă, posibilitatea de a păstra minunata aromă a acestor flori comestibile pentru iarnă. Rețeta mea de sirop de soc o găsiți cu un click pe poza de mai jos. E o rețetă simplă, cu macerare la rece, așa încât toate substanțele florilor se păstrează în sirop.

sirop de soc 2

Vă propun și o rețetă mai specială, în care am parfumat cu florile de soc o cremă pentru o tartă. Rețeta ei o găsiți cu un click pe imaginea următoare.

tarta cu caise si crema cu flori de soc reteta laura laurentiu

Salcâmul

Aroma dulce a florilor de salcâm atrage deopotrivă albinele și oamenii. Știu de foarte, foarte mult timp că salcâmul face flori comestibile! Când eram mici, consumam florile crude, pentru că au o dulceață deosebită. Când am mai crescut, am aflat că parfumul lor dulce și delicat poate fi savurat și în alte moduri.

salcam inflorit

Și-am mai aflat și că minunatele flori care parfumează văzduhul în luna lui mai au o mulțime de efecte benefice pentru sănătate. Dintre acestea, o să enumăr câteva, mai jos.

  • Au un efect calmant, în stările de anxietate.
  • Calmează și tonifică organismul, în perioadele de stres intens.
  • Au un rol benefic în îmbunătățirea vederii și menținerea unei memorii active.
  • Calmează migrenele cauzate de stres.
  • Florile de salcâm au un efect benefic în diferite afecțiuni digestive, în gastrite, ulcer gastric şi în insuficienţele hepatice.

Rețetele cu flori de salcâm pe care vi le sugerez sunt două. Prima, o delicioasă dulceață de salcâm, după o rețetă foarte veche dar foarte bună. Găsiți rețeta cu un click pe poza de mai jos.

dulceata de salcam reteta pas cu pas

A doua rețetă cu salcâm pe care v-o propun este cea a unor gogoșele rapide și pufoase, cu flori proaspete îmbracate în aluat. E o rețetă foarte veche, dar plăcută și aromată.

flori de salcam in aluat reteta gogosi de flori de salcam florile de salcam©Laura Laurentiu

Trandafirul

Finalul lunii mai este momentul în care înfloresc, poate, cele mai superbe flori comestibile, minunații trandafiri de dulceață, rosa damascenaSpre deosebire de trandafirii decorativi, aceștia înfloresc o singură dată pe an, tufele rămase devenind destul de anoste. Parfumul lor compensează orice neajuns vizual. Este pur și simplu delicios! Culoarea florilor acestor trandafiri variază, există varietăți roz și există altele roșii închis sau purpurii. În poza de mai jos puteți vedea trandafirii recoltați din grădina mea de acasă.

trandafiri rosa damascena flori comestibile

Pe lângă aromă irezistibilă, trandafirii au și ei o serie largă de beneficii pentru sănătate. Sunt eficienți în combaterea bolilor diareice cronice și a dizenteriei. Deasemenea, preparatele pe bază de trandafiri ameliorează răceala, astmul bronșic, bronșectazia și glosita.

Cea mai cunoscută rețetă pe bază de trandafiri este dulceața. Rețeta mea de dulceață de trandafiri o găsiți cu un click pe poza de mai jos.

dulceata de trandafiri reteta dulceata de trandafiri din rosa damascena reteta pas cu pas laura laurentiu

O altă rețetă populară, pe bază de trandafiri, este sucul de trandafiri sau trandafirata. Aceasta se prepară asemănător socatei și este răcoritoare și delicioasă. Află cum o fac cu un click pe următoarea imagine.

suc de trandafiri-1

Cred că oricine a vizitat Turcia, a savurat cu mare plăcere celebrul lokum turcesc – rahat – de trandafiri. Acum puteți să-l pregătiți și acasă, urmând rețeta detaliată pe care o găsiți cu un click pe poza următoare.

lokum sau rahat facut in casa reteta

Mugurii de conifere

Ei bine, într-un atât de mare buchet de flori comestibile, merge și-un pic de verde proaspăt, nu-i așa? Luna lui mai este momentul în care coniferele formează mugurii cruzi, ca niște mâțișori verzi.

muguri de brad

Dacă vă întrebați la ce e bun siropul de muguri de brad, de pin sau de molid, în primul rând e bun la gust.  Mugurii sunt plini de vitamina C. Ca să beneficiați de aceasta, ar trebui să îi consumați cruzi. Chiar sunt plăcuți la gust, cu o tentă citrică pe lângă cea ce rășină! Eu vă propun, însă, o rețetă de sirop de muguri de brad, în care vitamina C se distruge, prin fierbere. Nu e foarte important, însă, pentru că această vitamină o putem lua din multe alte surse.

Oricum, în sirop rămân suficiente beneficii, altele decât vitamina C. Mugurii coniferelor conțin și potasiu și magneziu. Mai conțin și un ulei natural cu proprietăți antimicrobiene, antibacteriale și stimulatoare ale sistemului imunitar. Iată de ce, din cele mai vechi timpuri, mugurii de conifere sunt folosiți ca remediu pentru tuse, bronșite, în convalescența bolilor de plămâni etc. Rețeta mea de sirop de muguri de brad (sau de molid, pin etc) o găsiți cu un click pe poza de mai jos.

sirop de muguri de brad reteta sirop de muguri de brad facut acasa reteta sirop de muguri de brad sau de pin sau de molid reteta laura laurentiu

Sper să vă folosească articolul și, dacă se întâmplă să cunoașteți și alte flori comestibile (sau plante, în general) care sunt în plin sezon sau dacă aveți alte idei de utilizare a acestora, aștept să le împărtășiți în comentarii, pentru care vă mulțumesc anticipat.

Instagram @lauralaurentiu

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *