Somon tartar

Am cumpărat nu demult un somon mare, întreg, pe care l-am tranșat acasă. Principalul scop nu a fost nici să-l fac la grătar, nici la tigaie. Nu, e vorba despre gravlax, o modalitate de a conserva peștele specific scandinavă. Ei bine, soțul meu e înnebunit după acest gravlax, a renunțat la tradiționalul șonc din Banat în favoarea lui, așa că periodic pe lista mea de cumpărături intră câte un monstru de somon.

Operațiunea ”monstrul” s-a soldat cu două fileuri de somon uriașe, tare frumoase, pe care le-am pus la marinat pentru a-i face bărbatului pofta, dar și cu vreo 350 de grame de carne de la burtă și alte mărunțisuri cu aspect nu prea elegant. Din aceste căzături se poate face un excelent burger de somon (mi se pare o barbarie și o condamnabilă risipă să distrugi fileurile ca să le toci pentru burgeri), dar sunt la fel de potrivite și pentru tartar. Nu că nu s-ar putea face tartar din file, problema este că din căzături nu se pot recompune fileurile, așa că cel mai bine e să dai fiecărei bucăți întrebuințarea cea mai practică și mai economică, valorificând peștele la maximum. Așa s-a născut tartarul meu de somon a cărui rețetă extrem de simplă și rapidă o împărtășesc azi cu voi.

somon tartar-2

Ingrediente Somon Tartar:

(4 porții)

  • 320 de grame de somon fără piele, fără urmă de oase și curățat bine de pielițe
  • 2 linguri de capere desărate
  • 2 șalote tocate mărunt
  • 2 ardei chilli curățați de semințe și fin tocați
  • 1 lingură cu vârf de pătrunjel fin tocat
  • zeama și coaja galbenă de la 1 lămâie
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 avocado bine copt
  • 2 roșii mari, cu pulpa tare
  • 80 de grame de baby spanac
  • sare și piper
  • 2 linguri de ulei de măsline

Preparare Somon Tartar:

Vreau să specific că un tartar de somon se poate asezona în diferite moduri. Somonul tartar cu o tentă asiatică va conține sos de soia, ceapă (șalotă), poate puțin ginger mărunțit, poate niște coajă de limetă, coriandru verde și chilli. Varianta mea este mai simplă și cu o tentă mai degrabă mediteraneană, dar dacă se echilibrează gustul bine și se condimentează cu curaj, va ieși un preparat despre care se va vorbi multă vreme.

capere, lamaie, patrunjel1. Somonul trebuie să fie extrem de proaspăt, cu un miros plăcut de mare. Trebuie curățat cu grijă de orice urmă de oase și pielițe, apoi carnea se toacă mărunt cu cuțitul.

2. Ceapa șalotă se toacă fin, la fel și ardeiul chilli. Nu o să fie plăcut să vă întâlniți cu bucăți mari de ceapă sau ardei iute în tartarul vostru. Se toacă mărunt pătrunjelul, coaja de lămâie se răzuiește (atenție, lămâia trebuie să fie bine spălată și ștearsă înainte) iar pătrunjelul se toacă și el foarte mărunt. O parte din capere (1 lingură) se păstrează întregi, celelalte se toacă.

3. Se amestecă ceapa șalotă, ardeiul iute, coaja rasă de lămâie, pătrunjelul și caperele tocate cu carnea de somon. Se asezonează curajos cu sare și piper proaspăt măcinat și se dă la frigider pentru măcar 1 oră, după ce se acoperă bine cu folie alimentară.

preparare somon tartar-1

4. Între timp,roșiile se opăresc scurt în apă clocotită (nu mai mult de 30 de secunde) și se trec imediat într-un vas cu apă foarte rece (cu gheață). Se decojesc și se îndepărtează inimile și semințele (care se pot folosi la altceva) iar pulpa se toacă mărunt și se pune într-o sită să se scurgă bine de lichid.

5. Cu puțin timp înaintea servirii, se pregătește pasta de avocado: se curăță avocado de coajă și se indepărtează sâmburele, se pune într-un castron, se adaugă zeama de la 1 lămâie, din care se păstrează separat 1 lingură și cățelul de usturoi și se lucrează cu blenderul de mână până de obține o pastă fină, care se asezonează cu sare și piper.

preparare pasta avocado

5. Se porționează pe farfurii, după gust și fantezie, tartarul de somon. Eu am presat compoziția într-un inel cu diametrul de 8 cm. Se aranjează după plac pasta de avocado, roșiile, caperele păstrate întregi, care se stropesc cu 1 lingură de ulei de măsline. Separat, salata de baby spanac se asezonează cu 1 lingură de zeamă de lămâie, sare și piper după gust și uleiul de măsline rămas.

Salmon TartarSe servește rece, cu pâine prăjită și este un aperitiv excepțional, cu un gust de zile mari. Cantitatea de 80 de grame de carne de somon/porție este mai mult decât îndestulătoare, ba chiar și prea mare, în definitiv, e un aperitiv, scopul nu este să ne săturăm de la primul fel. Spor la treabă și poftă bună!

11 Comments
  • Oana Igretiu
    mai 6, 2015

    Foarte faina reteta! Pe gustul meu! Bine spus: e de prost gust sa nenorocesti fileuri de somon pentru burgeri iar dimensiunile acestora nu trebuie sa fie monstruoase :)).

  • dusita
    mai 7, 2015

    Este de un aspect atragator, calorii minime si proteine suficiente. Garnisit cu verdeata, banuiesc ca sint frunze de baby spanac iar pasta de avocado este un bonus la acest aperitiv minunat de peste. Cred ca este exceptional.
    Eu prepar peste in aspic ca aperitiv si este placut de musafiri.

  • Paula M.
    mai 7, 2015

    Mie imi place foarte mult somonul, iar reteta ta pare delicioasa. Cred ca o incerc si eu, sper sa-mi iasa :)

  • Cardinal
    iunie 11, 2015

    Wow, cat de bine poate sa arate!

  • Kendall Enterprise
    iulie 2, 2015

    Cineva vrea să mă aibă pe conștiință… :D

  • Eater
    iulie 7, 2015

    Arata delicios!!

    • Laura Laurentiu
      iulie 16, 2015

      Va multumesc!

  • Anabella
    iulie 24, 2015

    Foarte bine arata! Bravo!

  • Eater
    iulie 24, 2015

    Arata foarte bine!

  • alex
    septembrie 14, 2015

    arata intr-un mare fel, o sa incerc si eu reteta zilele astea :D

  • ora exacta
    octombrie 3, 2015

    Am aflat aceasta pagina, dupa ce am cautat despre
    Somon tartar | Laura Laurentiu pe Google. Se pare ca informatia dvs e foarte valoroasa, mai ales ca am mai gasit aici si despre somon, ora exacta,
    lucruri interesante si folositoare. Mult succes in continuare!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *