Salată cu mere caramelizate, sfeclă și roquefort

Salată cu mere caramelizate, sfeclă și roquefort – un deliciu rafinat și ușor de făcut

Nu îmi amintesc să fi făcut vreodată o salată mai bună. (Poate la fel de bună, totuși :) ).  În timp ce scriu despre ea, nu mă pot abține să nu salivez. Atât de echilibrată, proaspătă și gustoasă mi-a reușit această salată, încât mă întreb dacă am creat vreodată o altă combinație la fel de reușită: sfecla roșie îi dă robustețe salatei, merele caramelizate, duci acrișoare, contrastează plăcut cu brânza roquefort, sărată și picantă, un dressing cu adevărat inspirat și în plus, textură de la semințele de pin prăjite și frunzele proaspete de fetică. Ce să-ți dorești mai mult? Poate o bucată de pâine bună și e gata prânzul perfect.

salata cu mere caramelizate, sfecla si roquefort 1Ingrediente Salată cu mere caramelizate, sfeclă și roquefort:

(pentru 2 persoane)

  • 150 de grame de frunze de salată după plac, eu am folosit fetică, puteți folosi orice vă place sau chiar un amestec de frunze
  • 2 linguri de pinolli (sau nuci, migdale etc)
  • 100 de grame de brânză roquefort (merge la fel de bine gorgonzola sau altă brânză cu mucegai albastru, după preferință)
  • 8 felii subțiri (carpaccio) de sfecla roșie crudă
  • 2 mere acrișoare, cu pulpa mai tare (granny smith, de exemplu)
  • 1 lingură cu vârf de zahăr
  • 10 grame de unt
  • 1 lămâie
  • 2 lingurițe de muștar Dijon
  • 1/2 linguriță de miere de albine
  • 20 de ml. ulei de măsline extravirgin
  • sare și piper

Preparare Salată cu mere caramelizate, sfeclă și roquefort:

Procesul preparării este cum nu se poate mai simplu și nu ar trebui să dureze mai mult de maximum 15 minute, la capătul cărora vă veți bucura de un prânz (sau cină) delicios.

1. Se taie 8 felii de sfeclă roșie cât mai subțiri (ca pentru carpaccio). Pentru operația asta e util un feliator sau o mandolină. Se stoarce peste sfeclă 1/2 de lămâie, se presară sare marină și se lasă să se marineze cât timp de ocupăm de celelalte elemente ale salatei.

salata cu mere caramelizate, sfecla si roquefort-preparare 12. Salata se spală cu grijă și se zvântă într-o centrifugă specială sau între șervete de bucătărie absorbante.

3. Merele se decojesc, se curăță de căsuța semințelor, se feliază în 6-8 felii, se pun într-un castron și se stropesc cu restul de zeamă de lămâie.

4. Se prăjesc scurt într-o tigaie uscată semințele de pin (atenție, supravegheați-le atent pentru că se pot arde foarte ușor).

salata cu mere caramelizate, sfecla si roquefort-preparare 25. Într-un castronel, se pune muștarul și se scurge zeama de lămâie de pe feliile de sfeclă roșie, care va avea o frumoasă culoare rubinie. Se adaugă mierea, se omogenizează și se bate cu o furculiță în timp ce se adaugă uleiul de măsline, picătură cu picătură. Se potrivește gustul de sare și se adaugă piper măcinat proaspăt.

salata cu mere caramelizate, sfecla si roquefort-preparare dressing

6. Se pune zahărul într-o tigaie și se infierbântă pe foc mediu până se topeșete și devine devine auriu. Se adaugă untul și merele feliate cu tot cu zeama de lămâie și se sotează în caramelul fierbinte doar cât să se îmbrace pe toate părțile, apoi se trag deoparte de pe foc.

salata cu mere caramelizate, sfecla si roquefort-preparare 3

7. Suntem gata de asamblare, pentru care vom distribui mai întâi dressingul pe farfurii, apoi vom adăuga feliile de sfeclă roșie. Nu e nevoie să se amestece frunzele de salată cu dressingul, pentru că acesta e destul de vâscos, cu o aderență bună, fiind practic imposibil să iei cu furculița din salată fără să treci frunzele prin sosul de la bază. Adăgăm frunzele peste sos, încercând să le dăm volum (înălțime) în farfurie.

salata cu mere caramelizate, sfecla si roquefort-asamblare 18. Aranjăm deasupra frunzelor de salată feliile de mere, apoi rupem bucăți (bite size) din brânza roquefort și le presărăm pe deasupra. Finalizăm cu semințele prăjite de pin și cu sosul caramelizat din tigaie, pe care îl prelingem peste feliile de mere din farfurie.

salata cu mere caramelizate, sfecla si roquefort-asamblare 2Salata e cu adevărat încântătoare și mi-ar face mare bucurie să o încercați și să-mi dezvăluiți impresiile voastre. Poftă bună!

salata cu mere caramelizate, sfecla si roquefort-2

 

9 Comments
  • Dana Micu
    martie 10, 2015

    Pare delicios! Voi incerca sa o prepar!

    • Laura Laurentiu
      martie 10, 2015

      Te astept cu vesti bune, Dana.

  • Laura
    martie 11, 2015

    Wow … Super arata si sigur e delicioasa … Voi incerca si eu !!! Multumim, Laura!

    • Laura Laurentiu
      martie 11, 2015

      Cu multa placere, Laura, te mai astept cu drag.

  • eater
    martie 30, 2015

    Arata extraordinar de bine!!

  • nouatigaraelectronica
    mai 3, 2015

    Am mancat ceva de gen cu mere caramelizate.A fost foarte delicios si am sa incerc si reteta de mai sus.Va multumesc si va doresc o seara minunata.

  • Ana Maria
    iunie 23, 2015

    Am facut aceasta reteta a dvs si e pur si simplu minunata cred ca acum o sa o fac lunar la copii le place foarte mult.Multumim.

  • Robert
    iulie 2, 2015

    Bună rău! Muncești un pic, dar rezultatul merită efortul! :)

  • Kendall
    noiembrie 17, 2015

    Cred ca e foarte buna! Mai ales ca e foarte sanatoasa si crocanta datorita semintelor de pin prajite :)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *